gittigidiyor

Harddisk ve bellekler hakkında önemli detaylar

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
32-693x510.jpg

Kingston HyperX Fury 16 GB DDR4-2400 Kit

DDR4 bellekler en sonunda yaygınlaşıyor. İlk aşamada geçen yaz sunulan Intel Haswell-E serisi altı ve sekiz çekirdekli işlemcilerle DDR4 bellekler karşımıza çıkmıştı ama sadece üst seviye performanslı ve pahalı sistemler şart oluyordu. Dört kanal DDR4 belleklerin ne gibi bir üstünlük getirdiğini gördükten sonra Intel’in hamlesi son nesil Skylake işlemcilerle masaüstüne dual kanal DDR4 bellekleri getirmek oldu. AMD şimdilik DDR3 ile devam ediyor ama gelecekte benzer adımı atacak. Sonuç olarak artık 100 dolar altı işlemciler ve anakartlarla bile DDR4 bellekler kullanabilir hale geldik. Şartları belirleyen JEDEC, 1600 MHz CL10, 1866 MHz CL12, 2133 MHz CL14 ve 2400 MHz CL15 kitlere onay verdi. Kingston’un test merkezimize gönderdiği yeni kit 2400 MHz tanımına uyuyor.

Bilindiği gibi firmanın performanslı ve oyunculara özel modelleri HyperX markası altında toplanıyor. Fury bellekler DDR3 seçenekleriyle ilgi gördükten sonra DDR4 olarak da karşımıza çıktılar. Bu seride 4 GB ya da 8 GB kapasiteli bellekler tek, çift, dörtlü ya da sekizli kit olarak sunuluyor. Mevcut hız seçenekleri 2133, 2400 ve 2666 MHz. Tümünde çalışma gerilimi JEDEC standardı olan 1.2V ve herşey kitabına uygun. Bize gelen kit klasik biçimde şeffaf plastik kutu içinde darbelere karşı korumalıydı.

Elbette diğer belleklerde olduğu gibi herhangi bir aksesuar yok çünkü anakart üzerindeki uygun bellek yuvalarına yerleştirdikten sonra anında çalışır hale geliyorlar. Sadece BIOS ya da UEFI içinden gerekli ayarları yapmak ya da kontrol etmek yetiyor. Ufak bir kurulum rehberi dışında HyperX logolu çıkartma veriliyor.

Bellekler HyperX Fury serisinin Black modelleri olup siyah renkli alüminyum soğutma plakaları göz alıyor. Alttaki baskı devre de siyah renkte seçilmiş ve 288 bağlantı pini altın kaplanmış. Etiketteki bilgiden de anlaşılacağı gibi 8 GB’lik belleklerle dual kit üzerinden 16 GB kapasite elde ediliyor. Çalışma gerilimi 1.2 Volt.

Soğutucuları dikkatli biçimde yerinden çıkarırsak arka kısımdaki SKhynix üretimi bellekleri görebiliyoruz ama son kullanıcıların bunu çıkarmasını önermiyoruz. Ani bir harekette ürüne zarar verebilir ve garantiyi yakabilirsiniz. Bu bellekler 2400 MHz hızında 15-15-15 zamanlamayla kullanılmak üzere geliştirilmiş. 2133 MHz değerindeyse 14-14-14 zamanlama seçilebiliyor.

Bellekleri anakarta yerleştirmek sorun değil. Soğutucu kısmı hiç de yüksek değil ve sadece 34 mm yüksekliğe ulaşıyor. İşlemci soğutucunuzla ilgili çakışma sorunu yaşama riskiniz düşük. Kingston HyperX Fury Black DDR4 bellekler gerçekten de son derece şık görünüyor. En ufak bir ısınma sorunu yaşamadık. Pasif soğutucu rahatlıkla yeterli geliyor.

Bellekler takılır takılmaz sorunsuz olarak işliyor ve sistemde gerekli düzenlemeler gerçekleşerek 2400 MHz hızına terfi ediliyor. Elbette bu ve daha yüksek frekanslar için son nesil Intel Z170 yongasetli anakartları öneriyoruz. SPD üzerinden desteklenen profiller görülebiliyor. Bellekler otomatik olarak 2400 MHz için 15-15-15-35 2T zamanlama ve 1.2V seçiyor.

Kingston HyperX Fury Black DDR4 2400 bellek kiti bizden geçer not aldı. Bellekler 2400 MHz’de sorunsuz çalışmakla birlikte anakartınıza da bağlı olarak gerekli voltaj ve zamanlama değerlerini deneyerek 3000 MHz değerine kadar overclock yapabilirsiniz ama bu garantili değil. Sonuç olarak garanti edilen 2400 MHz’de de yüksek benchmark sonuçları aldı. Frekans arttıkça daha da iyi hale geliyor. En azından 2666 MHz cepte diyebilmemiz mümkün. Kiti yaklaşık 380 TL civarına temin edebilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Harddisk
Harddisk Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Harddiskler,ince manyetik malzemeden bir tabakayla kaplı düz,yuvarlak ve sert alüminyum plakalardır. Disk,kendi ekseni etrafında plağın pikapda dönüşüne benzer şekilde döner.Bilgiler, disk üzerindeki eş merkezli izler üzerinde saklanır ve okuma - yazma kafası o esnada kendisine yazılan veya kendisinden okunan izin üstüne konumlandırılır.


Harddisk'in Yapısı

Harddiskler, 3600 - 5400 veya 7200 devir/dk hızlarında çalışırlar.Harddisklerin erişim hızı 11 milisaniye ya da daha hızlı olması diske,ayrıca bir performans sağlar.Windows programı ve diğer bazı programlar,harddisk'i hafıza olarak kullanmakta ve ona sürekli olarak bilgi yazıp okumaktadırlar.Bu nedenle harddisk ne kadar hızlı ise programların performansı o kadar yüksek olur.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
sabit_surucu_harddisk_nedir-1110x400.jpg

Bilgisayarın kapatılması veya elektriğin kesilmesi halinde bellekteki bütün bilgiler silinmektedir. Bellekte geçici olarak saklanan bilgileri kalıcı olarak saklamak için manyetik bir ortama aktarılması gerekmektedir. Bunun için de harddisk yani sabit sürücülerden faydalanılmaktadır. Sabit sürücüler bilgisayara elektriğe bağlı değilken veya kapalıyken bile güvenli bir şekilde saklamak için kullanılan hafıza türüdür. Bilgisayardaki tüm bilgilere sabit sürücüde kayıtlı bir biçimde tutulurlar, ancak bilgisayarın ihtiyacı olan bir bilgi geçici olarak RAM’e yazılıp oradan okunmaktadır. RAM’in sabit sürücüden farkı ise, ona göre çok daha hızlı olmasıdır. Sabit sürücüler verilere erişimin hızı açısından RAM’e göre oldukça yavaştır, fakat maliyetinin düşük olması bu hafıza türlerinin tercih edilmesini sağlamaktadır.
Bir sabit sürücü (harddisk) alırken ne kadar büyüklükte bir sabit sürücüye ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Depolayacağınız videolar, fotoğraflar, MP3 dosyaları gibi bilgilerin kapladığı alanı bilmeli, ona yetecek büyüklükte bir sabit sürücü almalısınız.
Sabit Sürücü (Harddisk) Nedir?

Veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Sabit sürücülerin en sık kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü, yazılımlar, veri tabanları gibi büyük miktarlardaki bilgiler, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit sürücülere kayıt edilir. Bu sürücülerde veri yazımı; metal, cam veya plastikten yapılmış, yüzeyi demir oksit ya da başka manyetik özellikteki malzeme ile kaplı diskler üzerine yapılır. Bu kayıt edilen bütün veriler ya da bilgiler mıknatıslanma yolu ile kaydedildiğinden istenerek silinene kadar sabit kalmaktadırlar. Bütün veriler veya bilgiler elektrik kesintileri gibi durumlarda bilgisayar bellek yongalarındaki gibi kaybolmazlar bu nedenle de sabit sürücü olarak adlandırılmaktadır.
Bazı harddiskler bilgisayara takılıp çıkartılabilirken, elektrik tasarruf cihazlarını destekleyen harddiskler bilgisayara sabit olarak kalmaktadır. Ayrıca harddiskler kullanımları bakımından dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Yani bilgisayarın bilgi depolamak için kullandığı en temel birimidir. Bir sabit sürücünün saklayabileceği bilgilerin miktarı, MB (Mega Byte), GB (Giga Byte) ve TB (Tera Byte) ile ölçülür. Günümüz sabit sürücülerin kapasitesi 500 GB – 2TB arasında değişmektedir.
Sabit Sürücü (Harddisk) Nasıl Çalışır?

Sabit sürücüler bir diğer adıyla harddisk sürücüleri, dönen disklerden oluşan bir cihazdır. Her bir diskin yüzeyi, manyetik alan etkisine sahip manyetik bir bantla kaplanmıştır. Disk plakları manyetik özelliğe sahip olmayan alüminyum ya da cam gibi malzemelerden yapılmaktadır. Disklerin yüzeyine çok yakın olarak konumlandırılan yazma/okuma kafaları vardır. Manyetik kafanın daha önce belirtilen yapısal özellikleri itibariyle verinin bu plaka üzerindeki organizasyonu kolaylıkla sağlanır.
Bu veri organizasyonu ”iz” (track) adı verilen halka setleri ile yapılmaktadır. Plaka üzerinde eşit genişlikte ve binlerce iz bulunmaktadır. Ayrıca her halka seti arasında belli büyüklükte boşluklar bulunur. Bu boşluklar sayesinde kafanın yanlış hizalanması ya da manyetik alanlara girişim yaparak hatalara neden olması önlenmiş olur. Dönen diskin merkezine yakın olan bir bit sabit bir noktadan merkeze uzak bir bite göre daha yavaş geçer. Okuma kafası bitleri okurken oluşan hız farkı nedeniyle oluşabilecek hataları ve yavaşlamayı önlemek için bütün bitler aynı hızla okunmak zorundadır. Bunu yapabilmek için diskin segmentlerine kaydedilen bitlerin arasındaki boşlukların artırılması sağlanmalıdır. Bu sayede veriler sabit bir hızla dönen bir diskte sabit bir oranla taranabilir.
Sabit Sürücü (Harddisk) Ne İşe Yarar?

Sabit sürücü harddisk veya HDD olarak bilinmektedir. Bilgisayarlarda bilgi depolanmasına yarayan, RAM’lerden farklı olarak elektrik kesilse bile bilgilerin halen saklandığı farklı hızlarda ve farklı boyutlarda bulunan manyetik bir ortamda verilerin, bilgilerin kayıt altına alınmasını sağlayan bilgisayarın hafıza türlerinden biridir. Yani kalıcı hafıza birimidir. Yapısı gereği içinde üzerinde şekillenebilir metallerin olduğu disk plakalar üzerinde çalışmaktadır.
Bilgisayarlarda birden fazla sabit sürücü bulunabilir ya da sabit sürücü iki ya da daha fazla bölüme ayrılabilir. İlk sabit sürücü C sürücüsü diye adlandırılır. Daha sonra takılan harddiskler sırasıyla D, E, F harflerini alır. D harfi de genellikle CD-ROM sürücüsü için kullanılır. Sabit sürücüler bilgisayarınızı açtığınızda işletim sistemini ve diğer yazılımları sistem belleğine yükler ve kalıcı olarak saklamaya karar verdiğiniz bilgileri bilgisayarınız kapalı olsa bile korumaya devam eder. Sabit sürücüler saklanması gereken verileri disk üzerine manyetik değişim gerçekleştirerek yazmaktadırlar.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
paragon-hard-disk-manager.jpg



En çok kullanılan manyetik ortamların başında ise hard disk ve disketler gelmektedir. Disketler bilgisayara takılıp çıkartılabilirken,elektrik tasarruf cihazlarını destekler hard diskler bilgisayarda sabit olarak kalıyor. Disketlerin hem kapasiteleri düşük hem de disketten bilgi okuma ve yazma hızı hard disklere göre son derece düşüktür. Ayrıca hard diskler disketlere göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Yani hard (sabit) disk sürücü bir bilgisayarın bilgi depolamak için kullandığı en temel birimdir. Veriler bir dizi dönen diskte manyetik olarak saklanır(Kaydedilen bilgiler Dosya adını alır).


Bilgisayarınızda birden fazla sabit disk sürücü bulunabilir veya bir sabit disk iki yada daha fazla bölüme ayrılabilir. İlk sabit disk, C sürücüsü diye adlandırılır. Daha sonra takılan hard diskler sırasıyla D,E,F... harflerini alır.


Not: D harfi genellikle CD-ROM sürücüsü için kullanılır.


Bir sabit diskin saklayabileceği bilgilerin miktarı, MB(Mega Byte) ve GB(Giga Byte) ile ölçülür. Günümüzde sabit disklerin kapasitesi 10-50 GB arasındadır.


Not : 1 GB = 1024 MB olmakla birlikte, bazı sabit disk üreticileri 1 GB = 1000 MB olarak tanımlamaktadır.


Disket (floppy disk), verileri manyetik ortamda saklayan taşınabilir bir araçtır.rexaktifDesteklidir Bir disketi(ve hard diski) ilk kez kullanmadan önce biçimlendirmek (formatlamak) gerekir. Formatlama, disketi iz ve sektörlere ayırarak onu kullanıma hazır duruma getirir. elektrik tasarruf cihazılarını destekler niteliktedir.


Disketler, boyutlarına göre ikiye ayrılmaktadır: 3.5” ve 5.25”. Bugün kullanılan 3.5” disketlerin veri saklama kapasiteleri için iki yaygın standart kullanılıyor:

Elektrik Tasarrufu Sağlar

hdd-tower.jpg



1.Çift yoğunluklu (Double Density-DD) : 720 KB
2.Yüksek yoğunluklu (High Density-HD) : 1.44 MB


Bilgisayarlarda disket sürücü A (varsa ikinci sürücü B) diye adlandırılır. Artık çoğu bilgisayarda disket sürücüler kullanılmamaktadır.

Veri organizasyonu ve biçimlendirilmesi

Manyetik kafanın daha önce belirtilen yapısal özellikleri sayesinde verinin bu plaka üzerindeki organizasyonu kolaylıkla sağlanır. Bu veri organizasyonu ise "iz" (track) adı verilen halka setleri ile yapılır. Plaka üzerinde binlerce eşit genişlikte iz vardır. Her halka seti arasında belli büyüklükte boşluklar bulunur. Bu boşluklar sayesinde kafanın yanlış hizalanması ya da manyetik alanların girişim yaparak hatalara neden olması önlenir. Veriler diske Nakliyat yazılırken ya da diskten okunurken sektörler halinde transfer edilir. Her iz üzerinde aynı ya da farklı uzunlukta yüzlerce sektör bulunur. Son teknoloji sistemlerin çoğunda evrensel olarak 512 bayt uzunlukta sektörler kullanılır. Sektörler ise iz-içi (inter-track) boşluklar vasıtasıyla birbirinden ayrılırlar.

Dönen diskin merkezine yakın olan bir bit sabit bir noktadan merkeze uzak bir bite göre daha yavaş geçer. Okuma kafası bitleri okurken bu hız farkı nedeniyle oluşabilecek hataları ve yavaşlamayı önlemek için bütün bitler aynı hızla okunmalıdır. Bu ise diskin segmentlerine kaydedilen bitlerin arasındaki boşlukların artırılması ile sağlanabilir. Bu sayede veriler sabit bir hızla dönen bir diskte sabit bir oranla taranabilmektedir. Bu hıza "sabit açısal hız" denir. Bu yöntemde disk, tartı andıran bir şekilde sektörlere ayrılmıştır. Sabit açısal hız yönteminin avantajı ayrık veri bloklarının iz veya sektörler aracılığı ile adreslenebilmesidir. Bu sayede kafanın bulunduğu adresten istenen adrese gelmesi ve orada da istenen sektörün kafa altına gelmesi çok kısa bir süre zarfında olur. Dezavantajı ise içteki kısa izlere kaydedilebilecek veri kadar dıştaki uzun izlere de kayıt yapılabilmesidir, bu da verimi düşürür.

Her doğrusal uzunluğa kaydedilebilen bit sayısı olarak tanımlanan "yoğunluk", en dış izden en iç ize doğru artacağı için sabit açısal hızlı bir sistemdeki diskin depolama kapasitesi en iç ize kaydedilebilecek bit sayısı yani en iç izdeki yoğunlukla sınırlıdır. Yoğunluğu artırmak için modern sabit disk sistemlerinde çok bölgeli kayıt tekniği kullanılır. Bu teknikte kayıt yapılacak yüzey belli sayıda bölgeye bölünür. Bir bölgedeki her izdeki bit sayısı sabittir. Merkezden daha uzaktaki bölgeler daha fazla sektör dolayısıyla daha fazla bit taşırlar. Bu sayede de mimarinin kompleksleşmesine rağmen daha yüksek kapasitede veri saklanmasını sağlar. Kafa bir bölgeden diğerine hareket ederken bir izdeki ayrık bitlerin uzunluğu değişir ve bu değişim okuma ve yazmada zaman değişikliklerine neden olur.

Bir ize, sektör pozisyonlarını yerleştirmek için bazı şeylere ihtiyaç vardır. Örneğin izin bir başlangıç noktası ve her sektörün başı ve sonunu belirten bir işaret olmalıdır. Bu gereksinimler diskte kayıtlı olan kontrol verileri ile karşılanır. Bu kontrol verileri ise disk sürücüsü tarafından diske kaydedilmektedir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Hard Disk Nedir ? Nasıl Çalışır ?
Hard Disk (HDD) Nedir ?Verilerimizi kalıcı olarak saklamak için kullanılan bir saklama birimidir. Sabit disk döner bir mil üzerine sıralanmış, metal veya plastikten yapılma ve üzeri manyetik bir tabaka ile kaplı plakalar ve bu plakaların alt ve üst kısımlarında yerleşen okuma/yazma kafalarından oluşur. Veriler sabit diskteki bu manyetik tabakalar üzerine kaydedilir. Verilerin kaydedilmesinde mıknatıslanma mantığı kullanılır. Mıknatısın iki kutbu dijital olarak 1 ve 0 ‘ı temsil eder. Verilerimiz böylece küçük mıknatıslar halinde bu manyetik ortamlara yazılırlar. Bu manyetik tabakaların üstü dairesel çizgilerle örülüdür. Bunlara iz (track) denir.Sabit disk’te birden fazla plakalar üst üste dizilmiştir. Bu plakaların hem alt hem de üst tarafına bilgi yazılabilir. Herbir plaka üzerinde altlı-üstlü yerleşen ve herbirinin ortadaki mile uzaklığı aynı olan izlerin oluşturduğu gruba silindir ismi verilir. Sabit disk üzerinde herbir yüz bir kafa tarafından okunmaktadır. Bu nedenle kafa ve yüz aynı terime karşılık gelir. İz yapısını pasta dilimi şeklinde bölünmesiyle oluşan ve sabit disk üzerinde adreslenebilir en küçük alana denk gelen parçaya ise sektör (Sector) adı verilir ve bir sektörün barındırabileceği veri miktarı 512 byte uzunluğundadır. Bu sektör, kafa ve izler sabit diskte verinin adreslenmesi için kullanılırlar.Hard disk Alırken nelere dikkat edilmeli?

1-Depolama Kapasitesi
2-Dönüş Hızı
3-İz başına sektör sayısı
4-Erişim süresi
5-Dahili veri transferi
6-Kullanılan arabirim(ATA ,SATA ,..)

Hard disk Kullanımında dikkat edilecek hususlar?

1-Kasanın en alt kısmına montaj edilmeli.
2-Bağlantı uçları (Power ile IDE) kırmızı renkli uçları birbirine dönük olmalıdır.
3-Harddisk sanal olarak en az ikiye bölünmelidir.
4-Darbelerden kaçınılmalıdır.
5-Çalışırken kesinlikle hareket ettirilmemelidir.
6-Kapaklarının vidaları gevşetilmemelidir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Teknolojinin hızla ilerlediği ve depolanan dosya sayısının hızla arttığı bir ortamda acaba taşınabilir disk alırken nelere dikkat etmeliyiz? Harici disk seçimi yaparken hangi özelliklerini karşılaştırmak gerekir? Markası modeli ne olursa olsun bir hard disk alırken aşağıdaki konularda mutlaka karşılaştırma yapmanızı öneriyorum. Bilmeyenler için kısaca diskin tanımıyla başlayalım.

Taşınabilir Disk Nedir?

Taşınabilir Disk” diğer söylemleri “harici disk”, “harici harddisk”, “harici HDD”, “external disk”, “external HDD” olarak da telaffuz edilebilir. Bilgisayarımız kapalı iken verilerimizin depolandığı ve saklandığı cihazlara “disk” denir. Bilgisayarın içinde sabit olanlara kısaca “HDD” yani “Sabit Disk” diyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle ve bileşenlerin küçülmesiyle bu disklerin “taşınabilir” olanları üretildi. İlk başlarda çok hantal olan bu cihazlar zamanla daha da küçüldü ve cebe girebilir hale geldi. Bunu takiben sonraki yıllarda ise kapasiteleri ciddi anlamlarda büyüdü. Şu an 2TB (2 terabayt= 2048 gigabayt = 2097152 megabayt) boyutundaki harici diskler en çok kullanlan boyutlar arasında.
Biraz da harici disklerin faydalarından bahsedelim. Her ne kadar bilinçsiz arşivciliğe karşı olsam da (bkz: Download Hastalığı) bilgilerimizi depolamak ve yedeklemek için harici taşınabilir disklere ihtiyacımız var. Harici bir disk aldığımızda onu uzun süre kullanmak üzere alırız. Diskimiz bozulana kadar veya kaybolana kadar kullanırız. Kaybolma riskini bir kenara bırakırsak bozulana kadar oldukça vaktimiz var. Bu sebeple taşınabilir disk alırken iyi karar vermemiz gerekiyor. Aksi halde uzunca bir süre pişmanlık yaşabilir veya çok da ihtiyaç değilken bir başkasına tekrar para harcayabiliriz.
Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İhtiyacımızı tam olarak anlamadan alacağımız diskler bizi memnun etmeyebilir. Paramız boşa gidebilir bu da bizim canımızı sıkabilir. Bu konuda yol gösterici olmak üzere “taşınabilir disk seçerken hangi kriterlere bakılır”, “nasıl karar vermeliyiz” sorularını ele aldım ve tek tek yorumladım. Aşağıdaki maddeler harici disklerde bulunan standart veya seçimlik özelliklerdir. Satın alırken bunları bilmemizde fayda var…
  • Marka Seçimi

    Western Digital (WD), Samsung, Toshiba ve Seagate en çok satılan markalardır. Biri diğerine göre çok üstündür diye bir şey duymadım ama Seagate ve WD bu konuda en geniş ürün yelpazesine sahip.
  • Fiyat Aralığı

    İlk çıktığı günlere göre şu an oldukça uygun fiyatlara indi. Fiyatları 50,00 TL ile 2000,00 TL arasında değişmekte olup en fazla ürün 250,00 – 500,00 TL fiyat aralığındadır. Ürünleri gördükçe bütçenizi biraz daha yükseltebilirsiniz. İhtiyacınız ne ise ona göre belirlediğiniz bütçe civarlarında seçim yapmaya gayret edin. Fakat bu; en ucuz ürünü bulup almak demek değildir!
  • Kapasite Seçimi

    120 GB olan diskler de var 8TB olan diskler de var. Peki hangisini seçmek daha iyi? En büyüğü en iyisi mi? Elbette hayır. Oturup düşünün… Diski alma nedeniniz ne? “Film arşivlemek” mi? Yoksa “Verilerin bilgisayarda durmasın harici bir yerde yedeklenmesi” mi? Yoksa “Ben ev ve iş arasında dosyalarımı taşıyacağım” mı diyorsunuz? İşte tüm bu ihtiyaçlar kendine göre kapasite ihtiyacı doğurur. Siz de bu ihtiyaca göre az veya çok kapasiteli disklere yönelebilirsiniz.
  • Disk Dönüş Hızı

    5400 rpm, 7200 rpm gibi rakamlar görebilirsiniz. Bundan disk plakasının dakikadaki dönüş hızını gösterir. Eğer diskte saklayacağınız bilgiye çok hızlı ulaşmanız gerekiyorsa o zaman yüksek olanları, eğer böyle bir gereksinim yoksa daha düşük hızları da tercih edebilirsiniz. Bu konuda çok fazla seçenek yoktur.
  • Fiziksel Boyut

    Boyut olarak da genellikle 2.5” veya 3.5” (inç) değerler gözünüze çarpar. Bunlar diskin büyüklüğünü ifade eder. 3.5” olanlar ayrıca elektriğe ihtiyaç duyup “cepte taşıma” için pek ideal değildirler ama kapasiteleri daha geniştir. Bunun yanında 2.5” olan diskler cepte taşınır ve sadece USB bağlantısıyla çalışabilir. Siz diskinizi yanınızda mı taşıyacaksınız yoksa ev veya işyerinde sabit mi duracak? Buna karar verirseniz bu konudaki seçimi de yapmış olursunuz.
  • Önbellek

    8/16/32 MB seçeneklerini görebilirsiniz. Artık önbelleği olmayan disk kalmadı. Önbellek, disk okuma/yazma işlemi yaparken aynı anda birden fazla istek geldiğinde o isteklere cevap verirken kullandığı yardımcı hafızadır. Yüksek olması elbette iyidir. Fakat fiyatı çok etkiler. Eğer çok profesyonel amaçlar için almayacaksanız 8 veya 16 tercih edebilirsiniz.
  • Medya Özelliği

    Günümüzde artık TV altına DVD-Oynatıcı değil de “medya oynatıcı” olarak bilinen bu cihazlar tercih ediliyor. Bunlar aslında kapasitesi yüksek ve çok bilinen medya formalarını gösterebilen bir yazılımı da içinde bulunduran ürünlerdir. Bu özellik tek başına bir seçim unsurudur. Eğer filmlerimi içine atayım ve televizyonuma bağlayıp izleyeyim diyorsanız doğru seçim. Aksi halde hiç gerek yok.
  • FireWire Girişi

    “FireWire” patenti Apple firmasına ait bir veri aktarım metodunun adıdır. Standartlarda “IEEE 1394” olarak da bilinir. Yüksek hızda veri transferi sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Özellikle ses ve görüntü aktarımlarında kullanılmaktadır. Cihazlarda FireWire girişleri USB girişine benzer ama farklıdır. Bunu destekleyen cihazları birbirine bağlayabilirsiniz. Daha hızlı veri transferine ihtiyacınız varsa bu olmazsa olmaz.
  • E-Sata Özelliği

    “External Serial Advanced Technology Attachment” ifadesinin kısaltması olen E-Sata, “Sata” teknolojisinin harici olarak kullanılan versiyonudur. Temel “Sata” olarak diskin veri alışverişi sağlayan ve dahili disklerin anakart ile haberleşmesinde kullanılan bir teknolojidir. E-Sata’nın özelliği daha uzun (2metreye kadar) kabloya sahip olabilmesi ve kablosunun daha ince olmasıdır. Fakat bu arabirim harici güç desteği gerektirdiğinden bu disklerde ayrıca prize ihtiyaç duyulur. Genellikle bilgisayar ve donanım konusunda uzman kişilerin tercih edeceği bir özelliktir.
  • Usb 2.0/3.0 Desteği

    “Universal Serial Bus” ifadesinin kısaltmasıdır. Harici cihazların bilgisayar gibi cihazlara bağlantısında kullanılan en yaygın standarttır. Örneğin klavye, fare, yazıcılar, flash bellekler USB arabirimini kullanılar (çok daha eskiden daha farklı arabirimler vardı elbette). Harici disklerin gördüğüm kadarıyla hepi USB arabirimini destekler ve biz de %99 cihazlarımızı USB ile bilgisayarımıza bağlarız. Son günlerde yeni bir USB versiyonu çıktı “USB 3.0” adı verilen bu tip USB 2.0’a göre yaklaşık 10 kat daha hızlı veri aktarımı sağlayabiliyor. Ayrıca elektrik tüketimi de daha az. Artık işletim sistemleri USB 3.0 destekliyorlar. Fakat günümüzde hala 3.0 destekleyen cihazlar pahalı olduğundan disk fiyatını çok etkiliyor. İleride elbette ucuzlayacaktır ama şimdi disk seçimi yaparken şuna dikkat edin; eğer GB’lerce verileri düzenli kopyalamak ihtiyacınız varsa işte o kopyalamayı 10 kat daha hızlı yapabilmek için USB 3.0’ı seçebilirsiniz. Aksi halde 2.0 sizin için ideal.
  • Ethernet Desteği

    “Ethernet Kartı” bir cihazın yerel bir ağa fiziksel olarak bağlanmasını sağlayan kartlardır. Bilgisayarınız bir ağa bir kabloyla bağlıysa bu kablonun takıldığı kart “ethernet kartı” dır. Bir diskte ethernet kartının olması demek o diskin yerel ağa dahil edilip sonra paylaşıma açılarak ağdaki diğer cihazlardan da erişebilir olması demektir. Örneğin şirketinizde ortak bir doküman diski istiyorsanız ve harici bir disk ile bunu desteklemeye karar verdiyseniz mutlaka bu desteğin olması gerekiyor. Yok eğer evinizde genel amaçlı bir disk alacaksanız bu özellik size lüks gelir ve fiyatı da bir miktar yükseltir hiç gerek yok.
Yukarıda bahsettiğim maddeleri okuyarak harici disk alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi olduğunuzu umuyorum ve en uygun olanı seçeceğinize eminim.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
SAS (Serial Attached SCSI):
• SCSI’nin şu ana kadar anlatılan tüm versiyonları paralel veri iletimi gerçekleştirirken bu versiyonda seri iletim yapılmaktadır.
• Veri iletimi 160 MBps’ den 3GBps’ye çıkartılmıştır.
• Her bir SAS portu 128 adet cihaz desteğine sahiptir.
SERIAL ATA:
•Paralel olan ATA’ nın alt yapısını kullanarak seri iletişim ile çalışan bir teknolojidir.
• Önceleri bilgisayarın içinde kullanılabilecek şekilde üretilmiştir. Ancak daha sonraları harici(external) SATA versiyonu da (eSATA) üretilerek USB disklere alternatif olmuştur.
• USB hard disklerden daha hızlıdır ancak harici elektrik gerekmesi dezavantajıdır.
•SATA teknolojisinde Master/Slave ayarı ortadan kalkmıştır.Çünkü her cihaz ayrı kablolarla bağlanmak zorundadır.
•SATA1, SATA2 ve SATA3 olmak üzere 3 versiyonu çıkmıştır.
Bu versiyonların hızları :
• SATA 1: 150MBps
• SATA2 : 300 MBps
• SATA3 : 600 MBps




Evet arkadaşlar böylelikle dersimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız.Bir sonraki yazı dizimiz olan Optik sürücüler (CD-Rom) üzerine duracağız
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Sabit Disk Türleri




Sabit Disk Türleri
Sabit diskler başlıca iki gruba ayrılır: IDE diskler ve SCSI diskler. Her iki grup da kendi içinde depolama kapasitesi, erişim süresi ve aktarım hızına bağlı olarak alt gruplara ayrılır. Hangi özelliklere ihtiyaç duyduğunuz, diskinizi nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Ancak sabit diskin türü onu nasıl yükleyeceğinizi belirler. Öyleyse öncelikli olarak sabit disk türlerini anlatarak işe başlayalım:

IDE Sabit Diskler: 16 bit veriyoluna sahip olan IDE kontrol kartı, sisteminize en fazla iki disket sürücü ve iki sabit disk eklemenize izin verir. Eğer ikinci bir sabit disk eklemek istiyorsanız, disklerden bir tanesini master ve diğerini de slave olarak ayarlamalısınız; bu ayarları disk üzerinde bulunan jumper'lar aracılığıyla yaparsınız. Sisteminize eklemekte olduğunuz ikinci diski slave olarak ayarlamanız gerekir, çünkü sistemin açılış yaptığı diğer disk master disktir.

SCSI Sabit Diskler: Sisteminize sadece iki tane disk bağlamanıza imkan veren IDE disklerden farklı olarak, SCSI söz konusu olduğunda birbiri ardına 7 adet cihazı (sabit diskler, tarayıcılar, CD-ROM sürücüleri v.b. ) bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. Cihazlar birbirlerine 6 mt.'den uzun olamayan bir veri kablosu ile bağlanır. Herbir cihazın sistem içindeki adresini belirleyen bir ID numarası vardır.

Ayrıca hattın hem başında hem de sonunda sonlandırıcı dirençler bulunmak zorundadır. Bu direçler, küçük taraklara benzeyen, sonlandırıcılar vasıtasıyla ayarlanır. Son yıllarda sabit disklerde bu dirençler yerine aynı işlevi gören sonlandırıcı jumper'lar kullanılmaktadır. SCSI kontrol kartı, harici bir disk kullanmadığınız sürece, bu dirençlere sahip olmalıdır. Hattın diğer ucunda, kabloya en son eklenen sabit diskte de bu sonlandırıcılardan bulunmalıdır.

SCSI kontrol kartı, iki ayrı veri kablosuna bağlı iki sabit diski yönetebilme yeteneğine de sahiptir. Bir SCSI disk, geleneksel IDE disklerden daha yüksek bir veri aktarım hızına sahiptir, ancak biraz daha pahalıdır.

Yeni bir SCSI diskin kurulumunun ardından veya bilgisayarı başlattıktan sonra, sistemin diski görmemesi veya başka bir problem söz konusu olursa, ya SCSI adres numarası (SCSI ID) yanlış ayarlanmıştır, ya da sonlandırıcı ayarlarında hata yapılmıştır. SCSI zincirinde sadece ilk ve son cihazda sonlandırıcılar bulunmasına dikkat edilmelidir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
screenshot-hdd-low-level-format.png


Hard disklerine low level format atmak isteyenler için geliştirilmiş küçük bir araç.
Fabrika formatı olarak ta bilinen bu yöntem ile harddiskinizdeki tüm MBR ve tablo bilgisi silinecek. Tüm bitler 0 olacak şekilde ayarlanacak. Tüm bad sectorlerin üstü kapatılacak.
Böylece diskiniz ilk günki gibi tertemiz olacak. S-ATA (SATA), IDE (E-IDE), SCSI, USB, FIREWIRE arabirimlerine sahip disklerde çalışabilir. Maxtor, Hitachi, Seagate, Samsung, Toshiba, Fujitsu, IBM, Quantum, Western Digital marka disklerde sorunsuz çalışmaktadır.

Dikkat bu aracın kullanılması sonucu seçtiğiniz diskteki veriler tamamen silinecektir. Silinen verilerin kurtarılması mümkün değildir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Dosyaları CD, DVD veya Blu-Ray Disc'e yazmadan önce, diskin biçimlendirme denilen bir işlemle hazırlanması gerekir. Diski biçimlendirmenin birkaç yolu vardır. Biçimlendirme seçiminiz diski hangi bilgisayar ve aygıtların okuyabileceğini belirler.
  1. Bilgisayarınızın CD, DVD veya Blu-Ray Disc yazıcısına kaydedilebilir veya yeniden yazılabilir bir disk takın.
  2. Görünen Otomatik Kullan iletişim kutusunda, Dosyaları diske Windows Gezgini ile yazdır'ı tıklatın.
  3. Disk başlığı kutusuna disk adını yazın.
  4. Aşağıdaki biçimlendirme seçeneklerinden birini tıklatın:
    • USB flash sürücü gibi
      Disk Live Dosya Sistemi biçimini kullanır.
    • CD/DVD oynatıcı ile
      Disk Ana Kopyalı biçimini kullanır.
  5. Diski hazırlamak için İleri'yi tıklatın.
    Artık dosyaları seçtiğiniz yöntemle diskinize yazabilirsiniz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst