The Shining (1980)
IMDb: 8.4
Kült korku filmlerinden bir tanesi olan
The Shining'in oyuncularından Shelley Duvall, boş ve gözlerden uzak bir otelde çekilen film ile alakalı olarak '
neredeyse katlanılamazdı' diyor.
'Çekimler sırasında rolün stresini üzerimde o kadar çok hissettim ki; neredeyse sağlığımdan oluyordum. Stanley Kubrick, beni daha önce hiç olmadığım kadar kışkırttı ve zorladı. Oynamak zorunda kaldığım en zor roldü.'
Bu stres o kadar yoğun ve kötü bir hal almış ki; Duvall'ın saçları tutam tutam dökülmeye başlamış!
Bunu aslında filmin yapım sürecini konu alan
Making the Shining belgeselinde de görebilirsiniz. Çekimler esnasında Duvall, Kubrick'in yanına giderek dökülen saçlarını gösteriyor ancak yönetmen oradan uzaklaşarak çalışanların yanına gidiyor ve
'Shelley'e sempati duymayın.' diyor.
Filmin diğer başrölü Jack Nicholson'ın söyledikleri de bunu destekler nitelikte.
Nicholson; söz konusu Duvall olduğunda Kubrick'in tamamen farklı bir yönetmen gibi davrandığını kabul ediyor. Ayrıca bazen Kubrick'in çekimler esnasında oldukça acımasız olabileceğinden de bahsediyor. Öyle ki Kubrick, Duvall'ın beyzbol sopalı sahnesini tamı tamına 127 kez üst üste çekmiş! Ayrıca Kubrick'in asla Duvall'ın ortaya koyduğu işleri takdir etmediğinden ve bilerek ve isteyerek Duvall'ı diğer çalışanlardan ayrı tuttuğundan da bahsediliyor. Ancak bu, kanıtlanamamış bir iddia olmanın ötesine geçemiyor.