gittigidiyor

Temİzlİk ve saĞlik İÇİn Önemlİ pratİk sirlar

osmanke

Aktif Üye
Katılım
22 Kas 2013
Mesajlar
1,723
Tepkime puanı
1,029
Puanları
113
Yaş
59
Konum
K,çekmece
1- Beyaz kalıp sabunu rendeleyip sıcak suda eritip 5 kiloluk bidona koyun gerektiğinde mutfak dolaplarınızı. Fırınınızı. Halılarınızı. Koltuklarınızı silebilirsiniz
2- Şampuanı su dolu kovaya döküp camlarınızı hiç kurulama yapmadan silebilirsiniz. Ayrıca camsile doldurup tozda alabilirsiniz.
3-Bulasik makinesi tabletini 5 bardak sicak suda eritip birazda icine parlatici sıkıp halilarinizi koltuklarinizi silebilirsiniz ayriyetten ayni islemi yagli mutfak dolaplarinda uygulaya bilirsiniz sonuc mukemmel….
4-Haliniza diyelimki cay dokuldu direk uzerine parlatici dokup silin eser kalmicak caydan….
5-Dusakabininizi cesmelerinizi parlaticiyla silerseniz parlak durur.
6-Bakirlarinizi ve cesmelerinizi ve kuflenen metallerinizi keccapla ovarsaniz ilk gunku gibi olacaktir…
7-Tencere caydanlık ve tavalarınızı cifi normal bir market posetine dokup ovalarsaniz piril piril olacaktir….
8-Mutfak tezgahinizin koselerinde silikonlar siyaha donustuyse pamuga domestos dokup sabaha kadar bekletin kararikliktan eser kslmicaktir….
9-Ben denemedim ama toz alirken vazelini bezinize surup oyle toz alirsaniz tozlanma gecikiyomus. Yada bimde A101de satilan mavi silikonlu su var ben onu kullaniyorum onla toz alirsaniz tozlanma gecikiyo ama dikkat edin parkeye damlamasin cok kayganlastiriyo.
10-Çıkmayan etiketlerinizden kurtulmak istorsaniz fon makinesini tutun isinsin yormadan cikacaktir….
11-Pimapenlerinizin temiz olmasi icin cif ve poset cok ise yariyo…
12-Beyaz camasirlarin daha beyaz olmasini istiyorsaniz makinayi en yuksek isida beklemeye alin yikarkende camasir suyu ve beyaz kalip sabun da kullanirsaniz daha beyaz olucaktir…
13-Ben denemedim ama perdeleri beyazlatmak icin bulasik makinesi tabletinide kullananlar var yikamadan perdeyle beraber kazana koyabilirsiniz….
14-Elma sirkesi yada beyaz sirke temizlikte aklınıza nereleri geliyorsa kullanabilirsiniz hem mikroplar olur hemde nazara büyüye iyi gelir….
Bonus-Çamaşırlarınızın daha beyaz olmasını olmasını istiyorsanız akşamdan 2 adet as*prin atılmış suda bekletin, ertesi gün öyle yıkayın, görün bak nasıl beyaz olacak.


(Bulaşık Makinesi Tabletinin Aklınıza Gelmeyecek Değişik Kullanım Alanları)
Geceden Bir Adet Bulaşık Makinesi Tabletini Sifonun İçerisine Atın Ve..Ve sabaha kadar bu şekilde kalmasını sağlayın.Sabah kalktığınızda klozeti fırça yardımı ile ovun tüm lekeleri ve kirlerin yok olduğunu ve parladığını göreceksiniz.
Kaşık-çatalları parlatın


Bir kap sıcak suyun içerisine bulaşık makinesi tableti atın ve kaşık ve çatallarınızıda içerisine koyun.1 saat bekletin ve bolca su ile durulayın.Tüm lekelerden kurtulurken ışıl,ışıl parladıklarını göreceksiniz


Balkon masa sandalyelerini temizleyin


Balkon veya bahçenizdeki plastik sandalyeler masalar bir müddet sonra gerek dış faktörlerden gerekse tozlardan kirlenip lekelenmelere maruz kalabilir.Bunun içinde bir kovaya sıcak su koyun ve içerisine bulaşık makinesi tableti ekleyip bu karışımla silin. Plastikleriniz ilk günkü hallerine dönecektir


Çamaşır makinenizin ömrünü uzatın, tamburunu temizleyin


Çamaşır makinenizin deterjan gözüne 2 adet bulaşık deterjanı ekleyip yüksek sıcaklıkta makinenizi çalıştırın.Bu hem tamburunuzun dezenfekte olmasını sağlarken makinenizin ömrünü de uzatacaktır.


Duvarda oluşan yağ lekeleri olsun ya da çocuğunuzun kalemi ile duvarları boyamasından oluşan izleri için bulaşık makinesi tabletini sıcak suya koyun 15 dakika bekledikten sonra duvarları bu karışımla silin lekelerden eser kalmayacaktır.


Beyazlarınız ışıl ışıl olsun


Beyaz çamaşırlarınızı yıkarken deterjan gözüne deterjanla birlikte 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun.Bu yöntemi tül perdelerinizi beyazlatmada da kullanabilirsiniz. Halılarda leke bırakmaz
Halı ve koltuklarınızı bir kova suda erittiğiniz tablet yardımıyla tertemiz yapın.


Mutfakta işinizi kolaylaştırır


Mutfak dolaplarını temizlediğiniz suya atacağınız yarım tablet işinizi çok kolaylaştıracaktır


Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...


Bu Tarif İle Evinize Bahar Gelecek, Hep Mis Gibi Kokacak. (Boşuna Oda Spreylerine Para Vermeyin)


Boşuna oda spreylerine para verip lavanta, çilek kokacak diye ciğerlerinizi zehirlemeyin.


Doğal Oda Kokusu Hazırlama


Evin kokusunu güzelleştirmek için sıktığımız kimyasal kokular evimizin içindeki havanın daha çok kirlenmesine neden olur. Piyasadan satın aldığımız kokularla evimizin güzel koktuğunu zannederiz.


Aslında o koku bizim burun kanallarımıza yapışan aldatmalı meyve yağlarının kokusudur. Biz bu kokuyla evimize kimyasal zehir püskürttüğümüzün farkında olmayız.
Oysa doğal yollarla evimizin güzel kokmasını sağlayabiliriz. Doğal yollarla oda kokusu hazırlamanın iki yolu vardır. Üstelik hazırlayacağınız bu kokularla sağlığınız da tehdit altında olmayacaktır.


Pratik Doğal Oda Kokusu Hazırlama


Bir fıs şişesine 500 ml suyu koyun. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ( Karbonat; suyun içerindeki kireçleri aşağı indirerek kokunun daha fazla kalmasını sağlar. )


Üzerine 1 tatlı kaşığı limonu sıkın ve en son olarak isteğe bağlı seçtiğiniz portakal veya lavanta yağını damlatın. Evinizin mis gibi kokmasını sağlayacak olan doğal kokunuza hazır


Bahar kokulu Potpuri


Yarım Fincan nane yaprağı yarım fincan biberiye yaprağı, 1 tatlı kaşığı kekik yaprağı, 1 tatlı kaşığı karanfil, 1 tatlı kaşığı limon kabuğu, 1 çay kaşığı portakal kabuğunu cam bir kavanoza koyun ve bir kaşık yardımıyla iyice karışana kadar karıştırın. Kavanozun kapağını kapatın ve hava akımının olmadığı, direkt güneş ışığının gelmediği ve aşırı sıcak olmayan bir yerde saklayın.
Kavanozu 1-1 buçuk ayda günde bir kez hafifçe çalkalayın.


Doğal Oda Kokusu Hazırlama Pratik Bilgiler


Elektrik süpürgenizin filtresinin dışına birkaç damla doğal esans yağı damlatın. Evinizi süpürdüğünüzde hoş kokuların yayılmasını sağlayacaktır.
Eğer evde şömine varsa odunları yakmadan önce üzerlerine birkaç damla doğal aromatik esans yağı damlatın.


Odanız kötü mü kokuyor? İşte çaresi!


Bir kaseye sirke koyun ve odada bekletin. Birkaç gün sonra odada sigara dahil hiçbir koku kalmayacaktır. Boşuna oda spreylerine para verip lavanta, çilek kokacak diye ciğerlerinizi zehirlemeyin.


Evdeki boya kokusunu gidermek için büyük soğanı ikiye bölün. Soğanları su dolu kabın içine koyun ve kokulu odaya bırakın. Kokunun yok olduğunu göreceksiniz.


Evinizin güzel kokması için bir kap suya bir avuç karanfil veya tarçın çubukları atın ve ocakta yarım saat ağır ağır kaynatın. Eviniz çok güzel ve doğal kokacaktır. Baharın mis kokusu tüm evinizi sarsın; ruhunuzu mutlulukla okşasın diye sizin için şahane kokular hazırladık. Hepsi ev yapımı, hepsi doğal, hepsi elinizdeki malzemelerle. Ve yapmak da sizin elinizde.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...


Temizlikte Küçük Sırlar - 1 Kapak Dökün ( Yumuşatıcı Değil )
Çamaşır yıkamak bazen sinir bozucu olabiliyor. Ancak yıkandıktan sonra çamaşırlarınızın kokusu bütün sinirinizi alıyor. Bazıları ise çamaşırları yanlış modda yıkadığından dolayı çamaşırlar mahvolabiliyor.
Keşke farklı konular üzerine binlerce kitap varken,çamaşırı doğru yıkamak üzerine bir ansiklopedi olsa diyor insan.Genelde herkes kıyafetlerdeki etiketlerdeki tavsiyeye göre ayarlar çamaşır makinesinin derecesini.
Ancak bazen tavsiye edilen derece yıkamanıza rağmen kıyafetlerinizin tam olarak temizlenmediğini düşünürsünüz.Eğer siz de bu tür bir sorun yaşıyorsanız eski ancak etkili bir yöntemle sorununuzu çözebilirsiniz.
Öğreneceğiniz yöntemle bundan sonra kıyafetleriniz hem güzel yıkanacak hem de parlayacak. İşin sırrı beyaz sirke. Kıyafetleriniz üzerinde inanılmaz etkisi var.
1- Kalıcı lekeleri çıkarır:


Lekesi çıkmayan kıyafetinizi önce soğuk suda elinizle yıkayın. Daha sonra lekenin üzerine beyaz sirke dökün. Bundan sonra ise kıyafetinizi normal şekilde çamaşır makinesinde yıkayın. Sonucu görünce şaşıracaksınız.
2- Koku giderir:


Eğer kıyafetlerinizden sigara veya istenmeyen kokular çıkmıyorsa, yumuşatıcı kısmına beyaz sirke dökün. Kıyafetinizde koku kalmayacak.


3- Kıyafetlerinizi ilk haline döndürür:


Bazı kıyafetler, materyalleri nedeniyle çabuk eskirler. Yine yumuşatıcı kısmına beyaz sirke dökerek kıyafetlerinizi ilk aldığınız hale döndürebilirsiniz.
4- Evcil hayvanların tüylerini çıkarır:


Bazen çamaşırlarımızı yıkadığımız halde evde kedi veya köpek besliyorsak onların tüylerinin hala kıyafetlerimizde kaldığını görürüz. Bunun için de yine beyaz sirke kullanabilirsiniz.


5- Koltukaltı lekelerini çıkarır:


Bazen yanlış deodorant seçimi nedeniyle koltuk altımızda beyaz lekeler kalabilir. Yumuşatıcı kısmına beyaz sirke dökün ve sonucu kendi gözlerinizle görün.
6- Deterjan kalıntılarını çıkarır:


Bazen çamaşırlarımızı yıkadıktan sonra çamaşırların üstünde deterjan izi kalır. Bunun için yumuşatıcı kısmına yarım su bardağı beyaz sirke dökün ve kıyafetlerinizin deterjan kalıntılarından arındığını kendi gözlerinizle görün.
7- Çamaşır makinesini temizler:


Bazen istediğiniz kadar mükemmel ve hatasız şekilde kıyafetlerinizi yıkayın yine de kıyafetlerinizde tuhaf bir koku kalır. Bunun nedeni ise çamaşır makinenizin kirli olmasıdır. Bunun içinde yine beyaz sirke kullanabilirsiniz. Umarız ki beyaz sirkenin yarattığı mucizelerden sizler de yararlanabilirsiniz.
Tabi işin tek sırrı beyaz sirke değil, konu bembeyaz, kar beyaz çamaşırlar ise başka yöntemler de var. Aşağıdaki püf noktaları işte tam da bunun için!
Eğer çamaşırlarınız hem bembeyaz olsun hem de tertemiz koksun istiyorsanız tek yapmanız gereken şey aşağıdaki karışımları hazırlamak ve yıkama suyuna eklemek.
Özellikle meyve suyu ve yemek lekelerini beyaz kıyafetlerden çıkarmak oldukça zordur. Bazen en pahalı çamaşır deterjanları ve temizleyiciler bile işe yaramaz. O kadar para verdiğiniz, kıymet verdiğiniz ürünleri de bu şekilde lekeliyken kullanmaz olmaz. O zaman buna bir çözüm bulmak şart.
Bunun için başka yöntemler de var. Hem de bunlar evde hazırlayabileceğiniz çok kolay ve pratik yöntemler. Marketlerden aldığınız deterjanlar gibi kimyasal madde de içermiyor. Bu yüzden çok daha sağlıklı ve aynı zamanda da ekonomik.
Aşağıdaki ipuçlarını uyguladıktan sonra çıkmayan zorlu lekeler için artık endişelenmenize gerek yok. Hepsi geleneksel ve pratik yöntemler.
Karbonat:


4 litre su ve 1 bardak karbonatı karıştırın. Çamaşırları bu karışıma yatırın. Kıyafetler bir kaç dakika içinde eski renklerine dönecektir. Sonuçlara inanamayacaksınız.
Karbonat beyaz giysilerinizi parlatmanın yanı sıra, renkli kumaşların görünümünü geliştirir ve giysilerinize zarar vermeden kötü kokuları ortadan kaldırır.
Karbonat, aynı zamanda çamaşır yıkamak için kullanılan suyu da yumuşatır. Buna ek olarak, bol miktarda köpük oluşumunu teşvik eder.
Ön yıkama sırasında sıcak yerine soğuk suyla yıkarsanız, renkleriniz daha parlak olur ve beyazlar daha beyaz görünür. Aynı zamanda mükemmel de bir yumuşatıcıdır. Durulama döngüsüne yarım bardak karbonat ilave edin yeterli.
Limon ve sirke:


Bu karışım da mükemmel bir leke çıkarıcıdır. Tek yapmanız gereken limon suyu ve sirkeyi deterjana eklemek ve çamaşırlarınızı her zamanki gibi yıkamak. Bu yöntemin kokusu biraz keskin olsa da lekeleri etkili bir şekilde çıkarır.
Ucuz olması, her zaman elinizin altında olması da sirkeyi temizliğe dahil etmeniz için şahane bir fikir olabilir. İnanın ki konvansiyonel temizlik malzemelerinden daha az bir temizlik olmuyor sirke ile yapılan temizlik.
Aynı zamanda sirke doğal temizlikte tercih edilen bir yumuşatıcıdır. Zararsız bir madde olmasının yanında aynı zamanda durulama esnasında sabun kalıntılarını da temizler.
Renkli gömlekler yıkanmadan önce 1-2 saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri daha canlı olur. Sonra çıkartıp asın, kurusun.
Daha sonra yıkayın. Sirke, boyayı kendisine hapsedecektir. Bu işlem kıyafetlerinizin rengini eskiyinceye kadar muhafaza edecektir.


Aspirin:


Bir leğen suya 6 aspirin kırın. Çamaşırları bu karışıma yatırın ve 30 dakika bekletin. Sonra çamaşırları normal deterjanınızla yıkayın, lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
Beyaz çamaşırların yıpranmasını önlemek için deterjanla birlikte aspirin tercih edilmektedir. Aspirin çamaşırların beyazlamasını ve lekerin çıkarılmasına yardımcı olur.
Kan lekesi çıkarmak için ise kıyafetlerinizi yıkamadan önce 2 saat aspirinli suda bekletebilirsiniz. Suyun sıcak olmaması önemlidir.
Sıcak su kandaki proteinlerle etkileşime geçerek lekelerin çıkmasını zorlaştırır. Soğuk su tercih edin.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...


(Çamaşır Makinenizden Her Türlü Kir, Küf, Pası Silip Atacak 3 Etkili Temizleme Yöntemi)


En iyi deterjanları kullansanız bile bazen beyazlarınız kar beyaz olmaz ve çamaşırlarınız üzerinde hep bir kötü koku olur. Çünkü evimizdeki temizliğin baş aktörlerinden olan çamaşır makinesi bize çok yardımcı olur ama onun da temizliğe ihtiyacı olduğu düşünmeyiz. Halbuki temiz bir çamaşırın ilk şartı temiz bir çamaşır makinesinden geçer.
Evimizdeki araç gereçlerin uzun ömürlü olması ve istediğimiz hijyen ve temizliği sağlıklı yapabilmesi için bakımlarını da iyi yapmak gerekir. Makinenizin ömrünü uzatmak için de bu bakımların düzenli bir şekilde yapılması şarttır.
Evimizin vazgeçilmez aletlerinden olan çamaşır makinesi özellikle çalışan kadınların en büyük yardımcılarından biri olup işlerini kolaylaştırırken zamandan tasarruf etmelerini de sağlar. Evimiz için bu kadar önemli olan bu makinenin dezenfekte edilerek temizlenmesi için size 3 önerimiz var.
Öncelikle her yıkamadan sonra çamaşır makinenizin kapağını açık bırakıp havalandırmasını sağlamanız ve küflenmeye neden olan nemden arındırmanız gerekir.
Çamaşır makinenizdeki küfleri ortadan kaldırmak, kötü kokuları yok etmek ve uzun süre kullanımına yardımcı olmak için evinizde ucuza mal edeceğiniz yöntemler;


1. Beyaz Sirke ve Limon Suyu


Beyaz sirke ve limon suyunun kullanışlı bir çözümü, çamaşır makinesinin sabun bölmelerinin yanı sıra tambur, borular ve erişilmesi zor diğer alanların dezenfekte edilmesine yardımcı olur.
Bu maddeler, küfe neden olan mantarlardan kurtulur ve hoş olmayan kokuların nötralize edilmesinde mükemmeldir.


Malzemeler :


5 su bardağı su (1,2 litre)
1 su bardağı beyaz sirke (250 ml)
Çeyrek su bardağı limon suyu (62 ml)
Neye ihtiyacınız olacak


Sprey pompası takılmış 1 şişe
1 kumaş ya da sünger
Nasıl kullanılır?


Bir bardak suyu ısıtın ve beyaz sirkeyi ekleyin.


Ardından, limon suyu ekleyin ve her şeyin iyi entegre olabilmesi için birlikte karıştırın. Karışımın küçük bir miktarını püskürtme şişesine yerleştirin ve gerisini çamaşır makinesinin tamburu ile sabun bölmesine bölün.
Püskürtme şişesini kullanarak sıvıyı yapışkan astara doğru yönlendirin ve süngeri kullanarak küfü giderin. Ardından, makinenize kısa bir süre çalıştırın, böylece kalan ürün ulaşılması zor alanlarda da temizlik yapabilir.


Devir bittikten sonra, kalan nemin kurumasına izin vermek için çamaşır makinesini açık bırakın.
2. Elma Sirkesi


Sadece ılık suda seyreltilmiş elma sirkesi kullanmak, çamaşır makinesi içine büyüyen kötü bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmaların tüm izlerinden kurtulan doğal bir dezenfektan oluşturur.


Bu karışım aynı zamanda makinenin kauçuk astarlarında oluşan koyu renkli küf lekelerini de giderir.
Malzemeler :


5 su bardağı su (1,2 litre)
Yarım su bardağı elma sirkesi (125 ml)
Neye ihtiyacınız olacak


Sprey pompası takılmış 1 şişe
1 mikrofiber bez
Nasıl kullanılır?


Suyu ısıtın. Kaynadıktan sonra, elma sirkesini ekleyin. Çözeltinin bir kısmını şişeye koyun, gerisini sakladığınızdan emin olun.
Sıvıyı çamaşır makinesinin kauçuk astarlarına püskürtün ve mikrofiber bez yardımıyla küfü alın. Kalan kısmını makinenizin sabunlu bölmesine koyun ve kısa bir süre çalıştırın. Devir tamamlandıktan sonra, makineyi açın ve birkaç saat havalanmaya bırakın.
3. Limon ve Hidrojen Peroksit


Limonun anti mikrobiyal ve antifungal özelliklerini hidrojen peroksit ile birleştirmek, çamaşır makinesini kusursuz ve uygun fiyatlı bir şekilde korumamıza yardımcı olacak ideal bir üründür.


Karışım, oluşan sabun kalıntılarından kurtulur. Buna karşılık, küfün neden olduğu kötü kokuları nötralize eder.


Malzemeler :


6 su bardağı su (1,5 litre)
Çeyrek su bardağı limon suyu (62 ml)
Yarım su bardağı hidrojen peroksit (125 ml)
Neye ihtiyacınız olacak


1 derin kap
1 mikrofiber bez
Nasıl kullanılır?


Suyu derin bir kaba koyun ve sonra limon suyu ve hidrojen peroksit ekleyin. Malzemeler karıştırdıktan sonra, çamaşır makinesinin kauçuk astarlarına ve doğrudan tambura püskürtün.


10 ila 15 dakika boyunca etki etmeye bırakın ve sonra fazlalığı bir mikrofiber bezle alın.
Daha sonra, daha kapsamlı bir temizlik elde etmek için kalan sıvıyı sabun bölmelerinden birine koyun ve çamaşır makinenizi normal bir sıcak programda başlatın. Böylece, makinenin içindeki tüm boruları dezenfekte etmiş olursunuz.


Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...


(Karanfilin Öğrendikten Sonra Asla Yanınızdan Ayırmayacağınız 6 Özel Kullanım Alanı)
Bu yazıda karanfil nasıl seçilir, nasıl saklanır, cilde, saça ve sağlığa faydaları nelerdir bunları inceleyeceğiz. Karanfilin nasıl bir mucize olduğunu bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda sizde çok iyi anlayacaksınız. Her zaman evimizde bulundurmamız gereken bu küçük mucizeyi kimi zaman cebinizden bile eksik etmeyeceksiniz.
Öncelikle doğru karanfilleri nasıl seçeceğinizden ve nasıl saklayacağınızdan bahsedelim.


Karanfiller Nasıl Seçilir?


Yıllardır baharat dükkanlarında ve aktarlarda karanfilleri görüyoruz. Genellikle bütün halinde satılan karanfiller toz halinde de bulunabilir. Ancak toz haline dönüşmüş olan karanfilin etkisi çabucak kaybolabilir. Bu yüzden gerekli oldu zaman evinizde kendiniz toz haline getirmelisiniz. Diğer yandan toz karanfilin içerisine bazen başka baharat tozları da karıştırılabiliyor.
Taze ve kaliteli karanfili seçmek istiyorsanız baş parmak ve işaret parmağınızın arasına karanfilin çiçek yani baş kısmını koyup sıkıştırdığınızda burnunuza tatlı bir karanfil kokusu gelmelidir. Doğru karanfili seçmenin başka bir yolu karanfili suyun içerisine koymaktır.
Yukarıda kalırsa kaliteli bir karanfildir ancak aşağılara düşerse bayatlamış ve kalitesiz olduğunu anlayabilirsiniz. Bunlar kaliteli bir karanfili seçmeniz için size yardımcı olacaktır.


Peki, doğru ve kaliteli bir karanfil buldunuz ve aldınız. Eve gittiğiniz zaman nasıl saklamalısınız? Karanfil Nasıl Saklanmalıdır?
Karanfilleri saklamak için hava geçirmez bir cam veya plastik kap kullanmalısınız. Serin, karanlık ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Eğer ki öğüttüğünüz veya toz olarak aldığınız bir karanfil ise buzdolabında saklamalısınız. Toz karanfili hızlı bir şekilde tüketmelisiniz.
Karanfilin Sağlığa Faydaları


Karanfilin sadece baharat olarak aroma verme amacıyla kullanıldığını sanıyorsanız bu yazıda karanfilin faydalarını okuyunca inanamayacaksınız!


Karanfil genellikle yemek pişirmede, aroma vermede ve diğer amaçlar için yemeklerde yaygın olarak kullanılan bir baharat türüdür.


Farklı olarak sigaralara tat verme amacıyla da eklenmektedir. Karanfilin yağı, antiseptik özelliktedir ve tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Karanfil bileşiminin %70-90’ı eugenol isimli bir bileşikten oluşmaktadır ve karanfilin güçlü, karakteristik aromasını ve kokusunu verir.
Baharat olarak mutfakta kullanmanın yanı sıra alternatif tıpta hastalıkları, ağrıları tedavi etmek amacıyla birçok alanda kullanılmaktadır.


1. Diş Ağrısını Azaltır


Karanfil, diş ağrısını azaltır. Tek yapmanız gereken birkaç tane bütün karanfili ağzınıza atın ve tükürüğünüzle yumuşatana kadar ağzınızda gezdirin. Ağrıyan dişinizin üzerinde yumuşayan karanfili gezdirmeye çalışın. Bir başka yöntem ise birkaç bütün karanfili tülbentin arasına yerleştirin.
Çekiçle veya başka bir ağırlıkla karanfilleri parçalayın daha sonra tülbenti ağrıyan dişinizin üzerine koyun. Tutabildiğiniz kadar ağzınızda bekletin. Unutmayın, diş ağrınız için ilk yapmanız gereken bir diş hekimine göstermektir.
Ancak ağrınızı geçiremediğiniz durumlarda karanfilden yardım almanız ağrınızı rahatlatacaktır.


2. Bulantı ve Kusmayı Geçirir


Bulantı ve kusma geçici süreli bir problem, yediklerinizden kaynaklı olabilir. Ancak mide ve bağırsak rahatsızlığınızın başlangıç belirtisi de olabilir.
Öncelikle sürekli tekrarlanan bir durumsa doktorunuza başvurmalısınız. Sindirim sisteminde yaşanan problemlerin asıl sebebi genellikle bakterilerdir. İlaçlar her zaman çözüm ve rahatlama sağlamayabilir.


Bulantı, sindirim problemleriniz için doğal yollarla tedavi olmak istiyorsanız karanfil ve bal karışımı mucizevidir. Çok eskiden beri karanfil tozu ve bal karışımı bulantı için kullanılmıştır. Karanfil, anti-inflamatuar özelliğinin yanı sıra doğal anestezik etkiye sahiptir.
Bu etki kusma sırasında mideden yukarıya olan hareketin tersine dönmesini sağlar. Doğal balın anti bakteriyel özelliği bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Böylece mide de rahatlama sağlanır. Yapmanız gereken birkaç adet karanfili döverek toz haline getirdikten sonra bir tutam alıp 1-2 çay kaşığı doğal bal ile karıştırmanızdır.
Bulantınız olduğu zamanlarda bunu yutabilirsiniz.


3. Ağız Kokusunu Azaltır


Restaurantlarda ikram edilen karanfili biliyorsunuzdur. Sebebi, ağızdaki kötü kokuyu giderir. Kötü nefes, ağız kokusundan yakınıyorsanız karanfil size yardımcı olacaktır. Taneleri ağzınızda çiğnemek zor geliyorsa yemeklerinize katarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz içeceklere, meyve sularınıza, shakelere ekleyebilirsiniz.
4. Sinüziti İyileştirir


Karanfil yağı, anti-inflamatuar ve anti-mikrobiktir özelliklere sahiptir. Alerjisi olan bireyler için semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer evinizde aromaterapi difüzörü varsa 3-4 damla karanfil yağını difüzöre ekletin.
Maksimum 20 dk boyunca karanfil yağının kokusunu soluyun. Solunum yollarının açılmasına, solunumun artmasına ve tıkanıklığın açılmasına yardımcı olur. Solunum rahatsızlıklarının tedavisinde destek olabilir.
Eğer evinizde difüzör yoksa karanfil yağını göğsünüzün üzerine 1-2 damla damlatın ve göğsünüz, burnunuz, sinüsleriniz arasında parmaklarınızla masaj yapın. Hassas bir cilde sahipseniz Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak yoğunluğunu azaltabilirsiniz.
Bir başka yöntem ise bir büyük bardak ılık suyun içerisine 2-3 damla karanfil yağı ekleyin. Solunum sistemine yardımcı olmak, enfeksiyonları önlemek istiyorsanız gün içerisinde çay gibi bir kez içebilirsiniz.
Alerji ve sinüs gibi problemlerin günlük hayatınızı etkilemesini engellemek istiyorsanız alerjinizi arttıran, mukus salınımını arttıran ve inflamasyona neden olan yiyecekleri günlük hayatınızdan çıkartın. Bunların yerine tedavi olarak kullanabileceğiniz bitkisel kaynakları, baharatları düzenli olarak tüketmeye çalışın.
Ancak kullandığınız ilaçlar bunlara etki edebilir, dikkat etmeniz gereklidir. Doktorunuza danışmayı unutmamalısınız.


5. Şişkinlik, Gaz Problemlerine Yardımcı


Vücutta gaz problemi bağırsak ve midede gaz miktarının aşırı olmasıyla hissedilir. Bunun bir sebebi gaz alımının fazla olması veya yenilen yiyeceklerde oluşan sindirim zorluklarıdır. Sindirilemeyen yiyecekler, bakteriler tarafından gaz üretimine neden olur ve kabızlık meydana gelir.
Öncelikle gaz probleminiz sıklıkla oluyorsa ve fark ettiğiniz bir yiyecek varsa 1 gün boyunca o yiyecek ve ondan yapılmış olan diğer gıdaları beslenmenizden çıkarmalısınız.
Sonucunda rahatlama yaşarsanız o besine karşı sindirim sıkıntısı çekiyorsunuz demektir. Karanfil gaz problemleriyle savaşmak için çok etkilidir.


Yaptığınız yemeklerin içerisine 1-2 adet karanfil atabilir veya 1-2 adet karanfili çay şeklinde demleyebilir, çayınızın içerisine atabilirsiniz.
6. Soğuk Algınlığını İyileştirir


Soğuk algınlığına yaz ya da kış mevsim fark etmeksizin yakalanma ihtimali çok yüksek oluyor. Çabuk atlatabilmenize yardımcı olabilecek karışım tarifinde tabi ki karanfil etkisini gösteriyor.
Az önce de bahsettiğimiz anti mikrobiyal ve anti inflamatuar özellikleri soğuk algınlığı tedavisinde önemli destek sağlıyor. Günlük olarak karanfil tüketmek soğuk algınlığına yakalanmanızı engeller. Ancak, yakalandığınız durumlarda da iyileşmenizi kolaylaştıracaktır.


Ilık bir bardak suyun içerisine 2 tatlı kaşığı bal ve 4 damla karanfil yağı ekleyin ve gün içinde tüketin.




Sadece sağlığa olan faydalarına değil, karanfilin cilde faydalarına da göz atmalısın!


Karanfilin Cilde Faydaları


Doğal olan karanfil yağı çok güçlüdür ve dikkatli uygulanmalıdır. Direkt cilde uygulamak yüzü yakabilir.
Bu yüzden uygulamadan önce yüzde 1’e kadar düşük bir seviyeye seyreltilmelidir. Karanfil yağı cildi tedavi etmek için kullanılmaktadır.


Sivilceleri Yok Eder


Aynaya her baktığınızda gitmeyen kırmızı sivilcelerinizden bıktınız mı? Doğal bir yolla tedavi etmek istiyorsanız karanfil yağını denemenizde fayda var. Siyah nokta, iltihaplı sivilceler, kızarıklıklar, sivilceler ve pul pul dökülme gibi problemler cilt rahatsızlıklarıdır.
Akne problemi genellikle hormonel dengesizlik nedeniyle ergenlik döneminde oluşabilir. Aynı zamanda cildin aşırı yağ üretmesi sonucu da oluşmaktadır.


Karanfil bitkisinin çiçeklerinden elde edilen bu uçucu karanfil yağı, mükemmel arındırma özelliğine sahiptir. İçeriğinde bulunan eugenol maddesinin anti bakteriyel özelliği sayesinde ağrılı ve iltihaplı sivilceleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Karanfil yağı sivilceleri yok etmek için çok güçlüdür. Sivilceli bölgelere topikal olarak uygulanmalıdır. Cildinize uyguladıktan sonra karıncalanma hissi verebilir. Karanfil yağının anti mikrobiyal özelliği sayesinde bakterilerin öldürülmesini sağlar ve sivilcenin diğer bölgelere yayılmasını engeller.
2009 yılında Çin’de yapılan bir çalışmada akneye en çok sebep olan bakteri çeşidi üzerine karanfil yağı uygulanmıştır. Sonucunda belirgin bir şekilde bakteriler azalmış ve üreme, büyümeleri durmuştur.


Sivilcelerinizi azaltmak için karanfil yağını seyreltmelisiniz. Aksi takdirde cildiniz tahriş olabilir. Seyreltmek için Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı kullanabilirsiniz. 10 damla Hindistan cevizi yağına 1 damla karanfil yağı eklemeniz yeterlidir.
Bir kulak pamuğu yardımıyla veya temiz parmak ucuyla sivilce üzerine uygulanabilir. Biraz kurumaya bırakıp sonrasında durulamanız yeterli olacaktır.


Yara İzleri ve Lekeleri Tedavi Eder


Ciltteki lekeleri gidermek oldukça zor ve uğraştırıcı bir durumdur. Evde yapacağınız karışım ile lekelerinizi veya yara izlerinizi azaltabilirsiniz. Ancak miktarlara dikkat etmelisiniz. Ciddi bir durumunuz varsa bir uzmana danışmalısınız.
Karanfilin toz halini satın alın veya evde 3-4 adet karanfili öğütün ve bir tutam alıp, 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırın. Yara izinizin, kızarıklığınızın veya lekenizin olduğu bölgeye sürün (tüm yüzünüze uygulamayın). Kuruduktan sonra durulayın. Lekeler azalmaya başlayana kadar bu işleme devam edin.


Antioksidan Kaynağıdır
Diğer uçucu yağların hiçbirinin karanfil yağı gibi antioksidan özelliklere sahip olduğu söylenemez. Antioksidanları eminim birçok kez duymuşsunuzdur. Sağlıklı cilt ve vücudu korumak için çok iyi olduğu gerçeğini biliyoruz ve birçok ürünün içerisinde karşımıza çıkıyor.
Karanfil yağı, potasyum, sodyum, fosfor, demir ve vitamin A ve C gibi mineral bakımından zengindir. Bu yüzden karanfili tüketmek ve yağını cilt ürünleriyle birlikte belirli miktarlarda kullanmak cildinizi gençleştirecek, güzelleştirecektir.


Uykusuzluğa ve Strese Yardımcı


Aşırı stresli olduğunuz ve bir türlü kendinizi yatıştıramadığınız durumlarda karanfil yağı rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Uykuya dalamama gibi problemleriniz varsa de uykuyu uyarır ve uykunuzun gelmesini sağlar.
Düzensiz uyku ve aşırı stres sağlıksız bir cildin temel sebebidir. Her iki durumda düzene koyulduğunda cildinize etkisini fark edeceksiniz. Karanfil yağını evinizde bulunuyorsa aromaterapi difüzörüne damlatın ve maksimum 20 dakika kadar solumanız uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.


Karanfilin Saça Faydaları


Saç Dökülmesini Önler


Saç dökülmesini önlemek ve saçınızın daha dolgun görünmesini sağlamak istiyorsanız karanfil veya karanfil yağı kullanabilirsiniz.
Saç Rengini Yeniler


Karanfil çayı harika bir saç rengi yenileyici olarak kullanılabilir. Karanfil çayının soğumasını bekledikten sonra tüm saçınıza uygulayın ve şampuanlayıp, durulayın.
Saçınız, şampuanlandıktan sonra sadece bir karanfil çayı ile hayat dolu görünecektir. Karanfil kokusu da tazelenmiş saçlar için güzel bir koku sağlar.


Saç Kremi


Sert ve taranmayan saçlardan bıktıysanız karanfilli karışım saçlarınıza iyi gelecektir. Hem saçınızı yumuşatacak, parfüm gibi koku verecek hem de canlandıracaktır. Kremi hazırlamak için 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı kadar karanfili karıştırın.
Karışımı küçük bir tavada hafifçe ısıtın. Ocaktan aldığınız tavayı en az 3 saat boyunca soğumaya bırakın. Karışımı bir şişeye veya küçük bir kavanoza koyun. Duş almadan önce, bu karanfil ve zeytinyağı karışımını ellerinizin arasında ovuşturarak ısıtın.
Karışımı kafa derisine hafifçe masaj yaparak uygulayın ve saçlarınızı tarayarak kan dolaşımını aktif hale getirin. 10 dk kadar beklettikten sonra banyoya girip şampuanlanıp, durulayabilirsiniz. Birkaç uygulamadan sonra saçlarınız canlı, yumuşacık ve mis kokulu olacak!
Karanfilleri satın almak oldukça uygun fiyatlıdır ve erişimi kolaydır. Yukarıda bahsedilenlerde görüldüğü gibi faydaları da çok fazladır. Sadece yemeğinizi, çayınızı güzelleştirmekle kalmaz cildinizi, saçınızı, vücudunuzu iyileştirir.


Bunun yanında da birçok besin öğesini size sağlar. Solunum yollarına yardımcıdır. Bu kadar çok faydası varken günlük hayatınıza karanfili dahil etmemek için bir neden var mı sizce? Eminim kullanımlarınızdan sonra çok memnun kalacaksınız.


Bu önemli bilgileri daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...


(Metabolizmayı Hızlandırıp Deli Gibi Yağ Yaktırıyor)


Almanya'da birçok doktorun reçetelere doğal kalp hapı olarak yazdığı alıç, ciltten karaciğere, sindirimden kalbe kadar sayısız faydası olan bir meyve...
Meyvesinden elde edilen sirke, böbrek hastalıklarından kalp çarpıntısına, uykusuzluk, damar sertliğinden karaciğer rahatsızlıklarına kadar bir çok hastalığa şifa olan faydalı bir sirkedir.
Ülkemizin kıymeti bilinmeyen hazinesi o. Doğada yabani olarak kendiliğinden yetişir ve halk arasında "Kızlar yemişi, Kuş yemişi, Akdiken, Yemişen, Aluç, Kızılcık, Geyikdikeni, Kocakarı yemişi, Alış" olarak da bilinen bir meyvedir "Alıç". Kendisi, reçeli hep güzel ama asıl şifası sirkesinde gizli. Çok faydalı, bu yüzden mutlaka evimizde bulundurmalıyız…
Bir çok ülkede sağlık bakanlıkları tarafından onaylanmış, oldukça etkili, sağlıklı ve zararsız nadir bitkilerden/meyvelerdendir. Batı ve Güney bölgelerimizde çokça bulunur. Alıç meyvesinin 9-10 metre kadar uzayan dikenli ve çiçekli bir ağacı vardır. Bu meyve 8 ila 10 mm çapındadır ve kırmızı – sarı renklerdedir.
lıç meyvesin elde edilen sirkenin bir çok faydası bulunuyor. Bu yazımızda alıç sirkesinin faydaları, yapılışı ve kullanımı hakkında bilgiler aşağıda belirtilmiştir.


Alıç Sirkesinin Faydaları (Evrensel Tıp Alanında Kabul Edilen Özellikleri)
Alıç sirkesi vücudumuzdaki damarların genişlemesini sağlayarak daha fazla oksijen ve kan dolaşımına yardımcı olur.
Bu da olası kalp rahatsızlıklarını önlemeye ve yüksek kan basıncını dengelemeye fayda sağlar. Bununla birlikte kanın dolaşımının iyileşmesi, beyin fonksiyonları için de oldukça yararlıdır. Beyin belleğini güçlendirir.


Alıç Sirkesinin Diğer Faydaları


Böbrek hastalıklarında tedavi edici özelliğe sahiptir.
Damar sertliğini giderici özelliktedir.
Tansiyon dengeleyici görevi görür.



İçeriğinde yüksek oranda antioksidan bulundurur.
Şeker hastalığı tedavisi amaçlı kullanılır.
Panik atak hastalığına karşı kullanılır.
Mide sağlığı için güçlendirici etkiye sahiptir.
Kolesterol düşürme özelliğine sahiptir.


İdrar sökücü ve spazmları giderici etkisi vardır.
Yağ yakıcı özelliği sayesinde zayıflama amaçlı kullanılabilir.



Kalpteki ritim bozukluklarının giderilmesi ve kalp kaslarının kuvvetlenmesi için tüketilir.
Uyku problemi olanlar için tavsiye edilir.
Sinir sistemi hastalıkları için tedavi edici ve yatıştırıcı özelliktedir.
Alıç Sirkesinin Tarifi


Malzemeler :


Alıç meyvesi (1 kg)
Trabzon hurması (2 Adet)
Toz şeker (2 Kahve Fincanı)
Tuz (2 çay kaşığı)
Bir miktar içme suyu



Not: Evinizde eskimiş reçel varsa şeker yerine 2 yemek kaşığı kadar reçelin suyundan koyabilirsiniz.




Yapılışı : Kavanozunuzun içine hurma ve doğramış olduğunuz olgun alıçları koyun. İçine toz şekeri (veya reçelinizin suyundan) koyun. Üzerine tuz da ekledikten sonra suyunu ilave edin. Daha sonra kavanozun ağzını ince bir tülbent veya buzdolabı poşeti örterek kapağını sıkıca kapatın.





Hazırladığınız bu karışım 10 – 15 gün kadar karanlık ve oda sıcaklığında muhafaza edin. Sirkeyi yaptıktan 10-15 gün sonra tadına bakarak kıvama geldiğini anlayabilirsiniz. Kıvama gelen ev yapımı doğal sirkeyi bulandırmadan süzerek şişeleyebilirsiniz ve yemeklerinizinde, salatalarınızda sağlıklı olarak kullanabilirsiniz.


Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?




Alıç sirkesini salatalarınızda ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca alıç sirkesi içtiğiniz suya karıştırılarak da kullanılır.





Bunun için 1 çay kaşığı alıç sirkesini, 1 bardak kadar içme suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz. Bu belirtilen ölçünün dışında kullanımı önerilmez. Ayrıca alıç sirkesinin bilinen yan etkisi veya zararı yoktur.




Alıç Sirkesi Zayıflatırmı?


Alıç sirkesi yağ yakıcı özelliği sayesinde etkili bir zayıflama sağlar. Salata ve yemeklerinizde kullanacağınız doğal alıç sirkesi zayıflamanıza yardımcı olacaktır. Nerede satılır?





Alıç sirkesini kendi evinizde hazırlamak istemiyorsanız; aktar ve şifalı bitki satışı yapılan mağazalardan veya İnternet üzerinden sipariş ederek de alabilirsiniz.




Not: Organik alıç sirkesinin yarım litresi yaklaşık 15-20 TL gibi bir ücretle satılmaktadır.





Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst