gittigidiyor

[PC Donanım] Bilgisayar Kasası Nasıl Çalışır? Yapısı

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bilgisayar Kasası Nedir?

bilgisayar-kasasi-nedir.jpg


Kasanın içinde yer alan bileşenler içinde ana kart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25 ve 3.5′ lik yuvalar, bu yuvalara da sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar yerleştirilir. Arka tarafında da soket boşlukları vardır. Kasa bilgisayarın bileşenlerini bir arada tutan ve bu bileşenlere gerekli gücü sağlayan plastik ve metal bileşimden oluşan bir kutudur. Kasada bir tane yeniden başlatma düğmesi, bir tane açma düğmesi ve bir tane de kilit düğmesi bulunur. Kasaların yatay veya dikey yerleştirilebilenleri, alüminyum veya çelikten yapılmış değişik boyutlarda olanları bulunmaktadırlar. Kasanın içi rahat bir çalışma alanı için yeteri kadar geniş, içerisinde genişleme yuvaları ve kasaya hava akışının iyi olması için yeteri kadar hava delikleri bulunmaktadır. Bilgisayar kasası içine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı da korumaktadır. Sahip olduğu pervanelerle içerisindeki sıcak havayı dışarı atar.

Bilgisayar Kasası Nasıl Çalışır?


bilgisayar-kasasi-nasil-calisir.jpg


Bilgisayar kasası içinde temel olarak iki tür bağlantı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, grup bağlantılarıdır. Bu bağlantı, güç kaynağından çıkarak çeşitli birimlerin çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini taşır. İkinci grup bağlantı ise, bir birimden diğerine veri taşıyan kablo ve Led bağlantılarıdır. Çalışma şekli olarak, güç kabloları ana karta, disk sürücülerine, CD-DVD sürücülerine ve bazı ekran kartı sürücülerine ve fanlara bağlanır. Bunların yanında kasa üzerinde gösterge olarak kullanılan ledler ve reset, power switchleri de ana karta bağlanır.

CD-DOM, DVD-DOM sürücüleri, ses verisi aktarmak için kasa üzerindeki ek USB portları ve ses jakları ile ana karta bağlanır. Kasa içindeki bağlantıların doğru yapılması kadar düzenli olması da önem arz etmektedir. Hava akışının da düzenli bir şekilde sağlanabilmesi için kelepçe yardımıyla bağlantılar bir araya getirilmiştir. Kasalarda önemli bir unsur da güç kaynağıdır. Güç kaynağı sayesinde 220 Volt’luk şehir elektriğini 3,3 Volt, 5 Volt ve 12 Volt olmak üzere 3 farklı voltaj değerine indirir ve bileşenlere dağıtır. Böylelikle bilgisayarın bütün bileşenlerinin çalışmasını sağlar.

Bilgisayar Kasası Ne İşe Yarar?

bilgisayar-kasasi-ne-ise-yarar.jpg


Kasa bilgisayar bileşenlerini bir arada tutan dikdörtgen şeklinde olan metal veya plastik bir kutudur. Kasa içerisinde bilgisayarı çalıştırmaya yarayan bir takım ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar sayesinde kasa, monitör bir bütünlük oluşturarak bilgisayarda herhangi bir işlem yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu ekipmanların başında ana kart (main board) gelmektedir.

Ana Kart; bilgisayarda bulunan bütün bileşenlerinin üzerine monte edildiği ve bileşenler arasında köprü vazifesi gören bir parçadır. Ana kartın veri hızı bilgisayar performansını doğrudan etkilemektedir. İkinci bir ekipman ise işlemcidir. İşlemci; bilgisayarda yapılacak işlemleri matematik temelli yapan parçadır. Üçüncü ekipman bilgisayardaki verilerin depolandığı birimdir. Dördüncü ekipman, bilgisayar işlemcisinden aldığı verileri monitöre aktarmaya yarayan karttır.

Bu ekipmanlar sayesinde kasanın doğal olarak da bilgisayarın çalışması sağlanmaktadır. Kasalar çeşitlilik olarak da farklılık göstermektedir. Bunun en büyük nedeni; kasanın yerleşim yeri, boyutu, kasaya takılabilecek donanım sayısı, kasanın sağladığı güç gibi özelliklere bağlı olmasıdır. Bazı kasalar yatay olup üzerine ekran konulabildiği için yerden tasarruf edilir ve kasa göz önünde olan masaüstü kasalardır. Diğer kasa çeşidi kule (tower) kasadır. Büyüklük bakımından da üçe ayrılmıştır. Full tower olarak isimlendirilen en büyük kasa tipidir. 60-90 cm yüksekliğindedir. Bu kasanın üzerine birçok sürücü takılabilir. Bu yüzden kuvvetli bir güç kaynağı bulunur. Mid-tower kasa birçok yönden full-tower kasaya benzer ama ona göre boyutu daha kısadır. Mini-tower kasa ise; 50-60 cm yüksekliğinde olup desktop kasadan daha geniştir. Boyutundan dolayı masa üstünde daha az yer kaplamaktadır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa



BILGISAYAR ALIRKEN/TOPLARKEN DIKKAT EDILMESI GEREKENLER


thermaltake-pc-kasas-yeni-model-b_640x360.jpg


Günümüz teknolojisine yetişmenin imkansız olduğu bir dönemdeyiz. Sürekli yeni elektronik eşya ve parçalar üretiliyor. Bu yazımda bir bilgisayar toplarken ileriki senelerde de rahat kullanabilmek için birkaç şey anlatacağım. Başlayalım...

İlk olarak bilgisayarınızı ne için alıyorsunuz buna bir karar verelim. Sonra ona uygun parçaların özenli olmasını seçin boşu boşuna hepsini dünyanın en iyilerinden almak zorunda değilsiniz işinize yarayan parçalara odaklanın. Kâr etmek için tabi ama ilerde fikriniz değişir ne biliyim sadece Office programları kullanan bir bilgisayarı ilerde oyun oynamak için kullanacak olursanız tekrar değişim gerekebilir ama tüm parçaları alırsanız böyle bir değişim gerekmez. İleriyi düşünün bunun için. Ben şimdi size tek tek parçaların nerelerinin iyi olması gerektiğini söyleyeceğim. Siz de alacağınız parçaların oralarına bakarsınız
smile.gif


Hard Disk: İlk olarak belirtmem gerekiyor ki ne olursa olsun Hard Disk'iniz 500GB'dan az olmasın. Film,resim,oyun vs arşiv yapıyorsanız bu bile yetmeyecektir. Günümüzde Full HD filmler sanırım 30-40 GB civarında keza oyunlarda öyle Max Payne 3 30 GB kadar. Eskiden 1 GB oyun gördüğümüzde grafikleri muhteşem olacak diye heyecandan oyunu açamazdık şimdi 15 GB'lik 30 GB'lik oyunlar bile heyecanlandırmaz oldular.. Hard Diskin boyutunu yapacağınız işe göre belirlersiniz ancak 500 GB uygundur en az.

Yazım hızı vardır bide önemlidir. 7200rpm olması uygun olacaktır. Sanırım en hızlısı da şu anda bu. (emin değilim)
ÖnBellek, bu işlemcide de var olan bir şey aslında çok önemli bir şey değildir ama önemsiz de sayılmaz. Ön belleğinde belli şeyleri tutar hard disk ve bir daha ki açılışında onları direkt olarak ön bellekten çalıştırır yani bekletmez boşu boşuna tekrar yazma yükleme gibi şeyler. 16 MB en az uygundur.

Ram (Bellek): Ramlerin nesilleri vardır DDR olarak. DDR, DDR2, DDR3 şu an sonuncusu 3'tür. Bunlar aynı zamanda yavaştan hızlıya sıralanışta sayılabilir. DDR3 şu an son nesil ve hızlıdır. Yeni bilgisayarlarda da kullanılan budur ve en ucuzudur diğerlerine göre. Eski nesiller üretilmediği için yeniler daha ucuz eskiler daha pahalı.

Ram'in genel olarak az özelliği vardır hızı, kapasitesi ve soğutuculu veya değil. Bunda özel olarak anlatacak bir şey yok hızlı olcak işte alabildiğinizi alın. 150 Liraya, 2x4GB yani 2 tane 4 GB = 8GB 1600 Mhz ve soğutuculu bir ram bulabilirsiniz bu da gayet güzel.

İşlemci: Zurnanın zırt dediği yerdir. Çünkü çok farklı bir şeydir bu yani çok geniştir. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki eğer bir oyuncu iseniz gerçekten sonuna kadar araştırıp almalısınız. Ancak normal kullanıcı iseniz çok önemli değil. Yani yazacağım özelliklere bakmanız yeterli olacaktır.

İlk olarak hızı önemli tabii ki örneğin 1.86 Ghz yada 3.3 Ghz gibi. Bunun yüksek olanı daha makbuldür. İşlemleri o hızda yaptığını ima eder bize.
Ön Bellek, önemlidir. Ön belleği ne kadar çok olursa o kadar hızlı işlem yapar diyebiliriz. Hard Disk'te ki gibidir. 8 MB yeterlidir.

Soket yapıları işlemcilere göre fark eder bu soket yapısı ana kart üzerinde bulunan soket ile uyumunu söyler. Yani işlemcinin soketini seçtikten sonra ona uygun bir ana kart almanız gerekmektedir buna dikkat edin.

Bazı işlemcilerde ek özellikler vardır mesela İntel'in İ serisi i-7, i-5, i-3. i3 ile normal çift çekirdeğin farkını anlatmıştım daha önce. i3'te ve diğer i serilerinde ekstradan ekran kartı görebilecek grafik işlemci bulunur. Bu da oyunlarda ekran kartına yardım sağlar. Dolayısıyla daha rahat yüksek fps alırsınız.
Yada mesela intelin TurboBoost gibi sistemleri oluyor, yük binince işlemcinin hızı artıyor.

5150-dolarlik-bilgisayar-kasasi-100121123823.jpg


Genelde AMD ile İntel farkı AMD'nin çarpanları açık İntel'in kilitlidir. Dolayısıyla intelde overclock yapmak daha zordur voltaj vererek filan yaparsınız AMD'de çarpan kilidini yükselterek daha kolay ve hızlı overclock yapabilirsiniz. Ancak fanınızın sağlam olması gerektiğini unutmayın. İyi bir soğutucu şart. Ekran kartı overclockları içinde aynı şey geçerli.

Nanometre Teknolojisi, işlemcinin kullandığı teknolojidir. 32 Nanometre sanırım şu anda ulaşılan bende ki sanırım 65 nanometre eski bir işlemci az nanometreye sahip olanlar daha az güç harcıyor ve buna bağlı olarak daha az ısınıyor. Daha az güç harcaması aynı zamanda daha düşük güçlü Power Supply'e ihtiyacınız olduğu anlamına gelir bu da elektrik faturalarının düşmesine çok harcamasa da belli bi yerden sonra fark ediyor 350 Watt ile 1000Watt aynı şeyi yakmıyordur sanırım.

Power Supply (Güç Kaynağı): Kolaydır bir önemli özelliği vardır PFC adı altında. Bu PFC elektriğin boşa harcanmaması için koruma gibi bir şey sayılabilir. Aktif PFC %30 - 45 gibi bir koruma sağlar. Pasif PFC %5 - 15 gibi bir koruma sağlar. Dolayısıyla alacağınız Güç Kaynağının orjinal ve AKTİF PFC olmasına özen gösterin. Onun dışında Watt'ı ayarlamak zordur ama günümüzde 500 Watt gayet uygundur. Aldığınız ekran kartı, ana kart, işlemci bu watt'i etkiler eski bir bilgisayara yeni bir ekran kartı alıyorsanız büyük ihtimalle güç kaynağı yetersiz kalacaktır. Bilgisayar düzgün çalışsa bile o karttan ve diğer parçalardan yeterli verimi almanız mümkün olmayacaktır.

Anakart: Anakartınızın özellikleri diğer parçaların özellikleri uyumlu olması gerekir. Örneğin işlemcinin soketiyle , ramin soketiyle vb. Bu yüzden anakart almadan önce diğer malzemelerinizi seçin daha sonra anakart alın yoksa anakart sizi sınırlandırır hiç hoş bir durum değil ben yaşadım. Anakartın soketler dışında çok özelliği yoktur. Overclock yapılabiliyor mu yapılamıyor mu sorulması gerekebilir alacağınız duruma göre. USB 3.0 kullanıyor olması yeni nesil açısından iyi olacaktır. Görürsünüz belki ATX - MicroATX gibi ayrılmıştır. Bunlar boyutlarıdır. ATX büyük kasalar, Micro-ATX ATX'e göre daha küçük kasalardır ve anakart daha küçüktür. Ben pek sevmem her şey iç içe olur hiçbir şeyi elleyemem ve sanırım daha da sıcak oluyor.

Ekran Kartı: Ekran kartında dikkat edilecek çok fazla nokta var. İşlemci gibi ince elenip sık dokunması gereken malzemelerden tabii sonra pişman olmak istemiyorsanız. Günümüzde hemen hemen herkesin aklında bir şey var. "Benim ekran kartım 1 GB!" "Benim ki 2 GB benim ki daha güzel." gibi bir şey. Ama işte öyle bir şey yok. Yeri gelir 1 GB 2 GB'yi döver. Bakılması gereken özellikler;
Çekirdek Saat Hızı, Çekirdek Sayısı, Bellek Saat Hızı, Bellek Arayüzü (256 Bit ekran kartları 128 Bit olanları iki katı hızdadır. Yani bu önemli bir ayrıntıdır.) DirectX desteği, eğer ciddi oyunlar oynuyor film vs yapıyorsanız güzel bir soğutucu, GDDR özelliği GDDR3, GDDR5 gibi ayrılır burdaki ddr ram ile anakart uyumundaki ddr ile aynı DEĞİLDİR. GDDR5 bir ekran kartını DDR3 anakarta takabilirsiniz. Zaten DDR5 anakart üretilmedi.

Kasa: Son olarak kasa da ise rahat hava alabileceğinden emin olun ve alacağınız ana karta uyumlu kasa seçin MicroATX yada ATX. ATX Kasa almanız daha iyidir ikisinide takabilirsiniz sanıyorum. Burada her şeyi anlatamamış olabilir özel sorularınız için mail adresinden ulaşabilirsiniz. Çok bakamasamda yardımcı olmaya çalışırım.

DSC_0111.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
BİLGİSAYAR KASALARI
1.GİRİŞ
Kasa bilgisayar bileşenlerini bir arada tutan ve gerekli gücü sağlayan plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur ve bilgisayarın en önemli parçalarından biridir. Kasa denilince akla tek renk sıradan bir kutu anlamı geliyor.Halbuki günümüzde kasalar teknolojik ve estetik görünüm anlamında fazlaca gelişmişlerdir. İçi neon lamba ile aydınlatılmış kasalara rastlamak bugünlerde mümkündür. (Şekil1.1 de görüldüğü gibi) Kasanın dış görünümü göz zevkiniz açısından önemli olabilir; ancak kasanın görünümüne verilen önemin soğutma ve yeterli güç sağlama konularına da verilmesi gerekir.
image002.jpg

Şekil 1.1: Bir bilgisayar kasasının dıştan görünüşü.
Yeni bilgisayar sistemleri, yüksek kapasiteli bileşenler sunarak ısınma problemine neden olmaktadır. İşlemci, ekran kartı ya da sabit disk kasa içerisinde fanlar yardımıyla soğutulabilir. Ancak soğutma sırasında açığa çıkan ısının sağlıklı bir şekilde kasanın dışına atılabilmesi gerekir. En basit soğutma sisteminde bile 2 adet fana ihtiyaç vardır. Biri kasanın önünde, diğeri arkasında yer alır. Öndeki fan; kasa içerisine hava alırken, arkadaki fan sıcak havayı dışarı atmakla görevlidir. Piyasada maalesef satılan kasaların çoğu tek fan içermektedir.Fan sayısı arttıkça soğutma işlemi daha başarılı olacaktır. Kimi kasalarda üstte de üçüncü bir fan görüldüğü gibi ön veya arka panelde de birden fazla fan bulunabilir.
Kasalarda önemli olan ikinci unsur güç kaynağıdır. Çoğu zaman güç kaynağına bakılmaksızın kasa alınır. PC’lerde oluşan arızaların çoğunluğu voltaj hataları nedeniyle oluşmaktadır. Güç kaynağının görevi; 220 Volt'luk şehir gerilimini 3,3 Volt, 5 Volt ve 12 Volt olmak üzere 3 farklı voltaj değerine dönüştürmek ve bileşenlere dağıtmaktır.Bilgisayarı oluşturan tüm bileşenler aynı voltaj değerleri ile çalışmazlar. Farklı voltaj yani farklı watt değerleri ile çalışırlar. Güç kaynaklarının toplam çıkış gücü watt ile belirtilir. Güç kaynaklarının üzerindeki bilgi etiketinde desteklenen maksimum amper değerleri görülebilir. Örneğin; 512 MB'lık DDR-SDRAM modülü 5 volt elektrik 8 amper akım, yani 40 Watt ile çalışır. 7200 RPM sabit disk 28 watt elektrik gücüne ihtiyaç duyar. Pentium 4 ya da Athlon için en azından 300Watt'lık güç kaynağına ihtiyaç vardır. Sistemde birden fazla sabit disk ve optik sürücü bulunuyorsa, daha güçlü bir güç kaynağı kullanmakta fayda vardır. Güç kaynağının ısınma sorunu olmadan sağlıklı çalışmasını istiyorsanız, toplam kapasitesinin %80'ini aşmamalısınız. Eski bir işlemci kullanıyorsanız ve bu işlemcinizi örneğin; P4 bir işlemci ile değiştirecekseniz kasanızı da değiştirmeniz gerekir. Çünkü Pentium 4 işlemcilerin elektrik ile beslenmeleri özel bir ATX konnektörü yardımıyla olur.
1.1. Genel Bilgiler
image004.jpg

Şekil 1.2: Kasa bağlantı noktaları
Kasa; bilgisayarımızın dışında fiziksel olarak ulaşmamızı gerektirmeyen çeşitli hassas parçalarını koruyan, kızakları, yuvaları, vida yerleri ile içindeki çeşitli donanımı derli toplu tutan metal muhafazadır. Genelde içinde bir de çeşitli donanım bileşenlerine elektrik veren güç kaynağı hazır şekilde gelir. Üzerinde açma/kapama, bilgisayarın elektriğini kesmeden kapatıp tekrar çalıştırma(reset) düğmeleri, ışıklı göstergeler, kasanın içine taktığımız bazı aygıtların dışarıdan ulaşılan panelleri bulunur.
Klavye, bilgi girişi yapılan en yaygın girdi aygıtıdır. İki tip klavye tipi bulunmaktadır bunlar F klavye ve Q klavyedir. F klavyenin kullanımı Türkçe doküman yazanlar için uygundur. F klavyede Türkçe yazım diline uygun olarak harfler sıralanmıştır. Klavye içerisinde basit bir mikroişlemci ve tampon bellek bulunmaktadır. (Şekil 1.2 de Kasanın arkasındaki bütün bağlantılar gösterilmiştir.)
Fare, klavyeden sonra en çok kullanılan en yaygın girdi aygıtıdır. Fareler mekanik ve optik olarak ikiye ayrılır. Yaygın olarak kullanılan mekanik farelerde, farenin hareketine göre yuvarlanan bir top vardır. Bu top iki adet silindire değer ve fare hareket ettiğinde bu silindirler dönerek ekrandaki fare okunun hareketini sağlar. İki tür fare vardır:

  • PS/2 : bu farenin bilgisayara takılan ucu yuvarlaktır. Artık genelde bu tür fareler kullanılmaktadır. (Eski bilgisayarlarda bu tür fareler için çıkış yoktur.)
  • Seri Fare : Bu farenin bilgisayara takılan ucu düzdür. Bilgisayarda seri porta takılır. Eski teknolojidir.
Seri Port'lar (COM Port), COM1, COM2, COM3 olarak adlandırılırlar. Bu portlar, fare (Seri Fare - Eski Teknolojili Fare) yada modem gibi harici cihazları bilgisayara bağlar. Seri Portun 9 adet Pin (İğne)'i vardır.
image005.jpg

Şekil 1.3: Seri Port bağlantı noktası
Paralel Port , bu porttan ise sisteme tarayıcı ve yazıcı gibi çevre birimleri bağlanır. USB portlarının yaygınlaşması ile bu portlar yaygınlığını yitirmektedir. "Dişi Konnektör" olarak da bilinen bu portlarda 25 delik bulunur. Bilgisayar her paralel portu LPT etiketiyle görür.
Monitör (Ekran) Portu, monitörü bağlamak içindir. Görüntü kartının üzerinde bulunur.
1.2. Statik Elektriğin Zararı ve Topraklamanın Önemi
Yürürken ayağınızı yere sürttüğünüzde oluşan sürtünme enerjisi elektrik ile yüklenmemize yol açar. Durduğunuzda ayakkabılarınızın tabanı sizi yalıtır; ancak hâlâ bulunduğunuz ortamdan farklı bir voltaj potansiyeli taşıyorsunuzdur. Herkes mutlaka bir metale, başka kişiye vb. dokunduğunda bu elektrik geçişini hissetmiştir. Özellikle de plastik kaplama döşemelerde kalın kauçuk tabanlı ayakkabılarla dolaştıktan sonra. Bu elektromanyetik olayın elektronik bileşenler üzerinde çok tehlikeli sonuçları olabilir. Statik boşalma sırasındaki akım, çok yüksek olmasa da voltaj farkı anlık olarak on binlerce volta çıkabilir.
Bu kadar yüksek voltaj bellek yongaları gibi bileşenlere kolayca zarar verebilir. Bu yüzden işe başlamadan önce yapmanız gereken en önemli şey, kendinizi topraklamaktır.Ayrıca bilgisayar mutlaka topraklı bir prizden güç almalıdır.Çünkü bilgisayar çalışırken de hareketli parçalar(fanlar) nedeni ile statik elektrik oluşabilir.Toprak hattı statik elektrik boşalmasını sağlayacaktır. Vücudumuzdaki statik elektriği boşaltmak için herhangi bir bilgisayar bileşenine dokunmadan önce bir metale (kalorifer veya PC kasası) dokunun. Bu, sizi gerekli şekilde topraklayacaktır.
image007.jpg

Şekil 1.4 : Kapağı açık bir kasanın görüntüsü
2. KASA ÇEŞİTLERİ
Kasalar, ilk olarak kasa biçimine göre sınıflandırılır. Tower kasa ve desktop kasa. Tower kasa, daha çok bilinen ve enine göre boyu daha uzun olan kasa türüdür. Tower kasalar dik olarak yerleştirilir. Desktop ise Tower a göre düz ve enine uzun olan bir kasa çeşididir. Desktop kasalar, yatay olarak yerleştirilir. Desktop tipli kasalar, daha çok terminal olarak çalışan bilgisayarlarda kullanılır. Tower kasaya desktop kasadan daha fazla sürücü takılabilir. Desktop kasa üzerine ise monitör koyulduğu için yerden kazanmanızı sağlar.
Tower kasalar büyüklük bakımından üçe ayrılırlar. Full-tower olarak isimlendirilen kasa en büyükleridir ve 60 ile 90 cm yüksekliğindedir. Üzerine birçok sürücü takılabilir. Bu yüzden de güçlü bir güç kaynağı bulunur. Bu boyuttaki kasalarda genişleme sorunu yaşanmaz. Boyutu büyük olduğu için çok iyi derecede soğutma yapılabilir. Boyut bakımdan ikinci büyük kasa, mid-tower kasadır.Mid-tower birçok yönden full-towera benzer. Ama daha kısadır.Mini-tower olarak isimlendirilen kasa ise en popüler olanıdır. 50 ile 60 cm yüksekliğindedir ve desktop kasadan daha geniştir. Boyutundan dolayı da masa üzerinde daha az yer kaplar.
image009.gif

Şekil 2.1 : Kasa Çeşitleri
Desktop kasaların en önemli avantajları ise yerden kazanmak için yapılmış dizaynlarıdır. Bu tip kasaların soğutması çok iyi değildir ve sürücüler genelde dikey biçimde monte edilirler. Bu da bir sürücü için iyi bir yerleştirme şekli değildir. Desktop kasa kullanan bilgisayarlar fazla ısıma olmayan sistemler olmalıdır.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan üç adet kasa formu vardır. Bunlar AT, ATX ve micro-ATX’dir. Önümüzdeki yıl bu üç forma ek olarak Flex-ATX adı verilen bir form daha eklenecektir.
2.1. ATX
ATX, Baby-AT form faktörün (aşağıda form faktör açıklanmıştır) bir değerlendirmesi olarak, şu dört ana alanı geliştirmek için tasarlanmıştır: iyileştirilmiş ve kolaylaştırılmış kullanım, şimdiki ve gelecekteki I/O lara daha iyi uyum, şimdiki ve gelecekteki işlemci teknolojisine daha iyi uyum, ve toplam sistem fiyatındaki düşüş. ATX, 1990 başlarından beri bilgisayar endüstrisine yön veren yüksek LPX bütünleşmesi ve Baby AT nin genişletilebilirliği açısından en iyi gelişmedir. ATX form faktör esas olarak, şasede 90 derece döndürülmüş bir baby AT M/B dir ve güç kaynağı montajında yeni bir konfigürasyon sağlar. CPU genişleme yuvalarından uzağa yerleştirilerek uzun kartların bağlanmasına izin verilmiştir. Uzun kenar ise on board I/O lara ayrılmıştır. ATX özelliklerinin bir özeti görülmektedir (bkn. Tablo 2.1 de). Sistem şekil faktörünü değiştirmek, sistem fiyatında büyük düşüş sağlamadıkça karsız bir iştir. ATX birçok açıdan sistem fiyatını aşağıya çekmiştir. Ek kartların azaltılması, hard disk ve floppy diskin kart'a daha uygun yerleştirilmesi, kablo sayısını ve uzunluğunu azaltır. Anten gibi davranan seri ve paralel kabloların kaldırılması EMI yayılımını azaltır. Sistem kablolarının azalması montaj süresi ve stok giderlerini azaltır. Video-playback, hızlı grafik ve ses gibi multimedya özellikleri günümüz PC lerinde standart olmuştur. Bu özelliklerin M/B'a taşınması, dolar endeksli pazarda, büyük ucuzluk sağlar.
ATX için tasarlanmış bir güç kaynağı kullanılarak soğutma giderleri ve gürültü azaltılır. ATX güç kaynağı, yan üflemesi sayesinde, CPU ve ek kartların soğutulmasını tek başına üstlenerek ikinci bir fan veya kanatçıklı yüzeyleri gereksiz kılar. ATX, PC mimarisine değer kazandırmak için tasarlanmıştır.
2.1.1. Form Faktör
Kasalar; içine monte edilen ana kartların, form faktörlerine göre dizayn edilirler. Kasanın arkasında bulunan slotlar kasanın pozisyonuna göre değişirken güç kaynağı gibi diğer faktörler de farklı olabilir. Bilinen iki ana faktör Baby AT ve ATX dir. Baby AT en fazla bilinen faktördür. Bu model IBM AT dizaynından sonra tasarlanmıştır fakat IBM AT den daha küçüktür. Baby AT, AT dizayn bir ana karta ve güç kaynağına, ATX kasa ise bir ATX ana karta ihtiyaç duyar.Bu yüzden kasa alırken ana kartınızla uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
ATX, Baby AT ye göre daha yeni bir dizayndır ve ilk olarak Intel bu tarz tasarımı kullanmıştır.ATX kasaların üzerinde bulunan delikler ATX ana kartla odaklanacak şekilde ve güç kaynağı da özel bir sistemle yazılım kontrollü olarak tasarlanmıştır. Bununla birlikte diğer özellikleri bu kasa türünü daha popüler ve daha pahalı bir hale getirmiştir.
Özellik
Fayda
Yüksek uyumluluk sağlayan double hight oynak I/O

  • Düşük sistem fiyatı
  • Daha az kablo
  • Geliştirilmiş güvenilirlik
  • Kısa montaj zamanı
  • Yapılabilecek eklere uyum (USB,TV,ISDN,vb).
  • Bütünleşmiş grafik, frame buffer mimarisinin kullanılması
Düzenlenmiş I/O yerleşimi, kısa kablolar

  • Düşük fiyat
  • PIO Mode 4/5 IDE gibi hızlı sürücülere uyum
Güç kaynağı fanı ile tüm sistemin soğutulması

  • Düşük fiyat
  • Ergonomi (az gürültü)
  • güvenlik
Bellek ve CPU yer düzeni

  • Tam boy genişleme yuvaları
  • Kullanım kolaylığı, kolay CPU, RAM, Ek kart değişimi
  • Kolay CPU voltaj ve kapasite ayarı
Tablo 2.1: ATX Özellikleri
2.1.2. ATX'e Genel Bakış
ATX, Baby AT ve LPX'i birçok yönden geliştirmiştir. Baby AT'nin 90 derece döndürülmesi ve yeni güç kaynağı tasarımı ile CPU, genişleme yuvalarından uzağa yerleştirilmiş ve boardın uzun kenarı on-board I/O lar için ayrılmıştır. ATX güç kaynağı havayı dışarı üflemez aksine emerek şasi ve CPU üzerinde bir hava akımı oluşturur.
2.1.2.1. Kullanıcı İçin Kolaylıklar
Boardın 90 derece döndürülmesi kullanıcıya kullanım kolaylığı ve daha fazla olanak sağlar.

  • CPU nun yer değiştirmesi, tüm genişleme yuvaları tam boy olabilir.
  • CPU ek kartların arasında veya altında olmadığından, hiçbir kart sökülmeden upgrade edilebilir.
  • SIMM girişleri, genişleme yuvalarından uzağa yerleştirilebilir böylece kullanıcının bellek upgrade yapması kolaylaşır.
  • Tek fan kullanılması sistem gürültüsünü azaltır.
  • Daha çok on-board I/O ile kablo sayısı düşer ve güvenilirlik artar.
  • Disk I/O ları sınırlara daha yakınlaşması karışıklığı önler ve hızlı HD lere uyum sağlar.
  • Kolaylaştırılmış kullanım kablo karmaşasını ve teknik destek yükünü azaltır.
2.2. MICRO-ATX
Standart Mini Tower kasaya oranla daha küçük bir fiziksel yapıya sahip olan Micro-Atx kasalarda sadece Micro-Atx tip ana kartların kullanımı mümkün olmaktadır. 12”-14”,13”, 8” ebatlarında olan Micro-Atx kasalarda 3.5” ve 5.25” sürücü yuvalarının sayısı aynı kalırken, kullanılan Power Supply yaklaşık 90 Watt değerinde daha ucuz maliyetli bir ünite olmaktadır.
2.3. FLEX
Flex ATX, micro-ATX form faktörün geliştirilmiş bir sürümüdür. Flex-ATX ana kartlar, micro-ATX ana kartlardan %32 daha küçük boyuttadır. Flex sözcüğü flexibility’den gelmektedir. İngilizce’de Flexibility esneklik anlamını taşımaktadır. Yeni model micro-ATX kasalarında esnek olması sebebiyle Flex-ATX ismi verilmiştir. Flex ATX modelinde genişleme yuvalarının sayısı PC maliyetini düşürmek amacıyla minimuma indirilmiştir.
Ekran kartları ve ses kartlarının on-chip ve on-board olan ana kart modellerinin de yaygınlaşması yuva sayısını azaltmayı kolaylaşmıştır. Micro-ATX’e uyumlu olarak şu andaki soket işlemci teknolojilerini, küçük ana kartları, ATX 2.03 I/O panellerini desteklemektedir. Belirlenmemiş olarak ise yeni işlemci teknolojileri, I/O uygulamalarını, özel güç kaynağı formlarını desteklemiyor. Aşağıdaki tabloda bu 3 modele ait ana kart boyutları karşılaştırmaları veriliyor:
Form Faktör
Maksimum genişlik
Maksimum derinlik
Flex-ATX
9,0 inch (229mm)
7,5 inch (191mm)
Micro-ATX
9,6 inch (244mm)
9,6 inch (244mm)
ATX
12,0 inch (305mm)
9,6 inch (244mm)
Tablo 2.2: Üç kasa modeline ait ana kart boyutlarının karşılaştırılması
Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi ATX bir kasaya diğer iki formdaki ana kartlar takılabilir. Aynı şekilde Micro-ATX bir kasaya Flex-ATX formda bir ana kartta takılabilir. Şekil 2.2 de ise Flex-ATX yapıya ait Intel’in vermiş olduğu ilk örnekleri görmekteyiz.
image010.jpg

Şekil 2.2: Flex-ATX kasa - Intel
Aşağıdaki tabloda ise Micro ATX , ATX, Small NLX, Full NLX kasa tiplerinin çeşitli özellikler bakımından karşılaştırılması görülmektedir.

MicroATX
ATX
Small NLX
Full NLX
Board Size
9.6 x 9.6 inch
8.25 x 12
8.25 x 10
9 x 13
Slots
<=4
<=7
Riser <=7
Riser <=7
DIMMs
<=2
<=3
<=2
<=3
Chassis Supported
TAX, MicroATX
ATX
NetPC, NLX
NLX
Tower SUpported
Yes
Yes
Via Riser
Via Riser
Low Prifile Supported
Yes, H=> 6 inches
Yes, H=> 6 inches
Yes, H=> 3 inches
Yes, H=> 3 inches
Power Supply Budget
SFX PSU(90W), or PS/2
>=200W
SFX(90W)
SFX(90W)

Tablo 2.3: Kasa tiplerinin özelliklerinin karşılaştırılması
3. KASA İÇERİSİNDEKİ BAĞLANTILAR
Bir kasa içinde temel olarak iki tür bağlantı vardır. Bunlardan birinci grup bağlantı, güç kaynağından çıkar ve çeşitli birimlere çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini taşır. İkinci grup bağlantı ise, bir birimden diğerine veri taşıyan kablolar ve Led bağlantılarıdır.
Güç kabloları ana karta, disk sürücülerine, CD-ROM sürücülerine ve bazı ekran kartı sürücüleri ile fanlara bağlanırlar. Kasa içinde tüm veri akışı ana kart üzerinden yapıldığı için tüm veri kabloları ana karta bağlıdır. Disk sürücüleri ile CD-ROM sürücüleri ana karta veri kabloları ile bağlanırlar. Bunların yanında kasa üzerinde gösterge olarak kullanılan ledler ve reset, power switchleri de ana karta bağlanırlar.
Tüm bu bağlantılara ek olarak CD-ROM sürücüleri ses verisi aktarmak üzere kasa üzerindeki ek USB portları ve ses jakları ana karta bağlanırlar.
Kasa içindeki bağlantıların doğru yapılması kadar düzenli ve derli toplu olması da önemlidir. Kasa içindeki hava akışının sağlanması için bağlantılar genelde bir kelepçe yardımı ile bir araya getirilir. Hatta IDE kablosu gibi standart hâli geniş olan kablolar, hava akışını engellemesin diye sıkıştırılarak üretilmeye başlanmıştır.
3.1. LED’ lerin Bağlantıları
LED düşük bir elektrik enerjisi ile ışıma yapan elektronik bir elemandır. Elektronik devrelerde genel olarak sistemin açık ya da kapalı olduğunu bildirmekte kullanılır. Led ışıma yapıyorsa bağlı olduğu sistemin çalıştığı anlaşılır.
image012.gif

Şekil 3.1: Led bağlantıları
Kasalar üzerinde de bilgisayarın çalışması hakkında bilgi veren iki led mevcuttur. Bu ledlerden birincisi HDD Led adını alır ve harddiskden veri okuma ve yazma işlemleri sırasında ışıma yaparak bu durumları kullanıcıya bildirir. İkincisi ise POWER Led adını alır ve bilgisayar açık olduğu sürece ışıma yapar. Ledlerin renkleri ve kasa üzerindeki yerleşimleri çok farklılık göstermektedir. Bu ledler, ara kablolar ile ana kart üzerinde PANEL adı verilen bölümde ayrılmış(belirlenmiş) yerlere + - yönüne dikkat edilerek takılırlar. (Şekil 3.1 i inceleyiniz).
3.2. Ana Kart Güç Kablosu Bağlantıları
Ana karta güç kaynağında iki adet güç kablosu gelir. Bu güç kabloları Şekil 3.2 de gösterilmiştir.
image014.gif

Şekil 3.2: Ana Kart Güç Kablosu
3.3. Hoparlör Kablosu Bağlantısı
Ana kart üzerinde iki adet hoparlör bağlantısı vardır. Bunlardan ilki bios mesajlarını iletmek üzere kullanılan küçük bir hoparlördür. İkincisi ise ana kart üzerindeki ses kartına kasa üzerinden hoparlör bağlantısıdır.
image016.gif

Şekil 3.3: Speaker ve ön ses bağlantıları
3.4. Diğer Sürücüler İçin Güç Kabloları Bağlantıları
Hard disk, CD-ROM ve Floppy Disk için güç kaynağından gelen bağlantılar vardır. Bu bağlantılar ve özellikleri Şekil 2.6’da verilmiştir.
image018.gif

Şekil 3.4: Diğer sürücüler için güç kabloları
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
bilgisayar-toplama-640_640x360.png


Merhaba Tamindir Takipçileri. Masaüstü bilgisayarlar günümüzde eskisi kadar önem taşımasa da halen büyük bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih ediliyor. Mobil cihazların yaygınlaşması ve dizüstü bilgisayarların daha yetenekli hale gelmesi sonucunda masaüstü bilgisayarlar daha az kullanılır oldu. Fakat yine de masaüstü bilgisayarlar performans avantajını elinde tutuyorlar. Bunun yanında masaüstü bilgisayarların arızalanmaları durumunda çözüm üretebilmek daha kolay oluyor ve böylece masaüstü bilgisayarlar daha güvenilir araçlar haline geliyor. Donanım yükseltmesi seçeneğini de atlamamakta fayda var. Bir düzüstü bilgisayarın veya mobil cihazın donanımı eskidiğinde o cihazı çöpe atmanız ve kendinize yeni bir mobil cihaz satın almanız gerekiyor. Masaüstü bilgisayarlarda ise belli donanımları elinizde tutarak birkaç parça değişikliğiyle daha düşük maliyete performans artışı sağlayabiliyorsunuz.
Peki bir bilgisayar almaya niyetlendiyseniz hangi bilgisayarı tercih edeceksiniz? İşte bu yazımız size bir bilgisayar toplama rehberi olarak yardımcı olacak ve kendi tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza uyguntoplama bilgisayarı inşa etmenizi kolaylaştıracak. Bir bilgisayar birçok farklı parçadan oluştuğu içintoplama PC'de bu parçaları neye göre seçeceğinizi bilemeyebilirsiniz. PC topama rehberimizde bütün parçaların ne işe yaradığını ve hangisini seçmeniz gerektiğini de anlatacağız.
Bilgisayar toplama işini doğru bir şekilde gerçekleştirmek için ilk adım ihtiyaç belirleme aşaması olacaktır. Çünkü ihtiyaçlarımız bilgisayarımızda hangi parçaları kullanacağımızı belirleyecek.

İhtiyaç Belirleme

Bir bilgisayarı kullanım amacınız onu nasıl şekillendireceğinize ve hangi parçaları seçeceğinize ışık tutacak. Olası senaryoları şu şekilde kategori altına alabiliriz:
İş Amaçlı PC:
Eğer ofis dökümanlarını açmak, işlemek, e-posta kontrolü yapmak, internet üzerinde araştırma yapmak, raporlar ve sunumlar oluşturmak gibi işler ile uğraşacaksanız bir iş bilgisayarına ihtiyacınız var demektir. Bir iş bilgisayarı oyun ve 3 boyutlu modelleme gibi zorlu işlerde kullanılmayacağı için çok işlemci gücüne ihtiyaç duymayacak ve karmaşık video hesaplamaları yapmayacaktır. Buna bağlı olarak yüksek fiyatlı bilgisayar donanımlarına para harcamanıza da gerek kalmayacaktır. Bu tür iş bilgisayarlarında parça tercihlerimizi ekonomik donanımlar üzerine yapabiliyoruz.
Eğer siz de bizim gibi editörlükle uğraşıyorsanız veya belli kaynakları takip ederken bir yandan da içerik girişi yapıyorsanız toplama sisteminize 2. bir monitörü dahil edebilir, tarayıcınızda aynı anda çok sayıda sekme açık olacağı için RAM miktarını standart bir iş bilgisayarına göre biraz daha yüksek tutabilirsiniz.

Multimedya Amaçlı PC:

Multimedya amaçlı PC'den kastımız video, dizi, film izlemek, müzik dinlemek, internet üzerinden sesli ve görüntülü görüşme yapmak, yeri geldiğinde de okey ve tavla gibi küçük ve basit oyunlar oynamak için kullanabileceğiniz bilgisayarlar. İşlemci, ekran kartı gibi donanımlar açısından bu bilgisayarda çok yüksek maliyetli parçaları tercih etmenize gerek olmayacaktır. Bu noktada önemli unsur büyük bir monitör seçimi olabilir. Görsel içeriklerden keyif alma amacıyla oluşturulan bu sistemde monitör, hoparlör, web kamerası, klavye ve fare gibi çevre birimleri donanımdan daha önemli olacaktır. Donanım konusunda bir iş bilgisayarıyla hemen hemen aynı ekonomik parçalar tercih edilebilir.

Oyun Amaçlı PC:

Günümüzde oyunlar grafik kalitesi olarak oldukça gelişti. Bu da beraberinde artan işlemci yükü ve grafik işlemciye düşen hesaplama miktarını getirdi. Bu nedenle güncel oyunları oynamayı düşünüyorsanız işlemci, ekran kartı ve RAM'de ekonomik parçalar yerine daha güçlü donanımları tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca sisteminizin güç tüketimi ve güç ihtiyacı artacağından daha kuvvetli bir güç kaynağına ihtiyacınız olacaktır. Artan ısınma, büyüyen ekran kartı boyutu sizi daha geniş bir bilgisayar almaya itecektir
.

3 Boyutlu Modelleme ve Render Amaçlı PC:

Bu tür bilgisayarlarda işlemci yükü yüksek olacaktır. Ayrıca render işlemleri sisteminizde ne kadar çok RAM varsa o kadar kısa sürebiliyor. Bu nedenle bir render bilgisayarı oluşturmak istiyorsanız güçlü bir işlemci, yüksek miktarda RAM ve render işlemlerinin altından kalkabilecek güçlü bir ekran kartı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Oyun bilgisayarlarındakine benzer şekilde artan güç tüketimi ve ısınma ek soğutma fanları kullanmanızı, daha yüksek çıkışa sahip bir güç kaynağı kullanmanızı gerektirecektir. Kimi zaman bu tür sistemlerde birden fazla ekran kartı da kullanılabiliyor. Bu yüzden geniş bir bilgisayar kasası tercih etmeniz gerekebilir.
Toplayacağımız bilgisayarı hangi amaç için kullanacağımızı belirledikten sonra sıra parçaları seçmeye geliyor. Bir bilgisayar toplarken ilk işimiz işlemciyi seçmek olmalı. Çünkü geri kalan parçaları işlemci üzerine yapılandıracağız.

İşlemci

bilgisayar-toplama-rehberi-ile-kendi-bilgisayarlarinizi-olusturun-3.jpg


İşlemci bilgisayarınızdaki bütün işlerin yürütülmesini sağlayan genel hesaplama birimidir. İşlemciyi seçerken dikkat edebileceğimiz birkaç kriter var:

İşlemci Hızı:
GHZ cinsinden ifade edilir ve işlemcinin performansını belirleyen ana unsurlardandır.

İşlemci Soket Yapısı:
İşlemcilerin soket yapısı onların bilgisayara bağlantı şekillerini ifade ediyor. Bir işlemciyi bilgisayarınıza takarken işlemcinizi ona özel bir işlemci yuvasına monte etmeniz gerekiyor. Bu işlemci yuvası da farklı işlemci modellerine göre değişebiliyor.
Soket yapısı Intel marka işlemcilerde LGA 775, LGA 1155, LGA 2011 gibi şekillerde ifade ediliyor. AMD marka işlemcilerde ise Soket AM3+, Soket FM2 gibi şekillerde adlandırılıyor. İşlemcinizin soket yapısını bilmeniz çok önemli; çünkü anakartınızı bu soket yapısına göre seçeceksiniz.
İşlemci seçiminde ihtiyaç kriterlerine göre bir değerlendirme yapabiliriz:

İş Amaçlı PC:
İş amacıyla kullanacağınız bilgisayarda ekonomik bir işlemci işinizi görecektir. Piyasadaki en düşük fiyatlı tek çekirdekli işlemciler bile iş bilgisayarlarına yeterli olabiliyor. Eğer bilgisayarınızda çok sayıda tarayıcı sekmesini aynı anda açacaksanız, aynı anda birden fazla yazılımı çalıştıracaksanız çift çekirdekli işlemcilere de göz atabilirsiniz.

Multimedya Amaçlı PC:
Bu tür bilgisayarların iş amaçlı bilgisayarlarla aynı işlemci kriterlerine sahip olduğu söylenebilir. Fakat arka planda bir video açıkken veya müzik dinlerken bir yandan da tarayıcı tabanlı oyunlar oynayacaksanız veya sesli ya da görüntülü sohbet yapacaksanız çift çekirdekli bir işlemciyi tercih etmenizi öneririz.

Oyun Amaçlı PC:
Eğer GTA 5, Witcher 3, Call of Duty: Advanced Warfare, Battlefield 4 gibi yüksek grafik kalitesine sahip bilgisayar oyunlarını oynamayı planlıyorsanız minimum çift çekirdekli bir işlemci, tavsiye olarak 4 çekirdekli veya daha yüksek performanslı bir işlemci tercih etmenizi öneriyoruz. Bir oyun bilgisayarında en yüksek bütçeyi ayırmanız gereken parçalar işlemci ve ekran kartı olacaktır. Bu nedenle işlemcide kesenin ağzını açmanızı tavsiye ediyoruz. Çoğu çift çekirdekli işlemcinin bile güncel oyunların minimum sistem gereksinimlerini karşılayamadığı durumlar oluyor. Oyunları tatmin edici bir grafik kalitesinde oynayabilmek için 4 çekirdekli bir işlemci tercih edebilirsiniz. Piyasadaki Intel ve AMD işlemciler karşılaştırıldığında AMD işlemcilerin tatmin edici performans sunan modellerinin 6 çekirdekli modeller olduğu görülüyor. Fakat Intel'in 4 çekirdekli işlemcileri AMD'nin 6 çekirdekli işlemcilerinin sunduğu performansı sunabilmekte. Bu modeller arasından hangisini seçeceğinizi belirlemeniz için donanım inceleme sitelerinden işlemcilerin güncel benchmark testlerine göz atıp ön araştırma yapmanız doğru olacaktır.

3 Boyutlu Modelleme ve Render Amaçlı PC:
Bu tür bilgisayarlarda da oyun bilgisayarlarında olduğu gibi işlemci konusunda kesenin ağzını açmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca render ve modelleme işlemlerini yürüteceğiniz yazılımların hangi işlemci teknolojilerini desteklediğini öğrenmeniz de doğru olacaktır. Intel'in sahip olduğu hyper-threading gibi özel teknolojiler yürütülecek işlemlerin sıralanmasını ve bu sayede tek çekirdek ile aynı anda birden fazla işlem yürütülmesini sağlıyor. Bu sayede render ve modelleme işlemleri daha kısa sürebiliyor. Çift çekirdekli işlemciler bu tür sistemlerde iş görebilse de 4 ve daha üzeri çekirdek sayısına sahip işlemciler daha tatmin edici bir performans sunacaktır.

Anakart

bilgisayar-toplama-rehberi-ile-kendi-bilgisayarlarinizi-olusturun-4.jpg


Anakart, bilgisayarımızın diğer donanımlarını üzerine monte edeceğimiz ve bu monte edilen parçaların uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayacak parça olarak tanımlanabilir. Anakart seçim kriterleri şu şekilde listelenebilir:

Soket Yapısı:
Anakart seçiminde dikkat etmemiz gereken en önemli şey işlemcimizin soket yapısına uyumlu olması. Eğer anakartımızın işlemci yuvası işlemcimizin soket yapısıyla uyumlu olmazsa o işlemciyi bilgisayarımızda kullanmamız mümkün olmayacaktır. Anakartlar da işlemcilerin soket yapısıyla bağlantılı olarak LGA 1155, 1150, LGA 2011 veya AM3, Soket FM2 gibi uyumluluk standartlarına sahipler. Bu uyumluluk kriteri sistemimiz için anakart seçerken dikkat etmemiz gereken ilk öğe.

pcparts.jpg


Anakart Yapısı:
Anakartların işlemci uyumluluklarından sonra dikkat etmemiz 2. kriter ise anakart yapısı. Anakartlar farklı boyutlarda olabiliyorlar. Bunun nedeni ise bütün ihtiyaçlarımızı karşılaaybilecek veya daha ekonomik olabilecek anakartlar üretebilmek. Anakart yapısı nasıl bir bilgisayar kasası kullanacağınızı da belirleyebilen bir kriter.
Piyasadaki anakart türlerine kısaca göz atalım:

bilgisayar-toplama-rehberi-ile-kendi-bilgisayarlarinizi-olusturun-5.jpg


-ATX Anakartlar:
Bu anakartlar, anakartların standart ölçülerindeki anakartlar olarak tanımlanabilir. Çoğu bilgisayar kasası da ATX boyutundadır. ATX anakartlar çoğu bilgisayarın ihtiyaçlarını karşılayacak yapıda olmaktalar. Bu anakartlar üzerinde genellikle RAM ve multimedya kartlarınız için yeterli sayıda genişleme yuvası bulunmakta. Soğutma sistemleriniz için de yeteri sayıda fan güç bağlantısı ATX anakartların bir diğer avantajı.
-Micro ATX Anakartlar:
Bu anakartlar ATX anakartların biraz kırpılmış versiyonu olarak nitelendirilebilir. Daha ekonomik seçenekler olan Micro-ATX anakartlarda karşımıza daha az sayıda RAM yuvası, daha az fan güç bağlantısı, multimedya kartlar için daha az sayıda genişleme yuvası ve daha az sayıda USB yuvası çıkabiliyor. Bu anakartlar ATX kasalarla birlikte kullanılabiliyorlar. Eğer daha az yer kaplayan bir kasa kullanmak istiyorsanız Micro-ATX boyutundaki bilgisayar kasalarını da bu anakartlarla birlikte tercih edebilirsiniz.
-Extended ATX Anakartlar:
Bu anakartlar genel olarak sunucular ve workstation gibi özel amaçlı bilgisayarlar için geliştirilirler. Bu anakartlarda temel mantık bir sunucunun yüksek iş yükünü kaldırabilmek için standartın üzerinde sayıdaki RAM yuvasını sağlamak ve özel genişleme kartları için çok sayıda genişleme yuvasına yer vermek. Standart ATX kasalar Extended-ATX anakartlar için küçük gelebiliyor.
mobo.jpg


-Micro ITX Anakartlar:
Bu anakartlar, anakartlar arasında en küçük boyutlara sahip olanlar. Özel amaçlar için kullanılan ve yüksek performans beklentisi olmayan sistemler için geliştirilmiş bu anakartlarda çok az sayıda genişleme ve RAM yuvası kullanılıyor. USB çıkışlarının da az sayıda olduğu bu sistemler sessiz medya oynatıcı türündeki sistemler, otomasyon sistemleri ve sadece belli bir işlemi yerine getiren sistemler içinde kullanılabiliyor.
Anakart seçim kriterlerimizi ihtiyaç kategorilerine göre ele alalım:
900As.gif


İş Amaçlı PC:
Bu bilgisayarlarda işlemci ve ekran kartı yükünüz ağır olmayacağı için çift RAM yuvasına sahip olan Micro-ATX yapısındaki ekonomik anakart modelleri işinizi görecektir. Ayrıca bu sayede daha az yer kaplayan bir kasa da seçebilirsiniz. Televizyon kartı gibi multimedya kartları da bu bilgisayarlarda kullanılmayacağı için ek genişleme yuvalarına da ihtiyaç olmayacaktır.
Chap1-8.gif


Multimedya Amaçlı PC:
Bu bilgisayarlarda anakart seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlar olacaktır:


  • USB çıkış sayısı
  • Ses kartı
  • Multimedya kartları için genişleme yuvası sayısı

Multimedya amaçlı bir bilgisayara bağlayacağınız web kamerası, USB şarj uzatma kabloları gibi USB bağlantısını kullanan cihazlarınız için anakartınızda yeterli USB çıkışının olduğuna emin olun. Eğer bilgisayarınızda film izlerken 5.1 ses sistemi kullanmak istiyorsanız anakartınızın bu ihtiyacınızı karşılayacak dahili bir ses kartına sahip olduğundan emin olun. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise anakartınızın TV kartı gibi multimedya kartlarınızı takabileceğiniz genişleme yuvalarına sahip olması. Micro ATX anakartlar genelde bu tür sistemler için yeterli olabiliyorlar. Fakat 5.1 ses sistemi kullanacaksanız ya da birden fazla multimedya kartı kullanacaksanız bu özellikleri taşıyan bir ATX anakart bakmanız gerekebilir.
peta-tata-letak-komponen-3-638.jpg

Oyun Amaçlı PC:
Bu sistemler yüksek performans beklentisiyle oluşturulduğu için ısınma önemli bir faktör olarak önümüze çıkıyor. Oyun amaçlı bir bilgisayarda standartın üzerinde sayıda fan kullanmanız gerekebilir. Bu nedenle Micro ATX anakartların yerine ATX anakartları tercih etmeniz daha iyi olabilir. Ayrıca ATX kartlardaki daha yüksek RAM yuvası sayısı da gelecekte bilgisayarınıza RAM takviyesi yapabilmeniz için işinize yarayabilir. Bunun yanında 5.1 ses sistemi kullanacaksanız ATX kartlar yine işinize yarayacaktır.
Oyun amaçlı bilgisayarınızda birden fazla ekran kartı kullanarak SLI veya Crossfire sistemler oluşturmayı planlıyorsanız anakartınızın SLI veya Crossfire özelliklerinden hangisini desteklediğini öğrenmenizde fayda var. Çift ekran kartını destekleyen anakartlar genelde ATX boyutlarında.
9cda363d2ec90024c38465d8951d19f2.jpg


3 Boyutlu Modelleme ve Render Amaçlı PC:
Bu tür bilgisayarlarda yüksek RAM yuvası sayısı olmazsa olmaz bir kriter olacaktır. Render ve modelleme işlemlerinin RAM yükü nedeniyle bu sistemlerde ne kadar yüksek RAM miktarına sahip olursanız o kadar yüksek verim alabilirsiniz. Ayrıca render ve modelleme işlemlerinde sisteimiz sürekli yük altında olacağından ortaya yüksek ısı çıkacaktır. Sıcak yaz aylarında bu ısının ciddi bir sorun olmaması için sisteminizde etkili fanlar ile soğutma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bütün bu ihtiyaçlarınızı ATX standardında bir anakart karşılayabilir. Modelleme ve render bilgisayarlarında Micro ATX anakartları kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
Çift ekran kartı kullanmak modelleme ve render bilgisayarlarında oyun bilgisayarlarına göre daha verimli bir çözüm olabiliyor. Kullandığınız modelleme ve render yazılımlarının SLI veya Crossfire teknolojilerinden hangisini desteklediğini öğrendikten sonra anakart seçiminizi buna göre yapabilirsiniz.

064001f16778f4cf0c7521d1047adf2d.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst