gittigidiyor

Meyve ve sebzelerin insan eli değmeden önceki hallerini görünce şaşıracaksınız.

collo1

Aktif Üye
Katılım
28 May 2018
Mesajlar
660
Tepkime puanı
397
Puanları
63
Yaş
40
Konum
........
5ee9eeb4adcdeb1fa436462d


Salatalık
Salatalık yiyecek olarak 6 bin yıldan fazla süredir Hindistan'da kullanılıyor. Salatalığın ilk vahşi görünümü, günümüzdeki salatalıktan çok farklı. Dışı dikenlerle kaplı, içi çekirdeklerle dolu ve avuç içi büyüklüğünde... Fakat daha da önemlisi zehirli olmalarıydı.

Tedavi amaçlı kullanılmak için yetiştirilen salatalar, Romalılar ve Yunanlılar tarafından çok tüketilse de, günümüzde tüm dünya tarafından hala tüketiliyor.
5ee9eeb2adcdeb1fa4364617


Muz
İlk muzun günümüzden 7000 yıl önce Papua Yeni Gine'de ve Güney Doğu Asya'da ekilmeye başladığı düşünülüyor. Bunu 10 bin yıl önceye dayandıran kaynaklarda mevcut olduğu söyleniyor. İlk ekilmesinden günümüze kadar gelen muz da büyük değişiklikler söz konusu. Orijinal hali daha kısa ve sertti. İçerisinde ise siyah çekirdekler bulunuyordu.

Günümüzde rengi bile değiştirilen muzun; yeşil, siyah ve kırmızı gibi renkleri mevcut. Şu an yediğimiz muz, iki farklı muz çeşidinin birbiriyle karıştırılmasıyla elde edildiği söyleniyor.

İnsanlar tarafından genetiği değiştirilen muzun yine günümüzde her boyutta satıldığını görebilmek mümkün. Üstelik içerisinde çekirdek yok ve dışı korunma amaçlı kaplanmış.

5ee9eeb2adcdeb1fa4364615


Karpuz
Sıcak havaların vazgeçilmezi, kırmızı ve bol sulu karpuz da genetiği değiştirilen meyveler arasında. Ressam Giovanni Stanchi'nin 17. yüzyılda sergilediği bu resmi, modern dünyada kimsenin görmediği bir karpuz türünü bize yansıtıyor. Bilim insanları 17. yüzyılda yetiştirilen bu karpuzların içinde spiral şekillere rastlandığını ve kesildiğinde altı adet üçgen parçasının ortaya çıktığını belirtiyorlar.

Daha kalın, koyu renk kabuklu, iri çekirdekli ve yenilebilir kırmızı kısımları günümüzdekine oranla çok daha az görünüyor. Zaman içinde karpuz farklı türleriyle de karşımıza çıkıyor. Öyle ki çekirdeksiz üretilmişleri bile mevcut. Özellikle Çin'de minik karpuzlar bile yetiştiriliyor.

Sadece Çin ile sınır kalmıyor, Asyalılar'ın genetiği değiştirilmiş küp şeklinde olan karpuzları da günümüzde çok konuşuluyor. Sonuç olarak şimdiki karpuzlar daha sulu ve kırmızı renginde olsa da birçok insan tadının değiştiğini düşünüyor.

5ee9eeb4adcdeb1fa436462b


Patlıcan
İlk patlıcanlar Çin'de yetiştirildi ve günümüzdeki modern olanlardan çok farklı görünüyordu. Sap kısmında dikenleri vardı. Ayrıca kısa ve tombul bir yapıya sahipti. Bazı kaynaklarda rengi sarı veya mavi olarak belirtiliyor.

Şu anki haline gelebilmesi için ise çok fazla zaman ve çaba harcanmış durumda. Yabani patlıcanlara göregünümüz patlıcanları daha lezzetli ve daha yenilebilir bir hale getirilmiş.

5ee9eeb3adcdeb1fa4364627


Şeftali
Şeftali Çin'de ilk kez M.Ö 4000'lere dayanıyor. Şu an yediğimiz sulu, yumuşak ve tüylü halinden eser yok. Genetiği değiştirilmeden önce kızılcığa ve eriğe benzemesiyle çok dikkat çekiyordu. Bu meyvenin tatlı, tuzlu ve biraz ekşi tadı vardı.

Parlak bir kabuğa sahipti ve yüzde 36'sı çekirdeğini, yüzde 64'ü ise yenilebilir kısmını oluşturuyordu. Boyutları küçük olduğu için az etliydi. Çinliler tarafından evcilleştirilen ve günümüze kadar gelen şeftalilerin boyutu 64 kat büyütülmüş ve yenilebilir kısmı yüzde 90'lara çıkarılmış.

5ee9eeb2adcdeb1fa436460f


Mısır
Yine ilk mısır M.Ö 7000 yılında insanlar tarafından yetiştirilmeye başlanıyor. Besinler arasında en büyük değişikliği mısır yaşamış. Günümüzdeki mısır gibi sarı taneleri ve püskülleri yoktu. Sulu sulu yediğimiz mısır o zamanlar patates gibi kuru bir yapıya sahipti

Anavatanı Güney Amerika’dır. Oradan denizciler tarafından Avrupa, Afrika, Çin ile Hindistan’a getirilmiş ve daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Bazı kaynaklara göre ise Kaşif Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesi sonrası dünyaya yayıldığı söyleniyor. Bugünkü mısırın 9000 yıl önceki atalarından bin kat daha büyük olduğu bildiriliyor.

5ee9eeb2adcdeb1fa4364613


Havuç
Günümüzdeki havuçlar turuncu renkli, sulu ve çıtır. Ancak 10. yüzyılda Suriye bölgesinde yetiştiği söylenenbu havuçların genetiği insanlar tarafından büyük değişime uğruyor. Ağaç kökünü andıran havuçların acı bir tadı vardı.

5ee9eeb1adcdeb1fa4364607


Bu dönemde havuçlar mor ya da beyaz olarak karşımıza çıkıyor. Hala birçok rengi ve çeşidi bulunan havuç, çiftçiler tarafından lezzetlendirilip günümüze sunuldu.


 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst