gittigidiyor

Milli işlemci Çakıl İDEF 2021'de....

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,369
Puanları
113
Konum
Aydın
cakil-milli-islemci-7uep-cover-lges_cover.jpg.webp




Ülkelerin milyar dolarlar boyutunda yatırım yaptığı, ticaret savaşların bir numaralı aktörü haline gelen, çip teknolojisi alanında Türkiye, ciddi bir adım atarak bu alanda bende varım dedi.


Yabancı üretim mikroişlemcilerin yerine ikame edilebilecek yerli işlemci Çakıl, yerli silah sistemlerinin güvenliğine büyük katkı sunacak. Yerlileştirilmesiyle savunma, havacılık ve silah elektroniğinde görev alan bilgisayarların güvenliği Çakıl'a emanet edilecek.


Çakıl Milli İşlemci Projesi'ni TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve ASELSAN beraber gerçekleştirdi.


Türkiye'nin teknoloji güvenliğinde temel yapıtaşlarından biri olacak milli işlemci üretimi, herhangi bir aksama olmadan planlandığı şekilde devam ediyor. BİLGEM'de üretilen milli işlemci Çakıl, yerli silah sistemlerinde hızı ve düşük güç tüketmesi ile dikkat çekiyor. Çiplerin yerlileşmesiyle maliyet avantajı da sağlanacak. Lisans ve satış hakları Türkiye'ye ait olan Çakıl, yerlileşen en stratejik teknolojik ürünlerden biri olacak.

İŞTE MİLLİ İŞLEMCİ ÇAKIL ‘IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ


Aselsan ve Tübitak Bilgem ortaklığı ile geliştirilen Türkiye’nin ilk işlemcisi ÇAKIL ‘ın teknik özellikleri:


  • Tek çekirdek
  • 400 MHZ saat hız
  • 27 mm2 yonga alanı
  • 65 nm üretim teknolojisi
  • 64 bit RISC-V mimarisi
  • 1.8 W güç tüketimi
  • TSMC üretimi
  • 4 issue

Aselsan ve Tübitak Bilgem tarafından geliştirilmesi devam eden Milli İşlemci ÇAKIL ‘ın ileride 800 MHZ hızında, 10 W güç tüketimine sahip, 4 çekirdekli bir mimariye sahip olması hedefleniyor
 

Sami Ertaga

Aktif Üye
Katılım
29 Ara 2017
Mesajlar
3,083
Tepkime puanı
467
Puanları
83
Konum
GAZİANTEP
Bu aralar işlemci krizi varmış tüm dünya da. Az da olsa çare olacak mı bakalım.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst