gittigidiyor

iGO8 / Primo İçin (Türkiye ve Kıbrıs) Speedcam Dosyaları

digimy

Emirdağlı
Yönetici
Administrator
Katılım
13 May 2011
Mesajlar
6,767
Tepkime puanı
1,284
Puanları
113
Konum
Emirdağ
Web sitesi
www.kahramanelektronik.com
IGO 8 YAZILIMLI NEXT YE-G 828, YE-G 708, YE-A 1050 VE IGO PRIMO YAZILIMLI NEXT YE-GA 4624, YE-GA 5720, YE-G 525, YE-G 545, YE-G 515, YE-G 535 YE-G 555, YE-G 565, YE-G 585, Piri Reis I-II, YE-G 5015, YE-G 5055, YE-G 5035, ve YE-G 5065 MODEL NAVİGASYON CİHAZLARIMIZDA
SPEEDCAM (HIZ KAMERASI UYARISI) UYGULAMASI KULLANIMI



Yapılan en son araştırmalar, tüm dünyada navigasyon cihazlarının kullanımının %30 lara varan yakıt, zaman, mesafe kazancının sağladığını göstermektedir. En iyi bilinen yollar dahi, navigasyon deneyiminden sonra bazen sizi şaşırtmaktadır. En son Avrupa araştırmaları da hıza bağlı trafik kazalarının navigasyon kullanıcılarında, navigasyon kullanmayan sürücülere oranla %16 daha az oluştuğunu tespit etmiştir. Bunda da en büyük etken tüm avrupada hız kameralarının navigasyon kullanıcılarına yasal olarak verilmesidir. Amaç sürücüye ceza yazmak için kameraları saklamak değil, aksine yerlerini bildirip sürücülerin yavaşlamasını sağlamaktadır.


Önemli Not: Navigasyon Cihazları Herhangi Bir Şekilde Hız Kamerası Tespiti Yapmaz ! Sadece Eğer Siz Uyarı Yerlerini Düzenlerseniz Oralara Yaklaşırken Uyarı Alırsınız.



Şimdi sizlere, Next YE-G 828, YE-G 708 ve YE-A 1050 navigasyon cihazlarımızda güvenlik uygulamalarını ve speedcam uygulamalarının kullanılmasını anlatacağım.

NAVİGASYON BAŞLANGIÇ MENUSUNDE BULUNAN "AYARLAR" MENÜSÜNÜ TIKLIYORUZ.
AÇILAN PENCEREDE "UYARILAR" MENÜSÜNÜ TIKLIYORUZ.
BURADA KAŞIMIZA "HIZLANIRKEN UYAR" , "YAYA MODUNDA UYAR" VE "GÜVENLİK MODU" SEÇENEKLERİ ÇIKACAKTIR.

GPS SİNYALI ALDIĞIMIZ ZAMAN İSE BU MENUDE AYRICA "HIZ KAMERASI UYARISI" AKTİF HALE GELECEKTİR. ANCAK GPS SİNYALİ ALDIĞINIZDA BU SATIRI GÖREBİLİRSİNİZ.



cap6t.jpg


cap7p.jpg


cap8n.jpg


28262727582_3a98416f56_o.jpg


28332783016_57ea10983b_o.jpg


28262727762_0658f1752b_o.jpg


Uyarı Ayarları Açıklamaları:

Bu ayarlar sayesinde, aracımızı kullandığımız tüm yollardaki hız limitleri dahilinde, güvenli olarak araç kullanabilecek, ayrıca bu sınırları aştığımız takdire nasıl uyarı alacağımızı göreceğiz.

@ "HIZLANIRKEN UYAR" kısmındaki "..." kutucuğunu tıklıyoruz. Karşımıza çıkan yeni pencerede sırasıyla;Yerleşim Alanlarında, Diğer Yerler, Sesli Uyarı ve Görüntülü Uyarı satırları mevcuttur.
YERLEŞİM ALANLARINDA satırında yüzdelik oranlar göreceksiniz. Daha önceden haritamız üzerine işlenmiş olan yolların hız limitleri üzerinde kullanırsanız uyarı alırsınız.Bu yüzdelik oranları artırarak -ki benim tavsiyem 0 u geçmeyin, hız limitlerini aştığınıza kadar uyarı almayıp daha sonra alırsınız. Aynı Türkiye'de radarların izin verdiği sınır dahilinde.Yani 100 km lik bir yerde 110 km ye kadar ceza alınmadığını artık herkes az çok bilmektedir. Bu uyarılarda bu ayarları yapmamız içindir. Aynı değeri DİĞER YERLER içinde yapabilirsiniz. SESLİ UYARI ve GÖRÜNTÜLÜ UYARI tıklı olduğunda sesle ve ekranda ufak hız logoları ile uyarı alırsınız.

@@ "YAYA MODUNDA UYAR" kısmında ise, Avrupa'da çok fazla kullanılan ama nedense Türkiye'de bir türlü gerçekleşmeyen, Yaya alanlarına taşıt ile girmeye çalıştığımızda uyarı alacağımız bölümü tıklıyoruz. Avrupa'da hiç bir şehir merkezine taşıt ile giremez, merkezlere en yakın otoparklara aracınızı bırakır yürürsünüz ki zaten merkezler yayalar için özgürlük alanlarıdır. Türkiye'de ise bu yaya özgürlüğü tam olarak uygulanmasada İstanbul'daki İstiklal caddesi vb. gibi yayaya açık ama bazı kamu araçları ile işletmelere tedarik sağlayan araçların girilmesine izin verilen yerler mevcuttur. Bu sebeble bu satır tıklı olduğunda siz buraya gitmek isterseniz zaten navigasyon sizi oraya yönlendirmeyecektir.Ancak, Navigasyon yapmadan oraya gittiğinizde ve yaya bölümüne girmek istediğinizde uyarı alacaksınız.

@@@ "GÜVENLİK MODU" Bu satır tıklı olduğunda, aracınız hareket halinde iken cihaz üzerinde arama, ayar, gibi ekrana dokunma fonksiyonları içeren uygulamaları yapamazsınız. Böylelikle sürüş esnasında dikkatiniz dağılmadan aracınıza konsantre olarak kaza riskini en aza indirmiş olursunuz. Navigasyon üzerindeki hızını ölçülmeye başladığı andan itibaren bu uygulama devreye girer ve hızınız sıfırlandığında devreden çıkar.

@@@@ "HIZ KAMERASI UYARISI" Bu seçenekte gerek kendi işaretlediğimiz hız kamerası lokasyonlarını, gerekse TXT olarak verdiğimiz SPEEDCAM dosyasını kullanarak, lokasyonlarda uyarı alıp hızımızı belirlenen limitlerde tutup trafik kazalarını en aza indirgeyip, güvenli sürüş sağlıyoruz. Sizlerin de çok iyi bildiği gibi bu işlem radarların yerini tespit edemez!!!! Navigasyon cihazları sadece uydudan gelen sinyaller ile aracımızın yerini belirleyerek navigasyon yaptırır !!!! Radar olsun ya da olmasın bu işlem size uyarı verecektir. Aynı, radar olan yerlerden 1 km önce sizi uyaran RADAR levhaları gibi....



Speedcam Klasörünün İçinde Bulunan Dosyaların Açıklamaları:



SpeedcamUpdates.spud : Kullanıcının kendi eklediği speedcam datalarını içermektedir. Bu dosyayı sildiğinizde sadece sizin eklediğiniz speedcam dataları silinir. Bu dosyayı PC nize kopyalayarak yedeğinizi alabilirsiniz, her hangi bir şekilde IGO yu yeniden kurduğunuzda bu dosyayı cihazınıza kopyalayabilir ve kendi eklediğiniz noktaları tekrardan kullanabilirsiniz. Eklediğiniz noktaları paylaşmak için bu dosyayı göndermeniz yeterlidir. :)

speedcam.spdb : Bu dosya siz Speedcam.txt dosyası eklediğinizde IGO tarafından oluşturulur. Bu dosya sizin eklediğiniz speedcam datalarını içermez. Sadece dışarıdan veri olarak kopyaladığınız speedcam.txt dosyasından verileri alır ve oluşturulur. IGO8'de her speedcam.txt dosyası eklemenizde bu spdb uzantılı dosyanın silinmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yeni versiyon speedcam.txt dosyanızdan her hangi bir data eklemesi olmayacaktır ve yeni versiyondaki datalardan faydalanamayacağınızı unutmayınız. Primo'da silinmesine gerek yoktur. Yanlışlık ile silseniz bile, speedcam.txt dosyası yüklü olduğu sürece, program yeniden oluşturur. :)

speedcam.txt : Bu dosya forumda paylaşımda bulunulan dosyadır. IGO8'de speedcam.spdb dosyası oluşturulduktan sonra artık bir fonksiyonu kalmaz ama Primo için önemlidir. :)




İndirdiğimiz Speedcam Dosyasını Nereye Kopyalıyoruz? :


Öncelikle, USB kablomuz ile Navigasyon cihazımızın içine girip dosyalarımızı buluyoruz. PND klasörü altında GPS altında CONTENT altında SPEEDCAMklasörümüz mevcuttur. Bu klasör içinde "SpeedcamUpdates.spud" gibi dosyalar mevcut olabilir. Bu dosya sizin kendi sürüş esnasında yada cihazın üzerinden kayıt etmiş olduğunuz lokasyonların datalarını muhafaza eder. Bu dosyaları silmeyin. Silerseniz kendi kayıtlarınız silinir dolaysıyla buralarda uyarı alamazsınız. Daha sonra bu başlıktan indirmiş olduğunuz zip'li dosyayı PC'nizde açıyorsunuz ve içinden çıkan speedcam.txt (metin belgesi) dosyasını ilgili klasöre yani PND/GPS/CONTENT/SPEEDCAM altına kopyalıyorsunuz. Daha önceden var ise üzerine yazmasına izin verip değiştirin.

Not: Diğer marka cihazlarda, PND/GPS/ klasör isimleri farklıdır, CONTENT/SPEEDCAM klasör isimleri ortaktır.

İşlem tamam. Artık lokasyon uyarılarını alarak daha güvenli sürüş yapabilirsiniz.



IGO Primo yazılımlı Next YE-GA 4624, YE-GA 5720, YE-G 525, YE-G 545, YE-G 515, YE-G 535, YE-G 555, YE-G 565, YE-G 585, Piri Reis I-II, YE-G 5015, YE-G 5055, YE-G 5035 ve YE-G 5065 Model Navigasyon cihazlarında bu uyarıları alabilmek ve yolculuk esnasında Yol Güvenliği Kamerasıekleyebilmek için yapılması gereken işlemler :


1) "Navigasyon / Diğer / Ayarlar / Sesler ve Uyarılar" menüsünden resimde görüldüğü gibi "Yol Güvenliği Kamera Uyarısı" seçeneğini aktif edin.

Bu seçeneği aktif edebilmek için cihazın uydulara bağlanmış olması gerekmektedir


28332782226_99d9dda86c_o.png


2) Yolculuk esnasında Yol Güvenlik Kamerası (Radar Uyarı Noktası) eklemek için, kameranın yanından geçerken ekrandaki üçgen alana dokunun.


28262727412_fc44a3f2f6_o.jpg


3) Ekranın alt kısmında açılan "Diğer" menüsünden "Uyarı Noktası Ekle" menüsünü açın.

Bu işlemleri yapabilmek için cihazın uydulara bağlanmış olması gerekmektedir.


28332782626_c00b2f1a3a_o.png


4) Açılan menüden "Uyarı Türü", "Uyarı Yönü" ve "Hız Sınırı"'nı ayarlayıp Kaydet tuşuna basarak işlemi sonlandırıyoruz. Uyarı Yönü ve Hız Sınırıharitayı hazırlayan firma tarafından tanımlanmıştır ama siz uyarı noktası eklerken bu değerleri kontrol etmeyi unutmayınız.


28332782656_05e62f9405_o.png




IGO Primo 1.2 yazılımlı Next YE-G 525, YE-G 545, IGO Primo 2.0.1 yazılımlı YE-G 515, YE-G 535, YE-G 555, YE-G 565, YE-G 585, Piri Reis I-II, IGO Primo 2.4 yazılımlı YE-G 5015, YE-G 5055, YE-G 5035 ve YE-G 5065 Model Navigasyon cihazlarında bu özellik default olarak açık gelecektir.

Navigasyon / Diğer / Ayarlar / Sesler ve Uyarılar / Uyarı Noktası Ayarları menüsüne tıkladığımızda açılan sayfadaki Uyarı Noktası Uyarılarıseçeneğindeki işareti kaldırırsanız bu özellik çalışmaz.


27750902063_59635bcbe6_o.jpg



Not: Paylaşıma sunulan dosyalar, speedcam.txt (metin belgesi) ve speedcam.kml (Google Earth dosyası)dir. Eğer navigasyon cihazınızda kullanacaksanız, sadece speedcam.txt (metin belgesi olan) dosyasını indirip, yüklemeniz yeterlidir. Speedcam.txt dosyasının cihaza yüklenmesi yukarıda anlatılmıştır. Speedcam.kml dosyasını cihaza yüklemeyin... ! Bu dosya, işlenmiş olan lokasyonların PC'nizde Google Earth programı ile, aşağıdaki resimde olduğu gibi, noktasal görmenizi sağlar.


28287520151_79929668c2_o.jpg




sx6wx22k.gif



Speedcam.txt Dosyasının Yapısı:


quote_icon.png
Orijinal Mesaj Sahibi K_MURAT
viewpost-right.png

Speedcam dosyasının yapısı, X,Y,TYPE,SPEED,DIRTYPE,DIRECTION şeklindedir.

X(D) = Boylam (Longitude)

Y(K) = Enlem (Latitude)

TYPE = Kamera Tipi (Kamera tiplerini cihazınızda nokta eklerken görebilirsiniz.)
1- Sabit Hız Kamerası (Fixed speed camera locations)
2- Kırmızı Işık ve Hız Kamerası (Combined red light and speed cameras)
3- Sabit Kırmızı Işık Kamerası (Fixed red light camera locations)
4- Bölüm Kamerası (Section camera positions)
5- Mobil Hız Kamerası (Lasers, hand-held radars and other mobile speed camera locations)

SPEED = Yoldaki Hız limiti Km/h

DIRTYPE = Kamera yönü (Kamera yönünü cihazınızda nokta eklerken belirleyebilirsiniz.)
0- Her Yön (All directions)
1- Tek Yön (One direction)
2- Gidiş-Geliş (Both directions)

DIRECTION = Sürüş Açınız (Direction in degrees) (0-North; 90-East)

28.82213,40.98298,2,0,0,0 yazmış olduğunuz bu satır, kırmızı ışık kamerasıdır. (2- Combined red light and speed cameras)






Google Earth ile Kamera Açılarının Bulunması:


Google Earth'de "Cetveli Göster" ikonuna tıklayın. İlk olarak kamera eklemek istediğiniz noktanın biraz gerisine tıklayın (A) ve kamera eklemek istediğiniz noktaya (B) kadar çizgi çizin. "Cetveli Göster" ikonuna tıkladığınızda açılan pencerede "Yön: xxx,xx derece" yazan satırda dereceyi görebilirsiniz.


28332781806_16b13729b8_o.jpg



NELER EKLENDİ?

Versiyon 06.18.1

Paylaşılan noktalar eklendi, hatalı nokta silindi.



Speedcam Kamera Bilgisi:

Sabit Hız Kamerası: 645
Kırmızı Işık Kamerası: 248
Ortalama Hız Kamerası: 52
Mobil Hız Kamerası: 1040


Bildirimde bulunan, Sn. CAZZ50, Sn. mavi 1659 ve dosyanın gelişmesinde şimdiye kadar bildirimde bulunmuş, emeği geçmiş, isimlerini yazamadığımız tüm arkadaşlara çok teşekkür ederiz.



Önemli Not 1: Lütfen eklenecek veya silinecek koordinatlar için "DD.DDDDDDD" şeklini kullanınız.

Önemli Not 2: Lütfen eklenmesini istediğiniz kamera bilgilerini, "Koordinatlar - Kamera Tipi - Kamera Yönü - Hız Sınırı" şeklinde yazınız.

Önemli Not 3: Lütfen Google Earth üzerinden koordinat alırken "Araçlar-Seçenekler-3D Görünüm" bölümündeki "Enlem/Boylam Göster" ayarını "Ondalık Derece" olarak ayarlamayı unutmayınız.

Önemli Not 4: Lütfen cihazın verdiği uyarılardan önce trafik levhalarını dikkate alınız.

Önemli Not 5: Lütfen Güvenlik (Mobese) kamerası koordinatlarını paylaşmayınız. Paylaşılan kameraların tipinin kontrol edilme şansı bulunmadığı için sorumluluk, bildirimde bulunan kişiye aittir.




uaqeewxd.gif

alıntı​
 

Ekli dosyalar

  • Speedcam_06.18.1_19062018_KML.zip
    41 KB · Görüntüleme: 3
  • Speedcam_06.18.1_19062018_TXT.zip
    23.3 KB · Görüntüleme: 3

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst