gittigidiyor

Navigasyonda TMC özelliği ne ifade eder..?

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
TMC, Traffic Message Channel kelimelerinin kısaltmasıdır. Radyo vericileri üzerinden (RDS kanalı ile) yol durumu bilgilerinin, yolda meydana gelen kazaların veya yol çalışmalarının sürücülere anında bilgilendirilmesi amaçlı kurulmuş sistemlerdir. Bu bağlamda sürücülerin gidecekleri istikamette, gidecekleri yere daha hızlı gidebilmeleri için, yol tercihlerine yardımcı olunur.


Avrupa’da yıllardan beri kullanılmakta olan bu sistemde Türkiye’de uzun zamandır yapılan çalışmalar sonucu henüz 2012 yılının 2. yarısından itibaren TMC uyumlu ürün satışlarına başlanabilmiştir. TMC ile cihazınızda yollardaki hız verileri, kaza bilgileri, yol çalışmaları, bozulan araç vb. gibi bilgileri bulabilirsiniz.


Trafik verileri doğrudan haritanızın üzerine işlenerek, rotanız üzerindeki trafiği otomatik olarak sizin adınıza hesaplar ve size daha hızlı gidebileceğiniz rotalar önerir. Bazı noktalarda ise sizi trafikten kaçırmayabilir çünkü trafiksiz yoldan gideceğiniz süre, trafikli yoldan gideceğiniz süreden daha fazla olabilir. Aşağıda bulunan şekil TMC'nin trafik durumuna göre rotayı nasıl değiştirdiğini göstermektedir.


TMC nasıl çalışır?​


Trafik bilgi sistemi verileri sahadan birkaç kaynaktan beslenmektedir.
Gezen araç hız bilgisi, araç takip cihazı ile takip edilen araçların anlık hız bilgileri işlem merkezine gönderilir.
Emniyetten gelen trafik kaza bilgileri sisteme girilir.
Belediyelerden gelen yol yapım çalışmaları ve ulaşıma kapatılan yol bilgisi sisteme girilir.
Anlık olarak 300.000+ araçtan alınan hız bilgileri ve yukarıda belirtilen diğer bilgiler trafik bilgi merkezine gönderilir.
Burada trafik bilgileri harita üzerine işlenerek internet üzerinden radyo vericisine ve oradan da TMC lisansı olan navigasyon sistemlerine ulaştırılır.


TMC'den yararlanmak için neler gereklidir?​


TMC donanımının bulunması (TMC anteni ya da dahiliTMC’li bir navigasyon cihazı).
TMC lisansının olması.
Bulunduğu şehirde TMC hizmetinin veriliyor olması gerekmektedir.


TMC'nin avantajları nelerdir?​


TMC ile trafikte harcayacağınız zaman azalır.
TMC ile varacağınız yere en uygun sürede varırsınız.
TMC varış zamanınızı en doğru şekilde verir.
TMC size en uygun rotayı seçmenizi sağlar.
TMC size daha doğru bir araç kullanımı sağlar.
TMC ile trafiksiz yollardan giderek benzin tasarrufu yapmanızı sağlar.


TMC hizmeti sunan markalar hangileridir?​


1. Next.
2. Navitech.
3. Goldmaster.
4. Garmin.
5. Zenec.

daha sonraları bazı yeni multimedyalar da ilave edilmiştir....
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst