gittigidiyor

İkinci el oto piyasasında herkesin kafası karışık...

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Son zamanlarda artış gösteren ikinci el araç piyasasında satıcılar durumdan mustarip. İkinci el araç satışı yapan esnaf, sattıkları aracın yerine aynı fiyata araç bulamadıklarından şikayetçi. İkinci el araçlarda ki artışın herkesi etkilediğini ifade eden esnaf, yükselişten kimsenin kar edemediğini belirtiliyor. Satılan araçların bir kaç gün içinde üzerine 10-20 bin liraya kadar koyduğunu iddia eden esnaf, bu durumun satışları durdurduğunu ve araçların satılmadığını ifade etti. Fiyatları normal düzeylerde tutulan araçlarda satışların devam edildiğini söyleyen ikinci el araç satışı ile uğraşan esnaf, fiyatların şişirilmesi sonrasında vatandaşlarda alım gücünün düştüğünü belirtti. Sıfır araçların gelmesinden ümitli olan esnaf, fiyatların bir miktar düşeceğinden ümitli.
"Kar mı ediyoruz zarar mı belli değil"
Eskişehir Oto Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kalender Yaşasın, 20 yıldır galericilik yapıyor. Piyasa karşısındaki çaresizliğini "20 yıldır bu işi yapmama rağmen piyasanın geleceği ile ilgili hiçbir yorumda bulunamıyorum" sözleriyle ifade eden Yaşasın, alanın da satanın da mağdur olduğunu söylüyor. Sattığı aracın yerini doldurmak için satıştan aldığı paranın yetmediğini belirten Kalender Yaşasın, "Fiyatı yükselmeyen hiçbir şey yok. Doğal olarak araç fiyatları da yükseliyor. Ve yükselmeye de devam ediyor. Müşterilerimizden gelen 'Ne zamana kadar?' sorunun cevabını bizde bilmiyoruz. Araçları almakta ve satmakta bizde kararsızlık yaşıyoruz. Aslında almamam gerekiyor ama alıyorum. Aldığım fiyatın üzerine koyup satıyorum. Ama daha sonra sattığım fiyata kendim de alamıyorum. Biz araç alıp satarken kar ediyoruz. Fakat sattığımız arabanın yerine yenisini alamıyoruz. Sattığımız fiyata tekrar kendimiz alamıyoruz. Durum bundan ibaret. 100'e alıp 105'e satıyoruz. Daha sonra 115'e alıp 120'ye satıyorsun. Kar mı ediyoruz zarar mı belli değil. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yükselmeye de devam ediyor. Vatandaşta alacağı arabayı belirlemeden kendi aracını satmasın. Biz ancak önümüzü gördüğümüz zaman rahatlarız. Şuan hangi arabayı kaça alırız kaça satarız bilmiyoruz. Sabit bir piyasa yok. Bende 100 lira olan başkasında 120 oluyor. Veya bir başkasında 80 oluyor. Daha önce yakınlarımız araçlarının yaklaşık fiyatını sorduğunda rakam söyleyebiliyorduk. Fakat şuan bilmiyoruz. 20 yıldır bu işi yapmama rağmen piyasanın geleceği ile ilgili hiçbir yorumda bulunamıyorum. Yani önümüzdeki ay dövizin ne olacağını bilmekle araç fiyatının ne olacağını bilmek aynı şey. Piyasada talep var ama talebi karşılayacak araba yok. Herkesin bildiği gibi sıfır araba da yok. Sıfır araç piyasaya sürülürse ikinci el araba miktarı çoğalır. İkinci el araç yok şuanda. İnternetteki araç satış platformlarında aynı marka ve modeldeki araçlardan sayfalarca vardı. Şuanda 3-5 tane anca var. Gittikçe bu azalıyor. Aralıkta veya 2022'de ne olur fikrimiz yok. Alalım mı, alıp satalım mı yoksa satmayalım mı bilmiyoruz. Bizde kararsızız ve bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Biz de bu durumdan memnun değiliz"



Bir başka galerici Safa Güngören ise piyasadaki yükselişin devam edeceğini belirtirken, bu sorunun sıfır araçların satışının başlamasıyla biraz olsun düzeleceğini belirtti. Normal şartlarda olan fiyatlardaki yükselişin bu sefer satıcıyı memnun etmediğini belirten Güngören, şu ifadeleri kullandı:
"Şu anda sıfır araçların gelişinde problem olduğu için ikinci el araca talep artıyor. Talep artınca da fiyatlar yükseliyor. Biz de bu durumdan memnun değiliz. Hatta hiç memnun değiliz. Ama maalesef bizim isteğimizin dışında gerçekleştiği için fiyatlar yükseliyor. Bir müşteriye araç almak için rakam verdiğimizde iki gün sonra rakam değişiyor. Yani bizde bu durumdan etkileniyoruz. Haziran ayında çip krizinin çözüleceği ve sıfır araçların geleceği söyleniyor. Sıfır araç gelirse ikinci el araçlara talepler düşer. Fiyatların çok düşeceğini düşünmüyorum. Fiyatlar çok saçma şişti. Geçici olarak küçük bir düşüş olabilir. Birkaç sene önce de aynı sorunu yaşamıştık. 1 yılda fiyatlar yükselmişti. Fakat şu geçtiğimiz 2 ayda çok fazla yükseliş oldu. Araç alacak kişiler beklediği takdirde ellerindeki parayla istedikleri arabayı alamazlar. Fiyatlar arttığı için bütçeleri geride kalıyor. Araç almayı düşünenlerin biran önce almasını tavsiye ederim. Şu an öyle bir piyasa var ki 1 hafta beklendiğinde fiyat 5 bin lira yükselebiliyor."
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Elinde sıkıntısız aracı olanların araçları ile riskli işlere girmemeliler,yoksa sattıkları araçlarını yerine koyamama tehlikesi bugünlerde çok fazla...Nakit parası olanlara lafım yok ama küçük rakamla hareket edecekseniz asla var olan aracınızı riske atmayın..Fabrikadan bayiye gelen araçlar zaten çekici üzerindeyken rezerve edilmiş oluyor,aman araçlar inip showroom a gelsin de gidip pazarlık ederim gafına filan düşmeyin....Araçlar zaten çoktan sahibini bulmuş durumda....
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Otomobiller fiyatları adeta cep yakıyor. Sadece sıfır değil, ikinci elde de durum böyle.


200 bin liranın altında olan araç modeli bir elin 5 parmağını geçmezken, bayilerin ÖTV düşüşünü yansıtmamak için sıfır araçları alarak, ikinci el şeklinde piyasaya sürdüğü belirlendi.


Otomobil fiyatlarını neden düşmediğine ilişkin bir video yayınlayan Erhan Usta, "Sıfır otomobillerde yapılan düzenbazlığı, soygunu anlatıyorum" başlığı altında şu ifadeleri kullandı:


"BURADA BİR SOYGUN VAR"






"Buraya bakalım. Bunların hepsi aslında sıfır araç. ÖTV'lerde eşik değer yükseltildi. Dolayısıyla bazı vergi oranları yüzde 45'e çekilmişti. Ancak şimdi ilk satıcılar, bayiler ÖTV düşüşünü yansıtmamak için seri halde plaka alıyorlar. Araç hiç kullanılmıyor, plaka takılıyor. Bunlar ikinci el olarak satılıyor. Sıfır araç ama ikinci el olarak satılıyor. 50-60 bin lira vergi düşüşünü yansıtmıyor, daha yüksek fiyatla piyasaya sürülüyor."
 

Sami Ertaga

Aktif Üye
Katılım
29 Ara 2017
Mesajlar
3,213
Tepkime puanı
497
Puanları
83
Konum
GAZİANTEP
Kimse kar edemiyor ve elindeki malı satmak istemiyor. Bakkal bile elindeki mal için, satılmasın daha iyi, fiyatı yükseliyor diyor, ama nereye kadar?
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
E kimse sattığı malın yerine aynı para ile yerine koyamayacak o belli...Bu sefer kısmaya gidiyor olay,Haziran da çip krizi biterse yeniden araç gelirmiş,hiç inanmıyorum haziran da krizin biteceğine Pandemide bile bu dalgalar yaşanırken......
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın

Kara liste uygulaması başladı al-satçılar dikkat.....​


Türkiye'de 2021 Ekim'de otomobil satışlarında bir gerileme söz konusu oldu. Neredeyse yarı yarıya bir gerileme gözlendi. Eylül ve Ekim'de başlayan problemler Kasımda da devam ediyor. Piyasada otomobil bulmak zorlaşıyor. Bekleme süreleri de gittikçe artıyor. Tedarik sorunları esasen 2020 başında başlamıştı. Sektördeki karışıklığı bazıları fırsatı bildi ve al-satçılar başladı. Lansman döneminde özel fiyatla bayiden alınan araçlar ikinci el piyasasında daha yüksek fiyatlarla satışa sunulmaya başlandı. Hal böyle olunca bu duruma bir dur demek gerekti. Bayi fiyat ile galeri fiyat arasında 30-40 bin TL farkın olması bazılarının dikkatini çekti. Otomotiv sektöründe dengeler tamamen bozuldu. Şimdi bu haksız kazancın önüne geçilmek için kara liste dönemi başladı.


Bazı isimlerin farklı bayilerden araç alıp sattıkları tespit edildi. Kara liste sayesinde artık al-satçılar yayınlanacak. Böylece piyasadaki güven dengesinin tekrar sağlanması amaçlanıyor. Şüpheli durumlarda firmalar sisteme girip sorgulama yaparak haksız kazancın önüne geçebilecek.
 
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Çok zor onu geriye dönük de işletin bakalım...Alan aldı satan sattı sen liste yayınlasan ne olacak...Getirip geri mi verecek aracı...?
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst