gittigidiyor

Disk Temizleme'yi kullanarak dosyaları silme

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[FONT=WOL_Reg]Diskte yer açarak bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını sağlamak için sabit diskinizdeki gereksiz dosyaları azaltmak istiyorsanız, Disk Temizleme'yi kullanın. Bu özellik geçici dosyaları siler, Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltır ve artık gerekmeyen çeşitli sistem dosyaları ile diğer öğeleri kaldırır. [/FONT]
Disk Temizleme'yi kullanarak dosyaları nasıl sileceğinizi öğrenmek için bu videoyu izleyin (1:13)



[FONT=WOL_Reg]Disk Temizleme'yi kullanarak dosyaları silmek için

Aşağıdaki yordam, kullanıcı hesabınız ile ilişkili dosyaları siler. Disk Temizleme aracını kullanarak bilgisayarınızdaki tüm dosyaları silebilirsiniz.





  • Disk Temizleme'yi açmak için [FONT=WOL_Bold]Başlat[/FONT] düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    tıklatın. Arama kutusuna [FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme[/FONT] yazın ve sonuç listesinde [FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme[/FONT]'yi tıklatın.
  • [FONT=WOL_Bold]Sürücüler[/FONT] listesinde, temizlemek istediğiniz sabit disk sürücüsünü seçin ve [FONT=WOL_Bold]Tamam[/FONT]'ı tıklatın.
  • [FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme[/FONT] iletişim kutusundaki [FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme[/FONT] sekmesinde, silmek istediğiniz dosya türlerinin onay kutularını işaretleyin ve sonra da [FONT=WOL_Bold]Tamam[/FONT]'ı tıklatın.
  • Görüntülenen iletide [FONT=WOL_Bold]Dosyaları sil[/FONT]'i tıklatın.



[/FONT]​
[FONT=WOL_Reg]

Bilgisayarınızdaki tüm dosyaları silmek için





  • Disk Temizleme'yi açmak için [FONT=WOL_Bold]Başlat[/FONT] düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    tıklatın. Arama kutusuna [FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme[/FONT] yazın ve sonuç listesinde[FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme[/FONT]'yi tıklatın.
  • [FONT=WOL_Bold]Sürücüler[/FONT] listesinde, temizlemek istediğiniz sabit disk sürücüsünü seçin ve [FONT=WOL_Bold]Tamam[/FONT]'ı tıklatın.
  • [FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme[/FONT] iletişim kutusunda, [FONT=WOL_Bold]Sistem dosyalarını temizle[/FONT]'yi tıklatın.
    18abb370-ac1e-4b6b-b663-e028a75bf05b_48.jpg
    Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
  • [FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme: Sürücü Seçimi[/FONT] iletişim kutusunda, temizlemek istediğiniz sabit diski seçin ve[FONT=WOL_Bold]Tamam[/FONT]'ı tıklatın.
  • [FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme[/FONT] iletişim kutusundaki [FONT=WOL_Bold]Disk Temizleme[/FONT] sekmesinde, silmek istediğiniz dosya türlerinin onay kutularını işaretleyin ve sonra da [FONT=WOL_Bold]Tamam[/FONT]'ı tıklatın.
  • Görüntülenen iletide [FONT=WOL_Bold]Dosyaları sil[/FONT]'i tıklatın.
    Diğer Seçenekler sekmesi, bilgisayardaki tüm kullanıcıların dosyalarını temizlemeyi seçtiğinizde kullanılabilir. Bu sekme, daha fazla disk alanı boşaltmanın iki ek yolunu içerir:
    • [FONT=WOL_Bold]Programlar ve Özellikler.[/FONT] Bu seçenek, artık kullanmadığınız programları kaldırmak üzere Denetim Masası'ndaki Programlar ve Özellikler'i açar. Programlar ve Özellikler aracındaki Boyut sütunu, her bir programın ne kadar disk alanı kullandığını gösterir.
    • [FONT=WOL_Bold]Sistem Geri Yükleme ve Gölge Kopyalar.[/FONT] Bu seçeneği kullanarak, diskteki en son oluşturulan geri yükleme noktası dışındaki tüm geri yükleme noktalarını silebilirsiniz.
      Sistem Geri Yükleme, sistem dosyalarınızı önceki bir zamana geri döndürmek için geri yükleme noktalarını kullanır. Bilgisayarınız düzgün çalışıyorsa, sonuncudan daha önceki geri yükleme noktalarını silerek disk alanı kurtarabilirsiniz.
      Windows 7'nin bazı sürümlerinde, geri yükleme noktaları dosyaların gölge kopya adı verilen önceki sürümleri ve Windows Complete PC Yedeklemesi ile oluşturulan yedekleme görüntülerini içerebilir. Bu dosya ve görüntüler de silinir.
[/FONT]​
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[FONT=WOL_SL]Dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu'ndan kalıcı olarak silme
[/FONT]
[FONT=WOL_Reg]Bir dosyayı sildiğinizde, gerekirse daha sonra geri yükleyebilmeniz için dosya genellikle Geri Dönüşüm Kutusu'na taşınır. [/FONT]​
[FONT=WOL_Reg]Dosyaları bilgisayarınızdan kalıcı olarak kaldırmak ve bu dosyalar tarafından kullanılan sabit disk alanının tümünü geri kazanmak için dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu'ndan kalıcı olarak silmeniz gerekir. Dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu'ndan tek tek silebilir veya bir işlemde Geri Dönüşüm Kutusu'nun tamamını boşaltabilirsiniz.[/FONT]​
[FONT=WOL_Reg]



  • Masaüstündeki[FONT=WOL_Bold]Geri Dönüşüm Kutusu[/FONT]'nu çift tıklatarak açın.
  • Aşağıdakilerden birini yapın:
    • Bir dosyayı kalıcı olarak silmek için bu dosyayı tıklatın, Sil'e basın ve ardından [FONT=WOL_Bold]Evet[/FONT]'i tıklatın.
    • Tüm dosyaları silmek için araç çubuğunda [FONT=WOL_Bold]Geri Dönüşüm Kutusu'nu Boşalt[/FONT]'ı ve sonra[FONT=WOL_Bold]Evet[/FONT]'i tıklatın.


İpuçları




  • Geri Dönüşüm Kutusu'nu açmadan boşaltmak için Geri Dönüşüm Kutusu'nu sağ tıklatın ve sonra [FONT=WOL_Bold]Geri Dönüşüm Kutusu'nu Boşalt[/FONT]'ı tıklatın.
  • Bir dosyayı Geri Dönüşüm Kutusu'na göndermeden kalıcı olarak silmek için dosyayı tıklatıp ardından Shift+Delete tuşlarına basabilirsiniz.






[/FONT]​
[FONT=WOL_SL]Geri Dönüşüm Kutusu'nu gösterme veya gizleme
[/FONT]​
[FONT=WOL_Reg]Geri Dönüşüm Kutusu genellikle masaüstünde görüntülenir. Geri Dönüşüm Kutusunu görmüyorsanız, telaşlanmayın; gizlenmiş olabilir.[/FONT]​
Geri Dönüşüm Kutusu'nu nasıl göstereceğinizi veya gizleyeceğinizi öğrenmek için bu videoyu izleyin (0:53)



[FONT=WOL_Reg]Geri Dönüşüm Kutusu'nu masaüstünde göstermek veya gizlemek için




  • [FONT=WOL_Bold]Başlat[/FONT] düğmesini
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_818.jpg
    tıklatın, arama kutusuna [FONT=WOL_Bold]masaüstü simgeleri[/FONT] yazın ve [FONT=WOL_Bold]Masaüstündeki genel simgeleri göster veya gizle[/FONT]'yi tıklatın.
  • [FONT=WOL_Bold]Masaüstü Simge Ayarları[/FONT] iletişim kutusunda aşağıdakilerden birini yapın:
    • Geri Dönüşüm Kutusu'nu gizlemek için [FONT=WOL_Bold]Geri Dönüşüm Kutusu[/FONT] onay kutusunu temizleyin.
    • Geri Dönüşüm Kutusu'nu göstermek için [FONT=WOL_Bold]Geri Dönüşüm Kutusu[/FONT] onay kutusunu seçin.
  • [FONT=WOL_Bold]Tamam[/FONT]'ı tıklatın.



[/FONT]​
[FONT=WOL_Reg]Not




  • Geri Dönüşüm Kutusu gizlenmiş olsa bile, silinen dosyalar, siz kalıcı olarak silmeyi veya kurtarmayı seçinceye kadar geçici olarak burada tutulur.
[/FONT]​
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Dosya Silmek

Sabit diskinizde yer kaplayan bir dosyayı silmek için pek çok nedeniniz olabilir.
silders1.jpg

Bilgisayarınız ile çalışırken ihtiyacınıza göre dosyalar yaratırsınız ve bir süre sonra bu dosyalara ihtiyacınız kalmayabilir. PC'nizi ilk aldığınızda sabit diskinizdeki alan pek çok dosyayı saklayabilmek için kesinlikle yeterlidir. Fakat zaman içinde dosyalarınız tahmininizin ötesinde bir hızla artarak sabit diskinizi doldurmaya başlayacaktır. Bu durumda eski dosyalarınızı silmekten başka bir çareniz kalmaz.

SİLMENİN TEMELLERİ

Silme işlemini gerçekleştirmek için başvurabileceğiniz birçok farklı yöntem vardır. Örneğin klavye üzerindeki "DEL" tuşunu kullanabilir ya da sadece fareden yardım alabilirsiniz. Sonuç her zaman aynı olacaktır ve istemediğiniz dosyalar sabit diskten silinecektir. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken birkaç küçük ayrıntıyı gözden kaçırmamanızda büyük yarar var. Bu ayrıntılardan az sonra bahsedeceğiz. İsteğinize göre tek bir dosyayı, bütün bir klasörü, halta birçok klasörü aynı anda silme şansına sahipsiniz. Bildiğiniz gibi klasörler, alt klasörler ve dosyaları içerebilirler. Unutmamanız gereken nokta; bir klasörü silmeye karar verdiğinizde, klasör ile birlikte içerdiği tüm bilgilerin de silineceğidir. Bu yüzden klasörleri silerken çok dikkatli olmalısınız ve Windows'un uyarılarına kulak vermelisiniz.
Windows-_8_Dosya_Silme_Onay_Penceresi_Acip_Kapatma-3.png

Nesneleri Seçmek

NESNELERİ SEÇMEK

Öncelikle silmek istediğiniz dosya ya da klasörü seçmelisiniz. Bunun için simge üzerine farenin sol tuşu ile sadece bir kez tıklamanız yeterli olacaktır. Simgenin rengi değiştiğinde seçim işleminin gerçekleştiğini anlayabilirsiniz. Ama ardından başka bir dosya ya da klasöre tıklarsanız, bu renk tekrar eski haline döner ve seçim de ortadan kalkar. Aynı anda birden fazla öğeyi seçmek için "Ctrl" tuşuna basılı tutarak tüm öğeleri sırayla tıklayabilirsiniz. Artık bu dosyaların ya da klasörlerin hepsini tek bir öğe olarak düşünebilir ve ona göre davranabilirsiniz.

Seçili olan öğe ya da öğeleri silmek için temel olarak üç ayrı yöntem kullanıyoruz.
image105.png

DEL Tuşu

DEL TUŞU

İlk seçeneğiniz, klavyedeki "Del" tuşunu kullanmaktır. Windows, bu tuşu kullandığınızda bir hata olmasını önlemek için sizden onay isteyecektir. Açılan diyalog penceresinden "Evet" düğmesini tıklarsanız silme işlemi gerçekleşir. Emin değilseniz "Hayır" düğmesini kullanabilirsiniz. Ayrıca diyalog penceresinin üzerindeki kırmızı çarpı işaretini kullanarak bu onay penceresini kapatma şansına da sahipsiniz. Bu durum "Hayır" düğmesine tıklamakla eş anlamlıdır. Silmeye karar verdiğiniz ve bu amaçla seçtiğiniz dosyalar ve klasörler, silme işlemi iptal edildikten sonra yine seçili olarak kalacaktır.
delete-button-f.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
DOSYA MENÜSÜ

İkinci seçenek ise "Dosya" menusunun yardımıyla dosyaları silmektir. Önce silmek istediğiniz dosyaları seçmeli, hemen ardından "Dosya" menusunu açmalısınız. Karşınızda yeni bir menü göreceksiniz. Bu menüden "Sil" satırını tıkladığınızda, yine az önce bahsettiğimiz onay penceresi açılacaktır. Burada "Evet" ya da "Hayır" düğmelerini kullanarak silme işlemini tamamlayabilir ya da iptal edebilirsiniz.

FARE İLE SİLMEK

Silme işlemi için kullanabileceğini diğer bir yöntem ise fareyi kullanmaktır. Bunun için yine sileceğiniz dosya ve klasörleri seçmelisiniz. Daha sonra işaretçiyi seçtiğiniz öğelerin herhangi birisinin üzerine getirip farenin sağ tuşuna bir kez basın. Açılacak menliden "Sil" seçeneğini tıkladığınızda silme işlemi gerçekleşir.
images

Özel Dosyalar

ÖZEL DOSYALAR

Zaman zaman belgelerin dışında ",EXE" uzantılı "uygulamalar"! da silmeniz gerekebilir. Bu durumda Windows sizi bir kez daha uyaracaktır. Çünkü uygulama dosyalarını silerken çok daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle Windows işletim sisteminin kullandığı bir uygulama dosyasını silmekten kesinlikle kaçınmalısınız.

Bir uygulama dosyasını silmek istediğinizden eminseniz, Windows'un size yol göstermesine izin verin. Her dosya için bir onay penceresi açılır ve "Evet" ya da "Hayır" düğmelerini kullanarak silme işlemini onaylamanız istenir. Eğer birden fazla dosyayı silmek istiyorsanız, karşınıza "Tümüne Evet" şeklinde farklı bir düğme de çıkabilir. Bu düğme, her defasında kararınızı tek tek onaylamak istemediğiniz durumlarda son derece kullanışlıdır. Ama kullanımının çok riskli olduğunu da bilmeniz gerekir. Bilgisayar konusunda ciddi bir tecrübeye sahip olmadan bu seçeneği kullanmaktan kaçınmalısınız.

Onay pencereleri her ne kadar sık sık karşınıza çıkıp canınızı sıksalar da şunu asla unutmayın; bazı hayati dosyaların silinmesi sisteminize zarar verebilir. Böylesine büyük bir yanlışı yapmanızı önleyecek tek dostunuz ise, çoğu zaman onay pencereleri olacaktır.
nt40.h37.jpg

Dikkat: Alan Boşaltmak İstediğinizde

DİKKAT: ALAN BOŞALTMAK İSTEDİĞİNİZDE

Eğer sabit diskinizde boş alana ihtiyacınız olursa, yapacağınız en mantıklı hareket gereksiz dosyaları silmektir. Fakat silme işleminin ardından sabit diskinizde hiç alan boşalmadığını görürseniz de şaşırmamalısınız. Bu durumun nedeni, Windows'un dosyaların hata İle silinmesine karşı önlem almasıdır. Bir dosyayı sildiğinizde dosya ortadan yok olmaz, "Geri Dönüşüm Kutusu" adı verilen klasöre taşınır. Boş alan oluşturmak için yapmanız gereken, Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltmaktır. Bu önemli konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi bir sonraki bölümde bulabilirsiniz.

Küçük Bir İpucu

İPUCU: Dosya ve klasörleri silebildiğiniz gibi, oluşturulmuş kısayolları da silebilirsiniz. Bir kısayolu sildiğinizde orijinal dosya değil, sadece ona ulaşmak için kullanılan küçük simge silinmiş olur.

Terimler

... TERİMLER ...

UYGULAMA: Bir programı başlatan ve özel komutlar içeren dosyalara verilen isimdir. Belgeler dışındaki tüm dosya türleri uygulama sınıfına girer. İsimlerinin sonunda çoğu zaman ".EXE" uzantısı bulunur.
images
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bilgisayardaki dosyalar kesin olarak nasıl silinir?

killdata.jpg

Çoğu zaman bilgisayarda sildiğimiz dosyaları geri getirme yöntemleri arıyor olsak da, bazen de sildiğimiz dosyaların geri getirilememesini garanti altına almak isteriz. İster finansal verilerimiz, ister iş belgelerimiz olsun, bu tür özel bilgilerin başkasının eline geçmesini istemeyiz. Neyse ki, gerek eski bilgisayarınızdan kurtulurken, gerek harici bir hard diski başkasına verirken verilerinizi korumanın farklı yolları bulunuyor.
HDD, SSD ve Harici Depolama Birimleri
Silmiş olduğunuz dosyalar, depolama yaptığınız birimin türüne göre geri getirilebilir veya tamamen silinebilir. Çeşitli depolama birimlerinin silinmiş dosyalarla ilişkisi ile şu şekildedir:
Mekanik Hard Disk: Eski tip, üzerindeki optik okuyucu sayesinde çalışan HDD’ler günümüzde hala kullanılıyor. Bilgisayarınızın bir SSD’si yoksa büyük ihtimal bir HDD bulunur ve bu tür depolama birimlerinde silinen dosyalar da farklı yöntemlerle geri getirilebilir. Bir HDD üzerinde dosya sildiğinizde sürücü bu dosyayı ileriki bir zamanda üzerine yeni bir bilginin yazılacağı zamana kadar silinmiş olarak işaretler. Dosya tamamen silinmediğinde gerekli işlemler yapılarak geri getirilebilir.
Katı Hal Diski: SSD depolama birimleri TRIM adlı bir özelliği kullanmaktadır. Herhangi bir SSD’den bir dosya sildiğinizde işletim sistemi dosyanın silindiğini bildirir ve SSD,üzerindeki hafıza biriminden bu ögeyi kaldırır. Bütün bunlar SSD’lerin daha hızlı çalışmasını sağlamak için yapılsa da, bu birim üzerinden sildiğiniz dosyaların geri getirilmesinin herhangi bir yolu bulunmamaktadır.
Harici depolama ve diğer çıkarılabilir ortam birimleri: Daha önce bahsettiğimiz TRIM metodu sadece dahili SSD’lerde kullanılır. Yani USB ile bağlanabilen harici bir SSD depolama birimine sahipseniz, TRIM sildiğiniz dosyaları birim üzerinden tamamen kaldırmaz. Bu da demek oluyor ki, bu birim üzerinde bulunan silinmiş dosyalar geri getirilebilir. Aynı şekilde USB birimleri, SD kartlar ve diğer kaldırılabilir depolama birimlerinde de silinmiş olan dosyaları geri getirmek mümkündür.
Bilgisayarınızda SSD birimi bulunmaktaysa bilgilerinizi silmek için işletim sisteminizi yeniden yüklemeniz yeterli. Eğer HDD bulunuyorsa işletim sisteminizi yeniden yüklemeden önce HDD üzerindeki bilgileri tamamen ortadan kaldırmalı ve sonra yükleme işlemine devam etmelisiniz. Aynı durum harici depolama birimleri için de geçerlidir.
Bilgisayarınıza Windows 8 ile format atın
Windows 8 çıkana kadar çoğu kullanıcı mekanik depolama birimlerini sıfırlamak için üçüncü parti programlar kullanmak zorundaydı. Windows 8 ile birlikte artık herhangi bir programa ihtiyaç duymadan yapabildiğiniz bu işlem kullanıcıların işini iyice kolaylaştırdı.
Bilgisayarınızı sıfırlamak için, Windows 8.1’in bünyesinde bulunan “Yeniden yükle”özelliğini kullanabiliyorsunuz. İşleme devam etmek için, Windows 8.1’de fare imlecini sağ üst kısma götürerek, Ayarlar seçeneği altındakiBilgisayar ayarlarını değiştirkısmına gelin, burada Güncelleştirme ve Kurtarma menüsü altındaki Kurtarma sekmesinden “Her şeyi kaldırın ve Windowsu yeniden yükleyin” seçeneği ile bilgisayarınıza sağlam bir format atabilirsiniz. Aynı işlemi Windows 8’de de yine bilgisayar ayarları menüsü üzerinden Genel sekmesi altından yapabilirsiniz.
Bundan sonra Windows, daha önce HDD’nizde bulunan bilgilerin üzerine gereksiz bilgiler yazacak ve devamında Windows işletim sistemini yeniden yükleyecektir. Böylece tıpkı ilk aldığınızdaki gibi tertemiz bir sisteme sahip olacaksınız.

Sabit Diskinizi Sıfırlayın ve Windows 7yi tekrar yükleyin
Windows 7’nin, Windows 8’de olduğu gibi dahili bir sabit disk sıfırlama özelliği bulunmuyor. Yani sadece işletim sistemini yeniden yüklemekle kalırsanız daha önce sabit diskinizde bulunan ögeleri geri getirmek mümkün olur.
Bu durumu önlemek için Dariks’ Boot and Nule(DBAN) gibi üçüncü parti programları işletim sisteminizi yüklemeden önce kullanabilirsiniz. Bu program tıpkı Windows 8’in dahili sıfırlama özelliği gibi sabit diskinizde daha önceden bulunan verilerin üstüne gereksiz yeni bilgiler yazıyor. Böylece bilgilerinize tekrar ulaşım engelleniyor. Sonrasında ise yapmanız gereken basit, Windows işletim sistemini yüklüyorsunuz ve işlem tamamlanıyor.
DBAN gibi programları kullanırken normalden biraz daha dikkatli olmanız gerekiyor, zira bu ve benzeri programlar bir depolama birimi üzerindeki bütün dosyaları siliyor ve bunlara yedek dosyalarınız ile saklamayı istediğiniz dosyalar da dahil.
bi%C3%A7imlendir.jpg
Harici Diskleri Temizleyin

Harici disklerinizi sıfırlamak ise nispeten daha kolay. Sıfırlama işlemi için şu adımları izlemeniz yeterli:Bilgisayarım ögesine çift tıklayıp sıfırlamayı istediğimiz diskin üzerine sağ tıklıyoruz. Çıkan seçenekler içinden Biçimlendir’i seçiyoruz. Daha sonra karşımızda çıkan pencerede HızlıBiçimlendir kutucuğundaki işareti kaldırıyoruz ve Tamam’a basıyoruz. Sıfırlamak istediğimiz bütün harici diskler için bu işlemi tekrar ediyoruz.
Windows XP işletim sistemi üzerinde biçimlendirme işlemini tamamladıktan sonra bile disk üzerindeki bilgilere tekrar ulaşmak mümkündü. Windows Vista ve sonrasında çıkan işletim sistemleri için ise Microsoft, biçimlendirme işleminin yeterli olacağını söylüyor. Windows 7’yi yüklerken full format gibi bir özelliğe erişim olmadığından DBAN gibi programları kullanmak durumunda kalıyoruz.
Boş alanları temizleyin
Eğer işletim sistemini yeniden yüklemiş ve sabit diskinizi sıfırlayıp Windows işletim sistemini tekrar yeniden yüklemek istemiyorsanız, bir sabit disk üzerindeki boş alanda bulunan daha önceki sistemden kalan verileri silebilen programları kullanabilirsiniz. Örneğin: CCleaner programında bulunan Driver Wipe seçeneği belirttiğiniz bir disk üzerinde sadece kullanılmayan alanlarda bulunan verileri silebiliyorsunuz.
Yalnız sadece bir disk üzerinde bulunan boş alanı temizlemek yeterli bir çözüm değil. Daha önceden bulunan önemli dosyalarınız var ise CCleaner bu dosyalara dokunmuyor. Tam bir disk sıfırlama bu açıdan daha güvenilir çünkü bir disk üzerinde bulunan bütün verileriniz işlem sonunda silinmiş oluyor.
İşlemi doğru yaptığınızdan emin olun
CCleaner’ın geliştiricileri tarafından üretilen Recuva gibi silinen dosyaları kurtarmaya yarayan bir programı kullanarak da sıfırlama işleminizin güvenilirliğini test edin. Recuva, dahili ve harici disklerinizi tarayarak silinmiş olan dosyalarınız hakkındaki bilgileri önünüze getiriyor ve isterseniz bu dosyaları kurtarmanıza olanak sağlıyor. Programı kullanırken “Deep Scan”özelliğini aktifleştirdiğinizden emin olun, tarama işlemi daha yavaş olacaktır fakat sıfırlama işlemini doğru yaptıysanız bu tarama sonucundan Recuva’nın hiçbir dosya bulamaması gerekiyor.
9-recover-deleted-files-from-usb-flash-drive-with-recuva-100268055-large.png

Dosyalarınızı korumak için şifreleyin
Verilerinizin çalınması konusunda cidden endişeliyseniz dosyalarınızı korumak için şifreleme yöntemini de tercih edebilirsiniz. Şifreleme gerek daha önceden silmiş olduğunuz dosyalar, gerek şu anda diskiniz üzerinde bulunan dosyalar olsun, bütün dosyalarınızı güvence altına alır. Şifreleme işlemini Windows işletim sistemlerinin Profesyonel versiyonlarında bulunan BitLocker özelliği ile veya ücretsiz bir uygulama olan TrueCrypt uygulaması ile etkinleştirebilirsiniz.
Dosyalarınıza erişim için bir şifreleme parolasına ihtiyaç duyacaksınız. Yani dosyalarınız silinmiş olsa bile herhangi biri bu dosyalara ulaştığında şifrenizi bilmediği sürece bu dosyaları açmasına imkan bulunmamakta. Aynı şekilde dosyalarınıza ulaşmak isteyen bir saldırganında bu şifreyi bilmesi gerekmekte aksi takdirde dosyalarınıza ulaşması mümkün değil.
Sabit Diskleri Yok Edin
Bilgilerinizi korumak için daha alışılmadık, alternatif bir yöntem daha bulunmakta. Askeri kurumlar bir sabit disk üzerinde bulunan bilgileri silmek istediğinde sadece bu bilgileri sıfırlamakla kalmıyor. Sabit diski eritebiliyor ya da toz olana kadar parçalayabiliyorlar. Manyetik sabit disklerinizden cüzi bir ücret karşılığı üzerinde bulunan manyetik alanı bozarak bütün verilerinizi yok edebilirsiniz. Ya da para harcamak istemiyorsanız sabit diske bir çekiç ile saldırabilirsiniz.
Hala kullanıma uygun olan bir diski tamamen ortadan kaldırmak olacağından bu yöntemi pek tavsiye etmiyoruz. Öte yandan eğer sabit diskinizde size veya müşterilerinize ait finansal bilgiler bulunuyor ise bu bilgelerin yanlış ellere düşmesi durumunda daha sonra pişman olmaktansa tedbirli olmak daha iyi olabilir.
Sıfırlama işlemlerine başlamadan önce silmek istemediğiniz verileri bir yere yedeklemeniz yardımcıolabilir. Burada bilinmesi gereken en büyük şey bu programları kullanmanız gerektiğidir çünkü çoğu kullanıcı silinen dosyaların geri getirilebileceğinin farkında değildir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst