mehmetkarahanlı
Aktif Üye

[h=2]Google Chrome halen dünyanın en popüler tarayıcısı, ancak hangi sürümü kullandığınız da hayli önemli.[/h]Internet Explorer’ın evrensel şaka malzemesi olduğu, Mozilla Firefox’ın da yeterli popülariteye ulaşamadığı günümüzde, Google Chrome’un başarısı su götürmez bir gerçektir. Yeni Windows kurulumundan sonra çoğu kullanıcının ilk indirdiği yazılım Google Chrome oluyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken önemli bir husus mevcut. Google Chrome’un hangi sürümünü indiriyorsunuz?
Eğer basit bir şekilde Google’a “chrome” yazıp ilk çıkan linkten yazılımı indirdiyseniz büyük ihtimalle 32-bitlik sürüme sahipsiniz demektir. Google sağ olsun, özellikle aramadığınız takdirde size varsayılan olarak 32-bitlik sürümü sunuyor. Peki bu durumu öğrendikten sonra 64-bitlik sürüme geçiş yapmayı düşünür müydünüz? Kesinlikle düşünmelisiniz.
[h=3]64-bit Chrome’un avantajları[/h]Windows’un 64-bit sürümlerinin daha güvenli olduğu artık evrensel bir gerçek. Aynı durum Chrome için de geçerli. Popüler tarayıcının 64-bitlik sürümü, 32-bitlik kardeşinde olmayan ek güvenlik özelliklerine sahip. Bunlardan en önemlisi, Google’ın açıklamasıyla, nesnelerin bellek düzenini hedef alan zayıf noktalara karşı fazladan koruma sağlaması.
64-bitlik Chrome’un bir diğer güvenlik avantajı ise, Adobe Flash’ın 64-bitlik sürümünü kullanması. Adobe Flash güvenli açıkları konusunda pek de parlak olmayan bir geçmişe sahip. Google ve Adobe’nin ortak güvenlik önlemleri ise Flash’ın 64-bitlik sürümünde daha etkili iş görüyor.

Bunların dışında Google’ın sunduğu pek çok ek güvenlik önlemi mevcut. Öne çıkanlar arasından bir örnek verecek olursak, 64-bitlik Chrome normal koşullarda tarayıcıya müdahale etmemesi gereken üçüncü parti yazılımların, tarayıcının korumalı işlemlerine ulaşmasını engelliyor. Bu koruma 32-bitlik Chrome sürümünde yer almıyor.
Eğer güvenlik avantajları aklınızı çelmediyse, pek çok test sonucuna göre 64-bitlik Chrome’un daha hızlı olduğunu belirtelim. Ayrıca Google’ın resmi verilerine göre 64-bitlik Chrome, 32-bitlik alternatifine göre iki kat daha stabil çalışıyor. Böylelikle 32-bitlik sürümde yaşanan sayfa çökmeleri, 64-bit Chrome’da daha az yaşanıyor.
[h=3]32-bitlik sürümün göreceli avantajları[/h]Eğer sisteminiz 64-bit yazılımları çalıştıramıyorsa, 32-bitlik Chrome’u kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak bilgisayarınızı son 5 yıl içerisinde satın aldıysanız, büyük ihtimalle sisteminiz 64-bit yazılımları kolaylıkla çalıştırabilir.
Google, 2014 yılında yaptığı bir açıklamada, 64-bitlik Chrome’un en büyük eksiğinin 32-bit NPAPI eklenti desteği olduğunu belirtmişti. Bu tür eklentilere en büyük örnek olarak Java eklentisini verebiliriz. Ancak 32-bit Chrome’un bu avantajı da, Chrome 42 ile ortadan kalktı. Zira Chrome bu sürümle birlikte NPAPI eklentilere verdiği desteği kesti.
[h=3]Hangi Chrome sürümünü kullanıyorsunuz?[/h]Yukarıda bahsettiğimiz gibi çoğu kullanıcı Chrome’un hangi sürümünü kullandığının farkında değil. Bunu öğrenmenin gayet basit bir yolu mevcut. Tarayıcınızda sağ üst köşede bulunan menü simgesine tıklayın ve Yardım>Google Chrome hakkında seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda sürüm numarasını göreceksiniz. Eğer numaranın sonunda 64-bit ibaresi bulunmuyorsa, kullandığınız Chrome, 32-bitlik sürümdür.

[h=3]64-bitlik sürüme geçiş yapma[/h]Eğer sonunda 64-bitlik sürüme geçiş yapmaya karar verdiyseniz, öncelikle chrome.google.com adresine girin. Chrome’u indir butonunun altında hangi sürümün indirileceğini göreceksiniz. Google varsayılan olarak 32-bitlik sürümü sunduğu için büyük ihtimalle 32-bitlik sürümün ismiyle karşılaşacaksınız.

64-bitlik sürümü indirmek için Chrome’u başka bir platform için indirin seçeneğine tıklayın ve karşınıza çıkan pencerede yer alan Windows 10/8.1/7 64-bit seçeneğine tıklayın.

Karşınıza çıkan anlaşmayı kabul ettikten sonra 64-bit Chrome yükleyici bilgisayarınıza indirilecektir. Bu aşamadan sonra standart Chrome kurulumu yapmanız yeterli. Sisteminizdeki Chrome dosyaları, 64-bit karşılıklarıyla değiştirilecektir. Ancak kişisel Chrome verilerinize dokunulmayacaktır.