gittigidiyor

PVP (Player versus player) Nedir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
PVP (Player versus player) Nedir? Online oyunların temel terimlerinden biri olan bu terim, (Oyuncuya Karşı Oyuncu) anlamını taşır. PVP kısaltma olarak oyun içinde kullanılmakta olup, Player versus player ingilizce cümlesinden kısaltılarak önümüze gelmektedir.

Tarihi ve gelişimi


Dünya genelin de PVP (Player versus player) terimi ilk olarak 1988 de “GEnie (General Electric Network for Information Exchange)” ağ firmasının alt yapısı ile “GemStone” adlı fantezi oyununda duyulmuştur. Ayrıca ilk MMORPGoyunlarından biri online “GemStone” Apple tarafından da o günün şartlarında desteklenmiştir. PVP devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunlarının temel özelliklerinden hatta ilk özelliklerinden birisi olduğunu rahatlıkça söyeleyebiliriz.



GemStone-IV-ilk-PVP-oyun.jpg


GemStone IV ilk PVP oyun


Online oyun piyasasın da pvp 2008 itibari ile hızlanmış, 2010 da PVP oyun çılgınığı patlamıştır. Milyonlarca insanın sadece birbirleri ile dövüşmesi furyasına gelen talepler, oyun yazılımcılarını harekete geçirmiş ve 100 lerce PVP ağırlıklı yeni oyun, son 6 sene de piyasaya sürülmüştür. PVP nin insanlar üzerindeki şiddet ve ego gibi huylarını ortaya daha çok çıkarması, belki bu güne kadar dağın görünmeyen kısmıydı, fakat bu yönde büyük bir pazarında kapısını açmış oldu.

Gerçek Ticari Boyutu Nedir?

Bir oyuncunun diğer bir oyuncudan üstün olma “Hırsı” yada egosuda diyebiliriz, aynı zamanda oyun geliştiricileri için büyük bir koz oldu. Ticari ciroları milyon doları bulan firmalar bu sektörü dipten alıp en tepeye kadar günümüze taşıdılar. Kitlesi milyonları bulan özel oyun aktivistleri ortaya çıkıp, bu yönde kendilerini geliştirip, hem bu havuzdan yararladı, hemde çok büyük paralar kazandılar. Ülkemiz’de karakter geliştirip satan insanlar, sırf diğer oyunculardan daha üstün olma arzuları ile kavrulan diğer oyunculara büyük paralar karşılığı satmış oldular. PVP yapabilmek için karakter özelliklerini geliştirmek adına oyun geliştiricileri tarafından, özel sanal mağazalar açarak konulan ürünleri satmaya başladı. Bu ürünleri ne pahasına olursa olsun almak için birbiri ile yarışan son kullanıcı oyuncular, bu sektöre çok büyük paralar akıttılar. Fiziken hiç sahip olamayacağınız sanal ortam ürünlerini alan oyuncular sırf belirtmiş olduğumuz gibi, PVP yapabilmek ve karakterini daha da güçlendirmek için bolca alışveriş yaptılar.Anlatmış olduğumuz gibi PVP nin bu oyunlar daki gerçek yüzü yada önemi aslında tamamen ticari bir amaca doğru gitmiştir.

PVP nasıl yapılır?


PVP oynadığınız oyunun özelliğine göre değişlenlik taşır, genel olarak iki oyuncunun birbirine üstünlük sağlaması birinin yenilip diğerinin kazanması üzerine sonuçlanır. Bazı oyunlar da berabere bitme gibi özel dövüş maçları olduğunuda vurgulamadan geçmeyelim. PVP ler tek tek yapıldığı gibi gruplarla da yapılabilir, birden fazla oyuncunun katıldığı özel dövüş aktiviteleri ile savaş yada arena duelloları yapılabilir. Yazımızın başında belirtmiş olduğumuz gibi, bu özellikler oyundan oyuna değişkenlik gösterebilir.

PVP-Player-versus-player-Nedir.jpg


PVP (Player versus player) Nedir


PVP Türleri



  • Arena/Duello
  • Zindan/Dungeon
  • Baskın/Irk Savaşları
  • Rütbe/Rank
  • Clan/Guild/Kabile yada grup
  • Bölge/Zone



Hangi Oyunlarda PVP bulunur?

Genel de MMO oyunlarının (çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunlarının) hepsinde vardır. Gerçek yaşam simülasyon oyunlarında (Real life simulation games) pek pvp uygulaması bulunmaz.

Türkiye’de PVP?


Türkiye’de PVP denildiği zaman eskilerden ilk akla gelen oyunlar; UO (Ultima Online), Knigt (Knight Online World), Silkroad(Silkroad Online), Metin2, Hero(Hero Online), C9
(continent of night sale), MU (Mu Online)
gibi bir çok adını sayamadığımız oyun oynanmış ve halen oynanmaktadır.



PVP-Player-versus-player-Nedir-2.jpg


PVP (Player versus player) Nedir


Kısaca PVP denildiği zaman uğrunda saatler harcanarak geliştirilen karakterler,
bahis oynanan dövüşler, youtube ta milyonlarca izlenim alan videolar ve çok büyük paraların döndüğü bir pazarın temel taşı olduğunu söyleyebiliriz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst