gittigidiyor

Windows 10 işletim sistemindeki yeni versionlar

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
onenote.jpg


Microsoft bugün bir dizi yeni özellik sunarak OneNote for Windows 10 uygulamasını güncelledi. Aslında, Windows Insiders kullanıcıları bu güncellemeyi iki hafta önce almıştı.
İşte yapılan değişiklikler:
Defterlerinizi yeniden sıralama
Artık defterlerinizi istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Listeyi yeniden sıralamak için bir defteri tıklatıp sürükleyin.
Şifre koruması
Notlarınızı meraklı gözlerden uzak tutmak için bir bölüme bir şifre ekleyin.
Diyagramlar veya akış şemaları oluşturma
Mükemmel daireler, kareler, oklar ve daha fazlasını eklemek için Şekil galerisini kullanın.
Görüntüleri ve dosyaları kaydet
En sevdiğiniz resmi veya önemli bir dosyayı OneNote’un dışında kaydedin. Sağ tıklatıp belirlediğiniz bir konuma kaydedin.
Yeni sayfa yerleşimi
Sayfa listesinin alt kısmında değil, o an seçili olanın altına hızla yeni bir sayfa ekleyin.
Katman sırasını değiştirme
Tablolarınızı koyun, kutulara, resimlere ve şekillere notlarınızı notlarınıza koyun ve hangilerinin önünde ve arkasında olduklarını ayarlayın.
Paragraf kolları
Paragraf kollarını tutun ve sayfadaki metni yeniden sıralayın veya daraltın.
İlginçtir ki, sürüm notları aslında OneNote 2016 ve OneNote for Windows 10‘un çok benzer olmasına rağmen önemli bir farklılık olduğunu ve OneNote for Windows 10‘un düzenli olarak yeni özelliklerle güncellendiğini belirtiyor. Office 365’in aylık olarak güncellendiği ve güncellemedeki özelliklerin çoğunun OneNote 2016’da zaten mevcut olduğu göz önüne alındığında, bu garip bir iddia gibi görünüyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
groove-music-1.jpg

Microsoft‘un Windows 10 için sunduğu medya hizmetleri, Groove Müzik ve Filmler & TV uygulamaları için çalma listeleri paylaşma özelliğini getiren önemli güncellemeler aldı.
Groove Müzik uygulamasının güncellemesi, kişisel çalma listelerinizi arkadaşlarınızla paylaşma ve servise abone olmadığınızda bile kendi kitaplığınızı önizleme imkânını getirmekte. Bununla birlikte, “paylaşılan çalma listesi” özelliğinden yararlanmak için arkadaşlarınızın Groove’ın geçerli sürümünü çalıştırdığından emin olmanız gerekmekte. Ayrıca, iOS ve Android‘de uygulamayı yüklemek için kendinize ait metinler yazabilirsiniz.
Bu güncelleme, uygulamayı 10.17012.1030 sürümüne yükseltiyor ve Groove Müzik’in güncellemesini buradan alabilirsiniz.




Filmler-TV.jpg

Filmler & TV uygulamasının güncellemesi, Creators Update güncellemesini çalıştıran PC’lerde “her zaman üstte” özelliğini sunmakta. Bu, Xbox One’de Snap modunun yerini aldığı Creators Update Güncellemesi ile gelen Kompakt Kaplama modu. Güncelleme ayrıca daha fazla video formatı desteği ile gelmekte.

Uygulama bu güncelleme 10.17012.1030.0 sürümüne yükseliyor, güncellemeyi buradan indirebilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows 10 Cloud, Win32 Uygulamalarını Çalıştırıyor!

Windows 10'un normal programları çalıştırmayan gizemli sürümü Windows 10 Cloud'da bazı değişiklikler var!

windows-10-cloud-win32-uygulamalarini-calistiriyor.jpg



Windows 10 Cloud hakkında söylentiler bir ay kadar önce ortaya çıktılar. Windows RT'yi andıran bu Windows 10 sürümü, sadece kullanıcıların Windows Store üzerinden uygulamaları indirmelerine izin verecek ve Windows 10 Pro'ya yükselme seçeneği de sunulacak. Ancak işletim sisteminin Build 15025'i sızdığında, build 15019 ekran görüntülerinin gösterdiğinin aksine Project Centennial uygulamaları –yani Win32'den Store'a dönüştürülen uygulamalar – desteklenmemekteydi.

Yeni sızan bir build ile ise Win32 uygulamalarının desteklendiği görülmekte ve bunun anlamı da Slack ve Evernote gibi uygulamaları indirip çalıştırabileceğiniz. Ne yazık ki, Win32 uygulamalarını hala internet üzerinden indiremiyorsunuz, yani Windows Store ile sınırlı durumdasınız.
Ayrıca Komut Satırı ve Kayıt Düzenleyicisi gibi bazı sistem uygulamaları da çalışmıyor. OneDrive, Win32 uygulaması olduğu için sorunlar çıkabiliyor.

Win32 uygulamalarını neden yükleyemediğinizi söyleyen bazı uyarı mesajlarında da bazı değişiklikler yapıldığı fark ediliyor. Örneğin Chrome'u yüklemeye çalıştığınızda görünen mesaj, Windows 10 Cloud size sadece bu uygulamanın desteklenmediğini söylemek yerine, Edge'in neden daha iyi bir tarayıcı olduğunu anlatıyor...
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows 10'da Klasörlere Erişim Sorunu Nasıl Çözülür?

Windows 10 üzerinde bazı klasörlere tıkladığınızda "erişim engellendi" hatası alıyorsanız, işte bunu çözmenin yolu!



windows-10da-klasorlere-erisim-sorunu-nasil-cozulur.jpg




Windows'un kendi bilgisayarınızda bir klasöre erişiminiz olmadığını söylemesi her zaman ilginç bir olaydır. Bazen, bir klasöre girmeye çalıştığınızda Windows, Access Denied (Erişim Engellendi) hatası ile size izin vermeyebilmekte.

Tabi ki eğer bilgisayarınızda yönetici değilseniz, korumalı dosyalara veya diğer kullanıcıların dosyalarına giriş yapmaya çalışırken bu hatalar ile karşılaşmanız mümkün. Ancak yönetici iznine sahipseniz ve hâlâ bu hatalar ile karşılaşıyorsanız, bunun için de bir çözüm var.
Öncelikli olarak dosya gezginini açarak erişim sağlamaya çalıştığınız dosyanın olduğu alana giderek sağ tıklamanız ve Özellikler seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Karşınıza çıkan ekranda Güvenlik sekmesine geçerek aşağıda bulunan Gelişmiş seçeneğini tıklarsanız, klasörün "sahibini" belirten ve muhtemelen yanında şu andaki sahibin gösterilemediğine dair bir uyarı olan bir yazı ile karşılaşacaksınız. Burada Değiştir bağlantı tuşunu tıklayarak, dosyanın sahibini değiştirebilirsiniz.
Daha sonra dosyaya erişim hakkına sahip olmasını istediğini kişi veya grupları seçtikten sonra bu kişilere vermek istediğiniz izinleri seçebiliyorsunuz.

Son olarak da Gelişmiş Ayarlar penceresine geri dönerek, "Bu ayarları tüm alt klasörlere uygula" kutusunu tıklarsanız, bu ayarları klasörün içerisindeki her bir birim için tekrarlama zahmetinden kurtulmaktasınız. Değişen ayarları onayladıktan sonra da herhangi bir erişim sorunu ile karşılaşmamanız gerekiyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows-guncellemelerinin-boyutlari-yuzde-35-azaldi-1488613564.jpg
Güncelleme paketlerinin dosya boyutları, Creators Update sonrasında düşecek. Nasıl mı? İşte detaylar...
Teknoloji çağında yaşıyor olmak, sürdürülebilirliği için sürekli bir şekilde güncellenmesini gerektirir. Fakat güncelleme demek, internet demek, internet demek ise Türkiye’de henüz oturmamış bir sistem demek. Adil kullanım kotası başa belayken, sürekli olarak güncel tutmamız gereken yazılım sayısı artıyor. Neyse ki Microsoft, kullandığımız en temel yazılım olan işletim sistemi Windows için güncelleme boyutlarını düşürmeye karar vermiş.
Gelecek aylarda indirmeye sunulacak Creators Update ile güncellemelerin boyutu %35’e kadar küçültülecek. Microsoft’un Unified Update Platform’u (Birleştirilmiş Güncellemeler) sayesinde sadece ihtiyacınız olan dosyaları indireceksiniz. Bu platform, Kasım ayından bu yana Windows Insider programına dâhil olanlar için kullanılabilir durumda. Creators Update ile birlikte herkesin kullanımına sunulacak.
Bu platform, gelecek güncellemelerin dosya boyutlarını küçültecek. Aynı zamanda güncelleme paketleri için erteleme ve zamanlama paketleri de sunulacak. Bu sayede güncellemeleri yıl içerisinde yapılması beklenen gece belirli saatler arasındaki AKK muafına zamanlayabilirsiniz. Halihazırda bazı servis sağlayıcılarda gece AKK işlemeyen paketler bulunuyor.
Platformun bu küçültme özelliği “kademeli indirme paketleri” olarak adlandırılmış. Yani işin Türkçesi, neye ihtiyacınız varsa onu indirmek. Bu özellik, sisteminizdeki dosyaları tarıyor ve sizde hangi dosyalar eksikse sadece onları indirebilmenizi sağlıyor. Bu sayede sizde olan dosyaları da indirerek hem zaman hem de veri kaybı yaşamamış oluyorsunuz.
Bu durum Microsoft için kolay olmasa da, Creators Update sonrasında kullanıcıların güncelleme paket dosyaları adım adım %35’e varan oranlarda küçültülebilecek. Ancak şunu da ekleyelim, Creators Update sonrası bunu yapabileceksiniz. Yani bu büyük güncellemenin tamamını indirmek zorundasınız.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows10-titus.jpg


Windows'a 6 Alternatif: FreeBSD, AROS, ve Fazlası!

Windows'tan uzaklaşmak için iyi ve ilginç bir işletim sistemi arıyorsanız, bu alternatifleri bizce gözden geçirin!



windowsa-6-alternatif-freebsd-aros-ve-fazlasi.jpg


Linux Mint

Windows harika bir işletim sistemi ancak bazı durumlarda ücretsiz bir alternatifeyönelmek isteyebilirsiniz. Windows'tan uzaklaşmak isteyenler için macOS da pahalı bir alternatif. Peki ne yapabilirsiniz?
Ücretsiz ve açık kaynak kodlu Linux, akla ilk gelen seçenek ancak tek seçenek değil; aksine birçok ilginç seçeneğiniz var. İşte Windows'a alternatif en iyi işletim sistemleri.

1. Linux

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Linux'un listemizin başımızda bulunması şaşırtıcı değil. Sadece PC'lerde değil Raspberry Pi'den tabletlere her yerde çalışan Linux, harika bir işletim sistemi.
Windows'a iyi bir alternatif arıyorsanız, şu sıralar en popüler dağıtım olan Linux Mint ile başlayabilirsiniz.

Linux Mint

2. Chrome OS

Chrome OS da oldukça bilinen bir alternatif. Uygun fiyatlı laptop'lardan üst seviye laptop'lara, Chromebook adlı cihazlarla gelen işletim sistemi, ücretsiz olarak indirilebiliyor ve eski donanımınıza yüklenebiliyor.
Bulut bilişime odaklanan Chrome OS, web'de gezinmek, sosyal ağlara bağlanmak ve metin hazırlamak için harika bir işletim sistemi.

Chrome OS

3. FreeBSD

FreeBSD, Unix'e benzer kökleri olsa da Berkeley Software Distribution (BSD) temelli bir işletim sistemi. FreeBSD'nin kodlarına Apple'ın macOS'undan Sony'nin PlayStation 4 işletim sistemine birçok yerde rastlamanız mümkün. Sunucular ve masaüstü PC'ler için güvenilir bir işletim sistemi olan FreeBSD, varsayılan olarak masaüstü ortamı sunmuyor. Ancak GNOME, KDE ve Xfce masaüstlerini destekliyor. FreeBSD, özellikle güvenlik ve gizlilik konusunda endişelere sahip olanlara hitap ediyor.

FreeBSD

4. Syllable




2017031619355791391.jpg
GNU projesini ve Linux'un parçalarını temel alan Syllable, doğal bir WebKit tabanlı web tarayıcısıyla geliyor. Bu tarayıcı, modern ve akıcı bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Syllable için sunulan açık kaynak kodlu araçlar arasında Apache, Vim metin düzenleyicisi ve Python scripting var. Syllable'ın Linux kernel'ini temel alan bir sunucu sürümü de bulunuyor.
Syllable
5. ReactOS

Linux ve Unix'le ilgili tüm bu işletim sistemleri sizi sıktıysa ve ücretsiz bir Windows alternatifi arıyorsanız, ReactOS aradığınız cevap olabilir. 1996'da Windows 95'i klonlamaya yönelik bir proje olarak ortaya çıkan ReactOS, iddiasına göre Windows'u kaldırıp "siz fark etmeden yerine ReactOS'u yerleştirmeyi amaçlıyor". Ancak ReactOS bir süredir Alpha sürümünde ve Adobe Reader gibi bazı araçları çalıştırsa da, çoğu uygulamayı çalıştırmıyor.
ReactOS
6. MorphOS ve AROS



2017031619335548891.jpg


Son sıramızda ilginç bir işletim sistemi var. MorphOS, Amiga'yı andıran bir işletim sistemi ve PowerPC gibi cihazlarda çalışıyor. Windows'lu PC'nizin PowerPC işlemciye sahip olma ihtimali yok, ancak eski iMac'iniz, Mac Mini veya Power Mac'iniz, MorphOS'u çalıştırabilir.
AROS da MorphOS'a benzer bir işletim sistemi ancak x86 sistemler için tasarlanmış. Yani PC'nizde bu işletim sistemini çalıştırabilmeniz gerekiyor. Bununla birlikte eski Amiga disklerini PC'nizde kullanmanız mümkün olmayacaktır. Bu yüzden ROM'ları kullanmanız gerekiyor. Yine de Windows için ilginç bir alternatif arıyorsanız, AROS'a bir şans verebilirsiniz.

MorphOS

AROS


Windows10-titus.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

[h=2]Yeni nesil Intel yada AMD işlemci kullananların, eski Windows sürümlerine güncelleme alması engelleniyor.[/h]Microsoft’un Windows 10 işletim sistemini daha da fazla yaymak için aldığı önlemlere bir yenisi daha eklenmiş gibi görünüyor. Şirketin yeni nesil Intel ve AMD platformlarında Windows 10 kullanılmasını tavsiye etmekle yetinmeme kararı aldığı anlaşılıyor.
Intel Kaby Lake ve AMD Ryzen işlemcileri kullanan bilgisayarlarda, Windows 7 ve Windows 8.1 sürümlerinin desteklenmeyeceği daha önce açıklanmıştı. Ancak bu eski sürümleri kurmak ve kullanmak yine de mümkün oluyordu. Pek çok kullanıcı da çeşitli sebeplerden dolayı yeni bilgisayarında Windows 10 öncesi sürümleri kullanmaya devam ediyordu.
Ancak kısa süre önce kullanıcıların karşısına bir hata mesajı çıkmaya başladı. Windows 7 ve 8.1 kurulu Kaby Lake ve Ryzen bilgisayarlarında güncelleme almaya çalışan kullanıcılar, uyumsuzluk hatası mesajıyla karşılaşmaya başladılar.
Konu araştırıldığında, Microsoft’un artık güncelleme öncesinde işlemci türüne de baktığı ve buna göre güncellemeleri engellemeye başladığı anlaşıldı. Şirketin bu konudan yakınan kullanıcılara Windows 10’a geçme tavsiyesi de aynen devam ediyor. Ancak şikayetler artarsa geri adım atıp atmayacakları da merak ediliyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
win10-update-webkamera-sorunu-manset_640x360.jpg


Microsoft, Windows 10 işletim sistemini her ne kadar “Şimdiye kadarki en iyi Windows” olarak tanımlasa da sorunların ardı arkası kesilmiyor. Yakın zamanda tüm kullanıcılara sunulan, Windows 10’un ilk büyük güncellemesi (Yıldönümü Güncellemesi) beraberinde birtakım sorunları da getirdi. Web kameranın çalışmaması önemli derecedeki sorunlardan sadece biri. Peki bunun çözümü nedir?

Yine Bir Güncelleme Yine Bir Sorun:

Windows 10’un yayınlandığı ilk günden bu yana sorunları bitmek tükenmek bilmiyor. En iyi Windows olarak tanıtılan bir işletim sisteminde hala mavi ekranla karşılaşmak bir yana kotanın hızlıca tükenmesine sebebiyet veren daha da kötüsü sistemin düzgün çalışmamasına sebebiyet veren güncellemeler yayınlanıyor. Evet, aslında güncellemelerin karşılaştığımız sorunları gidermeye yönelik olması gerekirken tam tersi bir durum söz konusu. Kullanıcıların karşılaştığı sorunların tümünü çözmeye yönelik getirilen kapsamlı güncelleme Yıldönümü Güncellemesi (Anniversary Update) de saç baş yolduran onlarca sorunla birlikte geldi. Güncelleme sonrası web kameranın donması, Microsoft’un hala çözümünü sunmadığı sorunlardan biri.

Tüm Web Kameralar Etkileniyor:

İster USB ister ağ bağlantılı bir web kamera kullanın, Windows 10 Yıldönümü Güncellemesi ile web kameranızı kullanmaya kalktığınızda kameranın donması sorunuyla karşılaşmanız kaçınılmaz. Bu noktada Microsoft’un sunduğu bir çözüm yolu – henüz - olmadığından çözüm üretmek bize kalıyor. Sorunu yaşayan ve çözdüğünü söyleyen bir kullanıcının izlediği adımlar ise şöyle:

Geçici Çözüm:



  • Kayıt Defteri Düzenleyicisini açıyoruz. (Başlat simgesine tıklayıp regedit yazarak ulaşabilirsiniz)
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Media Foundation\Platform yolunu izliyoruz.
  • Platform klasörüne sağ tıklayıp Yeni – DWORD diyoruz ve ismini EnableFrameServerMode olarak giriyoruz.
  • Yeni değer’e sağ tıklayıp Değiştir’i seçiyoruz.
  • Değer Verisi alanında 0 giriyoruz.
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\ Windows Media Foundation\Platform yolunu izliyoruz.
  • 3 ve 5. adımları tekrarlıyoruz.



İndir

Windows 10 Yıl Dönümü Güncellemesi

Kapsamlı Windows 10 Güncellemesi


İndir

Windows 10

Microsoft'un Yüksek Performanslı ve Güvenli İşletim Sistemi

 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows-10-hizli-bir-sekilde-nasil-kapatilir_640x360.jpg



Windows 10 işletim sistemli bilgisayar kullanıcılarına yönelik hazırladığımız bu makalemizde, Windows 10’u hızlı bir şekilde nasıl kapatılacağını anlatıyoruz.
Windows’un geçmişten günümüze kadar olan tüm sürümlerinde, bilgisayarınızı kapatmak için önce Başlat menüsüne daha sonra Güç ve Kapat adımlarını izlemeniz gerekiyor. Microsoft, tek tıklamayla Kapat seçeneğini kullanmamakta neden ısrar ediyor bilemiyoruz fakat bizler bunu kendi yöntemlerinizle nasıl yapacağınızı anlatacağız.

1. Güç Düğmesini Yeniden Programlayın

Bilgisayarınızı kapatmak istediğinizde bunu güç düğmesine basarak yapmak istemez miydiniz? Evet diyorsanız bunun kısa bir yolu bulunuyor. Güç düğmesine bastığınızda cihazınızın uyku moduna geçmesi yerine kapanmasını istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Başlat menüsünü açıyoruz ve arama çubuğuna güç seçenekleri yazarak listelenen sonuca tıklıyoruz. Soldaki menüden, Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin seçeneğine tıklıyoruz.

guc-secenekleri_1.png


Gördüğünüz gibi Güç düğmesi, uyku düğmesi ve kapak ayarları bölümü açıldı. Bu ekranda, Güç düğmesine bastığımda seçeneğini Kapat olarak belirliyoruz. (Pilde ve Prize takılı seçeneklerinin her ikisinde de seçebilirsiniz.)
Daha sonra, Değişiklikleri kaydet diyerek yapmış olduğumuz ayarı kaydediyoruz. Bu adımdan sonra güç tuşuna bastığınızda bilgisayarınız kapanacaktır.

2. Kendi Kapatma Kısayolunuzu Ekleyin

Bilgisayarınızın güç düğmesi uygun olmayan bir konumda ise alternatif olarak, masaüstüne bir kapatma kısayolu ekleyebilirsiniz.

kapatma-kisayolu.png


Masaüstünde herhangi boş bir alana sağ tıklıyoruz ve Yeni > Kısayol adımlarını izliyoruz. Açılan ekrandaki boş kutuya şu komutu yapıştırıyoruz:%windir%\System32\shutdown.exe /s /t 0
Komutu yapıştırdıktan sonra İleri tuşuna basıyoruz ve sonraki sayfada oluşturduğumuz kısayola bir isim yazıp Son butonuna tıklıyoruz.
Artık masaüstündeki bu kısayola çift tıklayarak bilgisayarınızı kolayca kapatabileceksiniz.

3. Sağ Tıklama ile Bilgisayarı Kapatın

sag-tiklamayla-kapat.png


Bildiğiniz üzere Windows’u en az üç tıklamayla kapatabiliyoruz. Bunu ikiye indirecek bir yöntemimiz daha bulunuyor. Başlat menüsüne sağ tıkladığınızda
Bilgisayarı veya oturumu kapatın seçeneğinin altındaki Bilgisayarı Kapat seçeneğine tıklayarak da bilgisayarınızı kapatabilirsiniz.

4. Klavye Kısayolu ile Kapatın

Eski ama altın değerinde bir kısayol olan Alt + F4, varsayılan olarak kapanış seçeneği olarak belirlenmiş. Masaüstünü görüntülerken çalışan bu kısayolu kullanarak bilgisayarınızı hızlı bir şekilde kapatabilirsiniz. Kısayolu uygularken masaüstünde değilseniz, o an aktif durumda olan herhangi bir program kapatılacaktır.
Windows 10’u kapatmanın daha hızlı, daha iyi ve daha akıllı bir başka yolunu biliyorsanız, bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin!
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
1492705414_windows-10-outlook-mobile.jpg


Microsoft için kısa vadede en çok sıfırlanan (ya da resetlenen) ürün hiç şüphesiz ki Windows Mobile. Microsoft'un Windows Mobile'ı sıfırladığını artık resmi ağızdan biliyoruz. Peki bu sıfırlama iyi mi, yoksa kötü mü?
Microsoft'un mobil stratejisi geçtiğimiz on yıl içerisinde sıfırlamalara maruz kaldı ve geride pek çok sadık kitle bıraktı. 2010'da Windows Mobile 6.5'ten Windows Phone 7'ye geçiş yalnızca iki yıl sonra yerini Windows Phone 8'e bıraktı. Windows 10 Mobile için de gelecekte benzer bir tablo mu var?



1492705457_1481632629_lumia-windows-10-devices_story.jpg

Bir dakikalığına gerçekli olalım; Windows 10 Mobile, üçüncü parti üreticiler tarafından çok tercih edilen bir işletim sistemi değil. Ancak Microsoft mobil pazardan vazgeçmiyor ve bu durumu kabullenemiyor. Bu durum gittikçe mobilize olan dünyada Microsoft için ciddi bir sorun.

Microsoft'un, Windows tabanlı yeni bir işletim sistemi üzerinde çalıştığını varsayalım; platformun yeniden sıfırlanması kötü bir fikir mi? Gidişata bakıldığında, Microsoft'un mobil statejisinin sıfırlandığını biliyoruz. Ancak bu durumla ilgili resmi bir açıklama yok ve Microsoft'taki kaynaklarımız da bu konu hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyorlar. Windows 10 Mobile Creators Güncellemesi ile beraber Lumia 930 ve Lumia 1520'ye yazılım desteğinin kesilmesi bize birşeyler anlatıyor olabilir. Ben bu cihazların Windows 10 Mobile Creators Güncellemesini çok iyi çalıştırdığını biliyorum ve güncelleme desteği kesildiğinde oldukça şaşırttım. Bence Microsoft önümüzdeki önemde yeni bir mobil işletim sistemi duyuracak ve Windows 10 Mobile'ı (ya da ismi değil, yalnızca mevcut yazılım tabanını) tamamen öldürecek.

Dahası Microsoft'un ARM üzerinde çalışan bir Windows sürümü için çalıştığını da biliyoruz. Bu da muhtemelen mevcut ürünleri geride bırakıp yeni bir başlangıç için kullanılacak gibi duruyor. Bu durumu daha önce Windows Phone 7'de de yaşadık. Windows Phone 7.8 ile mevcut cihazların hepsine güncelleme desteği sonlanmıştı ve Windows Phone 8 ile temiz bir başlangıç yapılmıştı. Muhtemelen Windows 10 Mobile için Feature2 yapıları da bunun bir adımı.



1492706226_windows-phone.jpg

Ancak bu geçiş, Windows Phone 7'den Windows Phone 8'e geçişteki gibi olmasa çok daha iyi olur. Şu anda kullanıcıların elinde Lumia 950 ve HP Elite x3 gibi hala çok güçlü cihazlar var. Bu cihazlara olan desteğin tamamen kesilmesi yerine yeni işletim sistemine geçişleri sağlanması çok daha iyi bir tercih olacaktır. Ancak henüz ne olacağını kimse bilmiyor.

Tamamen sıfırlama büyük ihtimal sıkı hayranlar için bile bardağı taşıran son damla olabilir. Ancak işletim sistemi mevcut haliyle tüketicilere ulaşmakta büyük bir sorun yaşıyor ve bundan dolayı da her geçen gün kan kaybediyor. Platformun bu halde kalması yerine sıfırlanması sizce de iyi bir fikir değil mi?

Eğer Windows telefonların geleceği bir sıfırlama yapılacaksa ben bu konuda Microsoft'un arkasında duruyorum. Platformun mevcut haliyle son tüketiciye ulaşmakta sorun yaşadığı aşikar. Özellikle birçok popüler özelliğin yıllar önce Lumia cihazlarda bulunmasına rağmen kendini tüketicilere anlatamaması oldukça üzücü bir durum. Bunun payında elbette pazarlamadaki başarısızlık da var ancak tek sorun bu değil. Tüketicilerin büyük bir kısmı Windows Phone 8'in neredeyse özelleştirilmeden yoksun olan arayüzü ile Windows platformuna sıcak bakmıyor. Windows telefonlar çıktığında iOS kısıtlı özelleştirme imkanlarına sahipti, Android ise bu konuda sınır tanımıyordu. Ancak Windows telefonlar bu konuda oldukça sınırlıydı. Hal böyle olunca insanlarda yıkılamaz önyargılar oluştu ve bunlar da kırılamadı. Bir de Windows Phone 8 çıktığındaki Mağaza durumu ele alındığında tüketicilerin bu algısının haksız olmadığını kabul etmeliyiz. Ancak şimdi Microsoft'un elinde UWP var ve pek çok uygulama Mağazada hali hazırda bulunuyor. Eğer yeni bir işletim sistemi gelse bile UWP sayesinde uygulama eksikliği söz konusu olmayacak.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
windows-10-s-duyuruldu-01.jpg


Microsoft, daha önce windows 10 Cloud adıyla anılan ve Google Chrome OS’ye rakip olacak yeni Windows 10 S işletim sisteminin resmi duyurusunu gerçekleştirdi. Daha çok eğitim odaklı olan işletim sistemi sürümünün düşük donanımla en iyi şekilde çalışacak şekilde geliştirildiğine dikkat çekiliyor.

Windows 10 S neler sunuyor?

Başta da belirttiğimiz gibi Windows 10 S, Chrome OS için bir cevap olarak hazırlanmış. Sadece Windows Store’da yer alan uygulamaları çalıştırmak üzere sınırlandırılmış olan işletim sistemi, Win32 uygulamaları da çalıştırabilecek. Önemli olan bu uygulamanın Windows Store içerisinde yer alması.
Bu anlamda eğitim kurumlarının herhangi eski bir Windows uygulamasının açıklarından etkilenilmemesi ön planda tutulmuş. Windows Store’da yer alan uygulamaların güvenli bir kapsayıcı içerisinde çalıştığını ve zararlı yazılım ve diğer tehditlerin böylece sorun olmaktan çıktığını not olarak düşelim.


windows-10-s-duyuruldu-02.png



Eğitmenlerin bilgisayarları yönetebilmesi için bazı araçlar da Windows 10 S’de unutulmamış. Örneğin, USB anahtarı kullanılarak kolayca yazılım ön yüklemesi yapılabilmesi sağlanıyor. Ek olarak eğitimen ve öğrencilerin sohbet etmesi ve birlikte çalışabilmesi için Microsoft Teams ile özel bir sınıf deneyimi de sağlanacak.

Bu yaz çıkışını gerçekleştirecek olan Windows 10 S için henüz fiyat bilgisi açıklanmış değil. Öte yandan bu işletim sistemi ile çalışacak bilgisayarlar için 189 dolarlık fiyat açıklanmış durumda. Ayrıca Microsoft, Windows 10 S ile birlikte Minecraft Eğitim Sürümü ve Microsoft Teams ile Eğitim için Office 365 için bir yıl ücretsiz erişim de sunacak.
Bakalım Windows 10 S ile Chrome OS arasındaki rekabette kazanan kim olacak?



microsoft-spartan-in-mobil-surumunu-duyurdu-705x290.png



ilk-buyuk-windows-10-guncellemesi-yayinladi-1.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
People Uygulaması Project NEON ile Yenileniyor

Redstone 3 ile gelecek olen Project NEON, People uygulamasını da yenileyecek!









Windows 10'un yolda olan güncellemesi Redstone 3, Eylül ayında yayınlanması planlanıyor. İşletim sistemine bir çok değişiklik getirecek olan güncellemenin en önemli kısmı prejecsion NEON Güncellemede yarı saydamlığı bir çok uygulamada kullanarak daha temiz bir arayüz sağlanacak. Sızan bilgilere göre başlat menüsünde bulunan tuşlar, Groove Music ve Movies & TV uygulamaları yarı saydam hale geliyor, ve görünüşe bakılırsa People uygulaması da NEON'dan yararlanacak.

Windows Central'a göre, 4 Mayıs'ta yayınlanan Insider Fast kurulum 16188, People uygulamasını sürüm 10.2.1071'den 10.2.1211'e taşıdı. Göze çarpan en büyük değişiklik yarı saydam arayüz.





Eğer Neon'u kendiniz tecrübe etmek istiyorsanız, ya da sizi ilgilendirmiyorsa, 'Ayarlar' > 'Kişiselleştirme' > 'Renkler' > 'Saydamlık Efektleri' menüsünden bu ayarı kapatabilir ya da açabilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows10-titus.jpg





Microsoft’un gelişmiş işletim sistemi Windows 10’da internet siteleri üzerinden video izlerken en sık karşılaştığımız hatalardan biri de hiç şüphesiz sertifika hatalarıdır.
Bu probleme, internet bağlantı türümüz dahil bir çok etken sebep olabiliyorken, en sık karşılaşılan etken ise internet saatinin güncel olmamasıdır.
Biz de sizler için ‘Windows 10’da internet saati nasıl güncellenililir? konusunu işledik.




  • İşlemlerimize masaüstümüzün sağ alt köşesinde bulunan Saat&Tarih bölümünün üzerinde sağ tuşla tıkladıktan sonra açılan menü listesinde Tarih/Saat Ayarla’ bölümüne girerek başlıyoruz.








  • Daha sonra, açılan ‘Ayarlar’ ekranından ise Farklı zaman dilimleri için saat ekle’ menüsüne giriyoruz.





Sonrasına açılan ekrandan ise İnternet Saati’ bölümüne giriyoruz ve Ayarları değiştir…’ butonuna tıklıyoruz.






  • Son olarak karşımıza gelen ‘İnternet Saat Ayarları penceresinde Şimdi güncelleştir’ butonuna tıklayarak,
  • Windows sistemimizin saat&tarihini, bulunduğumuz bölgenin saat&zaman dilimi ile eşitleyerek işlemlerimizi tamamlıyoruz.






Windows10-titus.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Windows10-titus.jpg


Günümüzde artık ihtiyaç duymadığımız komut satırı penceresi, bazen oldukça işimize yarayacak sonuçlar sağlayabiliyor. Windows ortamında hangi komutları kullanarak neler yapabileceğimize dair 10 maddelik bir liste hazırladık.

Komut satırı (ya da Mac kullanıcıları için Terminal), bilgisayar dünyasında fare işaretleyicilerinin ve uygulama pencerelerinin, duvar kağıtlarının çıkmadan önce kullanıldıkları ilk çağ bilgisayar kavramlarındandır. Yani sadece siz ve bir dolu yazıyla dolu olan pencerenin olduğu zamanlardan bahsediyoruz. Bu hantal komut satırı arayüzünden bu yana işletim sistemleri gelişeli çok odu. Fakat yine de işletim sisteminizdeki karmaşık bilgileri hızla yaymanın komut satırından daha iyi bir yolu yok. Üstelik bununla güzel bazı işler de yapabilirsiniz.
Windows’ta komut penceresini arama kutusuna ‘cmd’ yazarak açabilirsiniz.

1. Yüklü sürücüleri görüntülemek

Eğer donanım sorunu yaşıyorsanız, ya da yüklediğiniz bir cihazı başarılı bir şekilde yükleyip yükleyemediğinizi merak ediyorsanız, sürücülerin bir listesini görmek yardımcı olacaktır: ‘driverquery’ yazdıktan sonra Enter’a basarak mevcut Windows sürücülerinin hepsini görüntüleyebilirsiniz. Üstelik kurulum tarihleri ve isimleriyle birlikte.


2. Star Wars’u ASCII karakterler biçiminde seyredin

0b0ec17ce202475af28cc4f96911097955ff38e4.jpeg



Şaka değil! Windows Program’larda Windows özelliklerini aç kapaya gelerek Telnet’i aktif hale getirin. Daha sonra komut penceresi açarak ‘telnet towel.blinkenlights.nl’ yazın ve enter’a basın. Aynı şekilde macOS’te de bunu yapabilirsiniz.

Windows10-titus.jpg




3. Klasör ağaçlarını diske kaydedin

Sürücüdeki klasörlerin tümüne göz atmakta zorlanıyor musunuz? Komut satırı size bu konuda yardımcı olabilir. ‘tree’ yazın ve enter’a basarak, mevcut klasör ve alt klasörleri muntazam olarak sıralanmış biçimde görüntüleyebilirsiniz.
Sonuçları boş bir anınızda incelemek isterseniz, ‘> c:\export.txt’ yazarak bir metin dosyasına kaydedebilirsiniz.

4. Sistem sorunlarını tarayın

Hiç kimse Widows sisteminin mütemadiyen çökmesini ya da kendiliğinden kapanmasını istemez. Eğer bu tip bir sorun yaşıyorsanız, ‘sfc /scannow’ komutunu yazarak (ki sistem dosya tarayıcısı aracını çalıştırır)
işletim sisteminizdeki en önemli dosyaları tarayabilir ve eğer mümkünse sorunları düzeltebilirsiniz.

5. Wi-Fi şifrenizi görün

Wi-Fi şifrenizi mi unuttunuz? Sorun değil. Komut satırına ‘netsh wlan show profile SSID key=clear’ yazarak (SSID sizin wifi ağ adınız olacak) şifrenizi görebilirsiniz.
Eğer bağlı olduğunuz ağ hakkında bilgi sahibi değilseniz ‘netsh wlan show profile’ yazarak bağlı olduğunuz ağı görebilirsiniz.

6. Bilgisayarınızı daha sonra kapatın

‘Shutdown’ komutu ile bilgisayarınızın ileri bir saatte otomatik olarak kapanmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin bilgisayarınızın 636 saniye sonra kapanmasını istiyorsanız ‘shutdown –f –t 636’ yazmalısınız.
Sondaki rakam, saniye cinsinden yazılacak olan rakamı ifade ediyor. Yani 1 saat sonra kapanmasını istediğiniz bilgisayar için ‘shutdown –f –t 3600’ yazmalısınız.

3076494b1ab78ce2c5df113f9f946180bea9e45a.jpeg


7. Diz üstü bilgisayarınızın bataryasının ne durumda olduğunu öğrenin

Komut satırı ile bilgisayarınızın bataryasının durumunu öğrenebilirsiniz. ‘powercfg /batteryreport’ yazdıktan sonra enter’a bastığınızda raporu oluşturarak
C:\WINDOWS\system32\battery-report.html yazarak sonuçları görüntüleyebilirsiniz.

8. Windows lisans numaranızı görüntüleyin

Olur da lisans numaranızı kaybederseniz, ‘wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey’ yazarak enter’a basarsanız, lisans numaranızı öğrenebilirsiniz.

9. İnternet sorunlarını gidermek için ne yapabiliriz?

Komut satırına ‘ipconfig’ yazarsanız, ağ bağlantı durumunuzu görüntüleyebilirsiniz (IP numaranızı öğrenmeniz lazımsa, gateway yazılı olan yer, sizin modeminizdir).
Fakat aynı zamanda ‘ipconfig /release’ ve ‘ipconfig /renew’ komutlarını yazarak bağlantınızı yenileyebilirsiniz.

10. Sistem bilgisini listelemek

Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için ‘systeminfo’ yazarak, cihazınızda yüklü olan RAM’den, en son ne zaman açıldığına kadar detaylı bir bilgi elde edebilirsiniz.


Windows10-titus.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst