gittigidiyor

Mobil Ağ Türleri ve Farklılıkları

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
5g-ve-4g-farklari.jpg

EDGE, 3G, H+, 4G, 4.5G ne anlama geliyor? Ülkemizin 4.5 G'ye geçmeye hazırlandığı bu günlerde mobil ağ türlerine bakalım ve birbirlerinden ayrılan farklarına değinelim..



mobil-ag-turleri-ve-farkliliklari.jpg
Günümüzde akıllı telefonlarımızı neredeyse telefonla konuşmaktan daha çok internete girmek için kullanıyoruz. Tabii ki her yerde Wi-Fi bağlantısı bulamadığımız için çoğu zaman telefonumuzun mobil ağı üzerinden internete bağlanmamız gerekiyor.
Her ülke kendi teknolojik gelişimine göre farklı mobil ağ standartlarını kullanıyor. Örneğin Kore'de 4G hızı bizden çok daha önce sunuldu ve yaygınlaştı. Ancak bildiğiniz gibi ülkemizde 4.5 G kullanmak için gün sayıyoruz. Biz de o nedenle mobil ağ türlerine ve birbirlerinden ayrılan noktalarına bakalım istedik.
2G

Yavaştan hızlıya doğru ilerleyelim.
İlk olarak 1991 yılında sunulan ve SMS ile MMS gibi servisler için kullanılan 2G, analogtan dijital sinyallerine geçiş anlamında da bir ilki yaşatmıştı.
Maksimum hızda sadece saniyede 50 kilobit hız destekleyen 2G, günümüzde artık geçerliliğini yitirmiş bir mobil ağ türü.
G - GPRS

General Packet Radio Service'in (GPRS) kısatması olan G, yaygın şekilde2000'li yıllarda kullanılmaya başlandı. Ayrıca bu ağın resmi olmayan ismi de 2.5G'dir.
3G'ye geçiş sürecinde önemli bir rolu olan GPRS, "her zaman acık" ilk mobil ağ idi. Maksimum hız olarak saniyede 114 kilobit desteği olan GPRS, günümüz için oldukça yavaş kalıyor.
Çünkü bu hızla ancak WhatsApp gibi anık mesajlaşma uygulamalarını kullanabilir ve çok komplex olmayan internet sitelerinde dolaşabilirsiniz.
E - EDGE

Enhanced Data GSM Evolution'ın kısaltması olan E veya EDGE, 2003 yılında popüler olmaya başlayan ve önceki mobil ağlara göre neredeyse 3 kat daha hızlı olan bir mobil ağ türüydü.
Maksimum hız olarak saniyede 217 kilobit destekelyen EDGE, her ne kadar G'den önemli derecede hızlı olsa da ancak düşük çözünürlüklü Youtube videoları için kullanılabiliyor.
Yine de şu an 213 ülkede 604 EDGE ağının kullanıldığını ve dünyanın en yaygın olarak kullanıaln mobil ağ türlerinden biri olduğunu belirlelim.
3G-4G-FARKLARI.jpg

3G

Hepimizin yakından tanıdığı 3G teknolojisi ilk olarak Ekim 2001'de Japonya'da sunuldu. 2 ay sonra Japonya'yı Norveç izledi ve 2002 yılına geldiğimizde Avrupa veAsya'nın bir bölümü 3G kullanmaya başlamıştı.
3G ağı, önceki mobil ağ türlerinden farklı olarak UMTS yani Universal Mobile Telecommunication Service tabanlı bir mobil ağ. Maksimum hız olarak saniyede 384 kilobit desteklediğinden dijital müzik servisleri, video izleme ve diğer durumlar için fazlasıyla kullanışlı.
H - HSPA

High Speed Packet Access'in kısaltılmışı olan H veya HSPA, aslında 3G ile aynı teknoloji temeline dayansa da saniyede maksimum 7.2 Megabitdesteği sayesinde3G'den daha yüksek bir hız sunar.
Youtube videoları, dijital müzik servisleri ve web gezinmesi için fazlasıyal yeterli olan bu ağ, ancak yüksek boyutlu dosya indirmeleri için yetersiz sayılabilir.
H+ - HSPA+

Evolved High Speed Packet Access'in kısaltılmışı olan H+, kendi içerisinde beş farklı parçaya ayrılıyor ve bunlar birbirlerinden farklı hızlar sunuyor.
Bunlardan en iyisine bakacak olursak maksimum hız olarak saniyede 168.6 Megabit hız desteğiyle karşılaşıyoruz.
mobil-ag-turleri-ve-farkliliklari-1455615651.jpg

4G

İlk olarak Stockholm ve Oslo'da 2009 yılında kullanılmaya başlayan 4Gmobil ağ standartı, daha sonra yavaş yavaş diğer ülkere yayıldı.
Tabii ki 4G bağlantısının kendi içerisinde değişen varyasonları da var ama teoride 4G LTE ile 100 Mbit/s hıza ulaşılabildiğini belirtelim
4.5G

Yakın zaman sonra ülkemizde kullanılmaya başlanacak 4.5 G esasında LTEyani 4G teknolojisinin bir üst sürümü diyebiliriz. Bu ağı Qualcomm gibi LTEAdvancedolarak isimlendirenler olduğu gibi Huawei gibi 4.5 G ismiyle kullanan şirketler de var.
Teoride 1Gbits/s indirme hızına ulaşabildiğimiz 4.5 G ile beraber şüphesiz ki mobil internette çağ atlamış olacağız.
data666.jpg



 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst